I z těch nejobyčejnějších surovin lze snadno připravit chutnou přílohu. Tyto žemlové knedlíky to s pokorou dokazují. Postačí vám k tomu pár rohlíků, trochu mléka, vejce a čerstvá petrželka. Přímo před vámi se zrodí nadýchaný knedlík, který se rozplývá na jazyku a dokonale doplňuje nejrůznější omáčky nebo masitá jídla. Každopádně v žádném případě nejde jen o „levnější náhražku“ houskového knedlíku! Žemlové knedle našly cestu na české stoly už před generacemi a mnohé hospodyňky na ně nedají dopustit.
Knedlíky obecně patří k pilířům české kuchyně. A zatímco houskové či bramborové knedlíky má v paměti každý, žemlové knedle působí možná trochu zapomenutě. Ale proč vlastně? Vznikly totiž jako praktický způsob, jak zpracovat starší pečivo v dobách, kdy šetření každou surovinou bylo životně důležité.
Recept na žemlové knedlíky krok za krokem
Ingredience pro přípravu
- 6 rohlíků
- 200 ml mléka
- 2 vejce
- petrželová nať
- sůl
- 100 ml rostlinného oleje
Postup přípravy žemlových knedlíků
1. Do větší misky dáme nakrájené rohlíky a v další misce metličkou smícháme mléko, sůl, žloutky, olej.
2. Směs vlijeme na rohlíky, přidáme nasekanou petrželku a promícháme.
3. Necháme chvíli odstát a nakonec vmícháme sníh z bílků.
4. Poté hmotu rozdělíme na dvě stejné části, každou zabalíme do folie, dobře utáhneme a propícháme jehlou.
5. Vaříme ve vodě nebo nejlépe v páře 20 minut.
Závěr
Tyto knedle se skvěle hodí jako příloha k nejrůznějším omáčkám, například k rajské, svíčkové, koprové či houbové. Rozhodně ale nejlepší volbou jsou ke gulášům! Pokud hledáte přílohu, která je lehčí než klasický houskový knedlík, ale přesto vydatná, žemlové knedle jsou ideální volbou.

Hovězí na česneku se špenátem a bramborovou kaší zasytí i největší hladovce

Tajemství dokonalé svíčkové: Každá rodina má svůj recept, co říkáte na můj?
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI