Jednoduchých receptů na poctivé zeleninové polévky, které zasytí a prohřejí, není nikdy dost. Tato kedlubnová polévka je přesně taková. Je plná zdravé kořenové zeleniny, krásně voní po másle a čerstvé petrželce a připomíná chuť, jakou znáte z dětství od babičky. Polévka je důkazem toho, že ty nejlepší a nejvydatnější pokrmy vznikají z naprosto obyčejných, dostupných surovin. Je nečekaně krémová díky máslové jíšce, ale zároveň příjemně lehká.
Když se mi zasteskne po chuti dětství, vždy sáhnu po tomto receptu. Můj osobní tip zní: nešetřete na másle a cibuli. Právě kvalitní, zlatavá jíška a pomalu zesklovatělá cibulka vytvoří ten pravý hluboký základ chuti, na kterém celá polévka stojí. Když cibuli i jíšku opražíte jen o chvilku déle, získá polévka nádhernou, plnou chuť a nezůstane jen “vodová”. Jen tak docílíte té správné, hutné a přitom jemné struktury.
Recept na krémovou kedlubnovou polévku s kořenovou zeleninou
- Celková délka přípravy: 40 až 50 minut
- Doba aktivní přípravy: 20 minut
- Vaření polévky: 20 až 30 minut
- Počet porcí: 3 až 4 porce
Ingredience na přípravu kedlubnové polévky
- 750 ml vody (nebo zeleninového vývaru)
- 1/2 kedlubny (střední velikosti)
- 1 mrkev
- 1/2 pastináku
- 1 brambora
- sůl (dle chuti)
- polévkové koření (možno vynechat)
- čerstvá petrželka (na ozdobu)
- 2 lžíce másla
- 1/2 cibule (jemně nakrájená)
- 2 lžíce hladké mouky
Postup přípravy kedlubnové polévky
1. Příprava zeleniny a máslové jíšky: Nejprve očistěte všechnu kořenovou zeleninu: kedlubnu, mrkev, pastinák a bramboru. Nakrájejte je na malé, stejnoměrné kostičky. Zeleninu odložte stranou.
2. V kastrolku nebo větším hrnci rozpusťte dvě lžíce másla. Na rozpuštěném másle nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Dělejte to pomalu a na mírném plameni, trvá to zhruba pět minut.
3. Potom ke zesklovatělé cibuli vsypte hladkou mouku a za stálého míchání připravte jíšku. Nechte ji na mírném ohni opražit jen krátce, asi jednu až dvě minuty. Jíška by měla být světlá, ale už by měla mít jemnou, oříškovou vůni.
4. Dokončení polévky: Jíšku zalijte asi sedmi sty padesáti mililitry studené vody (nebo vývaru). Je důležité zalévat studenou tekutinou, aby se jíška rychle rozpustila a nevytvořily se hrudky. Pořádně ji rozmíchejte metličkou.
5. Do základu přidejte všechnu nakrájenou zeleninu – kedlubnu, mrkev, pastinák a bramboru. Polévku přiveďte k varu a následně ztlumte plamen. Vařte doměkka, což trvá přibližně dvacet až třicet minut. Zelenina by měla být měkká, ale ne rozvařená.
6. Podle chuti polévku osolte. Je-li potřeba, dochuťte ji polévkovým kořením. Před podáváním polévku bohatě ozdobte čerstvě nasekanou zelenou petrželkou.
Zeleninová polévka “co dům dal” pro líné kuchaře: Nemáte náladu vařit? Hoďte do hrnce zeleninu, trochu soli a máte večeři raz dva.
Tipy redakce
- Zeleninový vývar je klíčový: Místo pouhé vody použijte poctivý zeleninový vývar. Ten do polévky vnese přirozenou hloubku chuti, kterou jen sůl a koření nenahradí.
- Smetana pro krémovost: Pro luxusnější a krémovější texturu přidejte na závěr, po odstavení polévky z plotny, jedno až dvě deci smetany ke šlehání nebo smetany na vaření.
- Ozdoba je důležitá: Nasekanou čerstvou petrželkou nešetřete. Dodá polévce svěžest, krásnou barvu a bylinkové aroma, které se k máslové chuti kedlubny skvěle hodí.
- Zahuštění beze strachu z hrudek: Jestliže se bojíte hrudek, jíšku před zalitím vodou nechte mírně zchladnout. Rozmíchávání jíšky ve studené vodě (místo horké) výrazně snižuje riziko vzniku hrudek.
Hustá zeleninová polévka ze zelí a fenyklu, která je skvělá pro detox organismu i přísnou dietu