Proč se „zmrzlému“ těstu říká zmrzlé? Možná proto, že nekyne v teple ale naopak v lednici. Čtete správně. Ne ovšem přes noc jako například těsto na pizzu, ale pouhou hodinu. Koláčky z něj chutnají naprosto božsky a když si je nepohlídáte, dost možná je ani nestihnete ochutnat. Pod receptem na těsto mrkněte ještě na tipy na náplně. Jsou to čtyři klasické náplně do koláčů, které ovšem v kombinaci se zmrzlým těstem dostávají nový rozměr.
Každé pečení, které zahrnuje titěrnou práci s jednotlivými kousky, zabere víc času než prosté vylití těsta na plech. Vyhraďte si proto dostatek času a trpělivosti, než se do koláčků pustíte. Počítejte s tím, že zmizí natotata, tak ať vás to potom nemrzí 🙂 Koláčky jsou geniální sladké jednohubky na oslavy, svatby a sváteční příležitosti.
Recept na zmrzlé koláčky
Doba přípravy: 2–2,5 hodiny
Co potřebujeme
- 500 g polohrubé mouky
- 300 g másla (Hera)
- 1 kostka kvasnic
- 1 celé vejce
- 4 žloutky
- 2 lžíce cukru
- 250 ml mléka
- Na potření a obalení: máslo, rum, moučkový cukr.
Postup přípravy zmrzlých koláčků se čtyřmi náplněmi
1. Vlažné mléko, droždí a lžíci cukru smícháme a v teple necháme vzejít kvásek.
2. Do mísy prosejeme mouku, přidáme na kostky nakrájené máslo nebo Heru, vejce, žloutky, druhou lžíci cukru, a kvásek. Hněteme alespoň 10 minut a vypracujeme pružné, nelepivé těsto.
3. Těsto dáme na 1 hodinu do lednice.
4. Po vyjmutí z lednice z těsta uždibujeme jednotlivé kousky, vyválíme, naplníme a překládáním uzavřeme.
5 .Skládáme vedle sebe na vymazaný plech. Potřeme bohatě rozpuštěným máslem.
6. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 15–20 minut.
7. Po vyjmutí z trouby koláčky potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru.

Majolkové koláče s tvarohem: Tajemství dokonalé jemnosti a vláčnosti, které chutná královsky
TOP 4 náplně do koláčků
Ať si moderní trendy v pečení plynou kam chtějí, čtveřice nejoblíbenějších náplní do koláčků zůstává neměnná.
Maková náplň
Ingredience:
- 150 g mletého máku
- 100 ml mléka (nebo podle savosti máku, nemá být tekutá ani příliš sypká)
- 3 lžíce cukru
- špetka skořice
- 1/2 lžičky vanilkového cukru
Postup:
1. Mléko zahřejeme, přidáme cukr, vanilkový cukr a skořici.
2. Do mléka rozmícháme mák a krátce povaříme.
3. Před plněním necháme náplň vychladnout.

Nadýchané koláčky s tvarohem a borůvkami: Sladká česká tradice
Tvarohová náplň
Ingredience:
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 vejce
- 50 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička citronové kůry (nemusí být)
Postup:
Vše dáme dohromady do misky a dobře promícháme.
Povidlová náplň
Ingredience:
- 200 g švestkových povidel
- 1 lžíce rumu (volitelně)
- 1/2 lžičky skořice
Postup:
Vše dáme do hrnce a krátce společně povaříme. Před plněním necháme vychladnout.
Ořechová náplň
Ingredience:
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 3 lžíce cukru
- 2 lžíce mléka
- 1 lžička kakaa (nemusí být)
Postup:
Vše smícháme v hrnci a krátce společně povaříme. Před plněním necháme opět vychladnout.

Výborné koláčky na svatbu i pro každou sváteční příležitost, které pekla moje babička

Moravské koláčky s tvarohem, povidly a s drobenkou. Sladké dědictví na talíři
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková