Zapečená růžičková kapusta s klobásou je skvělý pokrm, který je ideální pro chladnější dny, kdy hledáte něco vydatného, ale zároveň zdravého. Růžičková kapusta, která bývá často opomíjená, zde získává hlavní roli a v kombinaci s klobásou tvoří základ pokrmu. Jídlo je ideální pro podzimní a zimní období, kdy růžičková kapusta přináší do jídelníčku dávku vitamínů a výživných látek, zatímco klobása dodává sytost a chuťovou hloubku.
Recept na zapečenou růžičkovou kapustu s klobásou
Délka pečení v troubě 20 minut.
Ingredience pro přípravu
- 2 kg růžičkové kapusty
- 1 – 1,5 kg brambor
- 400 g taveného sýra
- bylinky dle chuti
- 12 – 16 norimberských klobás
- 150 g sýra na gratinování
- 1 lžíce celého kmínu
- sůl a pepř
- muškátový oříšek
Postup přípravy
1. Nejdříve si do měkka uvaříme ve slupce v osolené vodě a se lžící kmínu brambory.
2. Růžičkovou kapustu očistíme od vrchních zvadlých listů, zkrátíme stonky a uděláme příčné řezy. Větší hlávky rozpůlíme.
3. Hlávky kapusty uvaříme v osolené vodě do al dente, tedy asi 15 minut, poté je scedíme a 300 ml vařící vody si dáme stranou.
4. Uvařené brambory za tepla oloupeme a nakrájíme na plátky.
5. Tavený sýr dáme do misky a zalejeme ho odloženou vařící vodou. Vznikne hustší omáčka, kterou opepříme a ochutíme muškátovým oříškem. Případně osolíme dle chuti.
6. V pečícím plechu si promícháme brambory s uvařenou růžičkovou kapustou a nalejeme sýrovou omáčku.
7. Promícháme a posypeme nastrouhaným sýrem.
8. Dáme si předehřát troubu na 220 stupňů a na vrch rozložíme klobásy.
9. Pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut, aby byly klobásy dozlatova propečené.
10. Po upečení necháme na mřížce v troubě ještě 10 minut odležet.
Růžičková kapusta v kostce
Růžičková kapusta je druh zeleniny z čeledi brukvovitých, která pochází pravděpodobně z oblasti kolem Středozemního moře. Je známá svými drobnými, kulatými růžičkami připomínajícími malé zelí a je ceněna pro své výživové hodnoty i zdravotní benefity. Obsahuje zejména velmi velké množství vitamínu C a vitamínu K.