Zapečená růžičková kapusta s klobásou je skvělý pokrm, který je ideální pro chladnější dny, kdy hledáte něco vydatného, ale zároveň zdravého. Růžičková kapusta, která bývá často opomíjená, zde získává hlavní roli a v kombinaci s klobásou tvoří základ pokrmu. Jídlo je ideální pro podzimní a zimní období, kdy růžičková kapusta přináší do jídelníčku dávku vitamínů a výživných látek, zatímco klobása dodává sytost a chuťovou hloubku.

Recept na zapečenou růžičkovou kapustu s klobásou

Délka pečení v troubě 20 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 2 kg růžičkové kapusty
  • 1 – 1,5 kg brambor
  • 400 g taveného sýra
  • bylinky dle chuti
  • 12 – 16 norimberských klobás
  • 150 g sýra na gratinování
  • 1 lžíce celého kmínu
  • sůl a pepř
  • muškátový oříšek

Postup přípravy

1. Nejdříve si do měkka uvaříme ve slupce v osolené vodě a se lžící kmínu brambory.

Brambory uvaříme v osolené vodě s kmínem.
Zdroj obrázku: witt, Brambory uvaříme v osolené vodě s kmínem.

2. Růžičkovou kapustu očistíme od vrchních zvadlých listů, zkrátíme stonky a uděláme příčné řezy. Větší hlávky rozpůlíme.

3. Hlávky kapusty uvaříme v osolené vodě do al dente, tedy asi 15 minut, poté je scedíme a 300 ml vařící vody si dáme stranou.

Uvaříme růžičkovou kapustu.
Zdroj obrázku: witt, Uvaříme růžičkovou kapustu.

4. Uvařené brambory za tepla oloupeme a nakrájíme na plátky.

5. Tavený sýr dáme do misky a zalejeme ho odloženou vařící vodou. Vznikne hustší omáčka, kterou opepříme a ochutíme muškátovým oříškem. Případně osolíme dle chuti.

6. V pečícím plechu si promícháme brambory s uvařenou růžičkovou kapustou a nalejeme sýrovou omáčku.

Sýrovou omáčku nalejeme do zapékací mísy.
Zdroj obrázku: witt, Sýrovou omáčku nalejeme do zapékací mísy.

7. Promícháme a posypeme nastrouhaným sýrem.

8. Dáme si předehřát troubu na 220 stupňů a na vrch rozložíme klobásy.

9. Pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut, aby byly klobásy dozlatova propečené.

10. Po upečení necháme na mřížce v troubě ještě 10 minut odležet.

Růžičková kapusta v kostce

Růžičková kapusta je druh zeleniny z čeledi brukvovitých, která pochází pravděpodobně z oblasti kolem Středozemního moře. Je známá svými drobnými, kulatými růžičkami připomínajícími malé zelí a je ceněna pro své výživové hodnoty i zdravotní benefity. Obsahuje zejména velmi velké množství vitamínu C a vitamínu K.

Nejlepší recept roku


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest