Taky to máte tak, že když se řekne slovo palačinku, je to jako mávnutí čarovnou hůlkou a vaše děti zbystří? U nás, tedy u mých vnoučat je to snad nejoblíbenější pokrm a to nejen na jezení, ale i na přípravu. Všichni rádi pomáhají, včetně těch nejmladších, kteří si přisunou tu svoji pracovní židličku ke kuchyňské lince a musí být u toho a pomáhat. No tady u těch zapékaných je docela dobré mít palačinky předem připravené a pak se s nimi už nezdržovat. Pak už jen vymažeme pekáč, udělám si sladkou nádivku, naskládáme a zalijeme směsí vajíčka, cukru a vanilkového pudinku. Poprášit můžete nasekanými oříšky.

Toto prastaré a velice oblíbené jídlo, jak dětmi tak námi dospělými má ale také nespočet variací. Děti mají samozřejmě nejradši ty obyčejné, které můžou samotné ihned po usmažení baštit. My ale zkoušíme různé variace a podle mně jsou nejzajímavější ty tvarohové, které ve finále ještě zapečeme. Tak si to pojďme zkusit.

Recept na zapékané vanilkovo – tvarohové palačinky se sladkou nádivkou

Ingredience potřebné na přípravu Palačinek s bílkovým sněhem

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 l mléka
  • 5 vajec
  • 1 tvaroh
  • 1 sladká smetana
  • 30 ks rozinek
  • špetka mleté vanilky
  • sůl
  • cukr dle chuti (nebo sladidlo)
  • koření (dle chuti, například skořice, nebo muškát)
  • olej

Postup přípravy sladkých zapečených palačinek

1. Mouku, mléko, vejce a špetku soli, případně lžíci cukru, smícháme a vytvoříme řídké těsto. Můžeme přidat i vodu.

2. Pánvičku na smažení palačinek potřeme olejem, naběračkou nabereme těsto, které roztřese nakláněním pánvičky do stran, na celou pánev.

Recept na zapékané sladké palačinky s tvarohovo vanilkovou nádivkou.
Foto: Ilona Mikulecká, Tvarohové zapečené palačinky

3. Smažíme do doby, než se těsto odlepí a palačinka půjde obrátit. Poté palačinku otočíme a usmažíme i z druhé strany.

4. Usmaženou palačinku přendáme na talíř. Před každým smažením další palačinky si pánev potřeme olejem. Smažíme do vypotřebování těsta.

5. Pak si připravíme tvarohovou nádivku. Tvaroh smícháme se smetanou, rozinkami, sladidlem a vanilkou. Vejce si oddělíme bílky od žloutků. Do tvarohové směsi přidáme jeden žloutek, ostatní žloutky si necháme na jiné vaření.

6. Z bílků a trochy cukru ušleháme sníh a jednu lžíci sněhu přidáme do tvarohové náplně.

7. Můžete také palačinky naskládané v pekáči zalít směsí dvou vajíček s cukrem a vanilkovým pudinkem. To vše zapečeme.

8. No a pro úplnou dokonalost můžete zasypat nasekanými oříšky.

7. Palačinky naplníme tvarohovou náplní a naskládáme do vymazaného pekáčku. Potřeme ušlehaným bílkem a posypeme libovolnou směsí dle chuti (čokoláda, oříšky, atd).

8. V rozehřáté troubě na 180 stupňů je pečeme cca půl hodiny.

Recept na topové palačinky s kapkou rumu v těstu

Luxusní palačinky s kapičkou rumu do těsta: Dobroty nejen pro malé, ale i velké

Recept s postupem na dokonalé palačinky

Tenké palačinky jako od mistra cukráře. Pár základních tipů z praxe, aby byly dokonalé

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest