Zeleninové saláty mají dlouhou historii díky své jednoduchosti a výživové hodnotě. Zelenina byla v dřívějších dobách mnohem dostupnější i pro nižší vrstvy obyvatel, alespoň tedy některé druhy. Chuť salátu je historicky ale nesrovnatelná, jelikož základní nosič chuti, tedy sůl, byl dostupný pouze pro velmi bohaté občany. Protože je zeleninový salát velmi flexibilní jídlo, vždy záleží pouze na našich chutích a preferencích, jaký salát připravíme. První saláty pochází ze starověkého Řecka.
Tento recept na salát patří jednoznačně mezi moje oblíbence. Čerstvá zelenina se skvěle doplňuje s uvařeným trhaným masem. Je čistě na vás, zda se přikloníte k drůbežímu, vepřovému nebo i hovězímu masu. Důležité je hlavně maso správně uvařit do měkka.
Recept na zeleninový salát s trhaným masem
Ingredience pro přípravu
- 300 g uvařeného masa
- 300 g nakládaných okurek
- 1 červená cibule
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 1 lžíce octa
- 2 stroužky česneku
- 50 ml rostlinného oleje
- 5 kuliček černého pepře
- bobkový list
- vroucí voda
Postup přípravy
1. Nejdříve si nakrájíme cibuli na měsíčky a dáme ji do misky.
2. K cibuli přidáme sůl a cukr a zalejeme ji octem a nakonec vroucí vodou.
3. Necháme cibuli 10 minut marinovat a nakrájíme si mezitím na nudličky okurky.
4. Uvařené a vychladnuté maso natrháme na vlákna a přidáme ho k okurkám.
5. Z marinované cibule slejeme nálev a přidáme jí také k masu a okurkám.
6. Ná pánvi si nyní rozpálíme olej a vhodíme do něj bobkový list a kuličky pepře.
7. Oloupané stroužky česneku nakrájíme na malé kousky a dáme taktéž na pánev.
8. Česnek orestujeme dozlatova a nakonec tento rozpálený olej nalejeme skrze sítko do salátu.
9. Vše dobře promícháme a podáváme.
Prospěšnost salátu
Tento zeleninový salát s masem je nejen chutný, ale také velmi výživný. Zdravotní benefity zeleniny v kombinaci s výživnými látkami masa tvoří vydatné jídlo. Nenechávejte proto saláty v ústraní a pravidelně si nějaký připravte. Vaše tělo se vám odmění lepší kondicí a lehkostí během trávení.