Pečení sladkých dezertů a buchet má má kouzlo v nekonečných možnostech. Limituje nás pouze naše vlastní představivost a chutě, kterým jsme ochotni podlehnout. A právě takové dvoubarevné buchtě jsme projevili sympatie, když jsme ji poprvé upekla. Kombinace pudinku a tvarohového krému se fantasticky rozplývá na jazyku. S takovýmto dezertem pohostíte nejen svoji rodinu, ale i jakoukoliv návštěvu.
Už od nepaměti se v české kuchyni pečou dvoubarevné buchty a bábovky. Nejen že vypadají dobře, ale prolínání vanilkové a čokoládové chuti je dokonalé. Tato buchta je velmi jednoduchá a tak dobrá, že moc dlouho nezůstane ne servírovacím podnosu.
Recept na dvoubarevnou buchtu
Ingredience pro přípravu buchty v dortové formě 28 cm
Těsto:
- 1 vejce
- 1/2 hrnku cukru
- 1/2 prášku do pečiva
- 1/2 vanilkového cukru
- 1/4 hrnku oleje
- 1 hrnek hladké mouky
- 1/2 hrnku mléka
- kakao
- 1 lžička instantní kávy
Náplň:
- 250 ml mléka
- 1 vanilkový pudinkový prášek
- cukr podle chuti
- 1/4 másla
- rum
- 1 tvaroh
Poleva:
- 50 g čokolády na vaření
- lžička másla
- 1 zakysaná smetana
Postup přípravy těsta
1. Vajíčka ušleháme s cukrem a postupně přidáme prášek do pečiva s moukou, vanilkový cukr, mléko a olej.
2. Dobře prošleháme a těsto rozdělíme na dvě poloviny.
3. Do jedné zapracujeme kakao a lžičku instantní kávy.
4. Světlé těsto vlijeme do vymazané dortové formy a poté nalijeme tmavé těsto.
5. Vložíme do předehřáté trouby a upečeme na 180°C.
6. Necháme vychladnout

Rychlá dvoubarevná pudinková buchta se zakysanou smetanou
Příprava náplně
1. Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme hustý pudink.
2. Do horkého pudinku zašleháme máslo, rum a nakonec tvaroh.
3. Krém rozprostřeme na vychladlou buchtu
Dokončení
1. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem a vmícháme zakysanou smetanu.
2. Polevu nalijeme na krém a buchtu můžeme podle chuti posypat kokosem nebo mletými ořechy.
3. Necháme ztuhnout v lednici.

Dvoubarevný koláč: nezvykle plněný zákusek, kterému nikdo neodolá
Na závěr
Jak vidíte, recept je velmi snadný a během chvíle vytvoříte úžasnou buchtu dvou barev. Nadýchané těsto, jemný krém a čokoládové poleva jsou skvělá kombinace, takže se dezert nestyďte naservírovat i náročnějším jedlíkům. Koneckonců vyzkoušejte a přesvědčte se sami, jaká je to delikatesa.
Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI