Proč se „zmrzlému“ těstu říká zmrzlé? Možná proto, že nekyne v teple ale naopak v lednici. Čtete správně. Ne ovšem přes noc jako například těsto na pizzu, ale pouhou hodinu. Koláčky z něj chutnají naprosto božsky a když si je nepohlídáte, dost možná je ani nestihnete ochutnat. Pod receptem na těsto mrkněte ještě na tipy na náplně. Jsou to čtyři klasické náplně do koláčů, které ovšem v kombinaci se zmrzlým těstem dostávají nový rozměr.

Každé pečení, které zahrnuje titěrnou práci s jednotlivými kousky, zabere víc času než prosté vylití těsta na plech. Vyhraďte si proto dostatek času a trpělivosti, než se do koláčků pustíte. Počítejte s tím, že zmizí natotata, tak ať vás to potom nemrzí 🙂 Koláčky jsou geniální sladké jednohubky na oslavy, svatby a sváteční příležitosti.

Recept na zmrzlé koláčky

Doba přípravy: 2–2,5 hodiny

Co potřebujeme

  • 500 g polohrubé mouky
  • 300 g másla (Hera)
  • 1 kostka kvasnic
  • 1 celé vejce
  • 4 žloutky
  • 2 lžíce cukru
  • 250 ml mléka
  • Na potření a obalení: máslo, rum, moučkový cukr.

Postup přípravy zmrzlých koláčků se čtyřmi náplněmi

1. Vlažné mléko, droždí a lžíci cukru smícháme a v teple necháme vzejít kvásek.

2. Do mísy prosejeme mouku, přidáme na kostky nakrájené máslo nebo Heru, vejce, žloutky, druhou lžíci cukru, a kvásek. Hněteme alespoň 10 minut a vypracujeme pružné, nelepivé těsto.

3. Těsto dáme na 1 hodinu do lednice.

4. Po vyjmutí z lednice z těsta uždibujeme jednotlivé kousky, vyválíme, naplníme a překládáním uzavřeme.

5 .Skládáme vedle sebe na vymazaný plech. Potřeme bohatě rozpuštěným máslem.

6. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 15–20 minut.

7. Po vyjmutí z trouby koláčky potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru.

Obrázek k receptu na majolkové koláčky

Majolkové koláče s tvarohem: Tajemství dokonalé jemnosti a vláčnosti, které chutná královsky

TOP 4 náplně do koláčků

Ať si moderní trendy v pečení plynou kam chtějí, čtveřice nejoblíbenějších náplní do koláčků zůstává neměnná.

Maková náplň

Ingredience:

  • 150 g mletého máku
  • 100 ml mléka (nebo podle savosti máku, nemá být tekutá ani příliš sypká)
  • 3 lžíce cukru
  • špetka skořice
  • 1/2 lžičky vanilkového cukru

Postup:

1. Mléko zahřejeme, přidáme cukr, vanilkový cukr a skořici.

2. Do mléka rozmícháme mák a krátce povaříme.

3. Před plněním necháme náplň vychladnout.

Obrázek receptu na nadýchané koláčky s tvarohem a borůvkami.

Nadýchané koláčky s tvarohem a borůvkami: Sladká česká tradice

Tvarohová náplň

Ingredience:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 50 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička citronové kůry (nemusí být)

Postup:

Vše dáme dohromady do misky a dobře promícháme.

Povidlová náplň

Ingredience:

  • 200 g švestkových povidel
  • 1 lžíce rumu (volitelně)
  • 1/2 lžičky skořice

Postup:

Vše dáme do hrnce a krátce společně povaříme. Před plněním necháme vychladnout.

Ořechová náplň

Ingredience:

  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 3 lžíce cukru
  • 2 lžíce mléka
  • 1 lžička kakaa (nemusí být)

Postup:

Vše smícháme v hrnci a krátce společně povaříme. Před plněním necháme opět vychladnout.

Obrázek k receptu na svatební koláčky

Výborné koláčky na svatbu i pro každou sváteční příležitost, které pekla moje babička

Obrázek receptu na Moravské koláčky s tvarohem, povidly a s drobenkou - kulatý důkaz domova

Moravské koláčky s tvarohem, povidly a s drobenkou. Sladké dědictví na talíři

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest