I z těch nejobyčejnějších surovin lze snadno připravit chutnou přílohu. Tyto žemlové knedlíky to s pokorou dokazují. Postačí vám k tomu pár rohlíků, trochu mléka, vejce a čerstvá petrželka. Přímo před vámi se zrodí nadýchaný knedlík, který se rozplývá na jazyku a dokonale doplňuje nejrůznější omáčky nebo masitá jídla. Každopádně v žádném případě nejde jen o „levnější náhražku“ houskového knedlíku! Žemlové knedle našly cestu na české stoly už před generacemi a mnohé hospodyňky na ně nedají dopustit.

Knedlíky obecně patří k pilířům české kuchyně. A zatímco houskové či bramborové knedlíky má v paměti každý, žemlové knedle působí možná trochu zapomenutě. Ale proč vlastně? Vznikly totiž jako praktický způsob, jak zpracovat starší pečivo v dobách, kdy šetření každou surovinou bylo životně důležité.

Recept na žemlové knedlíky krok za krokem

Ingredience pro přípravu

  • 6 rohlíků
  • 200 ml mléka
  • 2 vejce
  • petrželová nať
  • sůl
  • 100 ml rostlinného oleje

Postup přípravy žemlových knedlíků

1. Do větší misky dáme nakrájené rohlíky a v další misce metličkou smícháme mléko, sůl, žloutky, olej.

2. Směs vlijeme na rohlíky, přidáme nasekanou petrželku a promícháme.

Starší pečivo do knedlíků.
Foto: freepik.com, Starší pečivo do knedlíků.

3. Necháme chvíli odstát a nakonec vmícháme sníh z bílků.

4. Poté hmotu rozdělíme na dvě stejné části, každou zabalíme do folie, dobře utáhneme a propícháme jehlou.

5. Vaříme ve vodě nebo nejlépe v páře 20 minut.

Závěr

Tyto knedle se skvěle hodí jako příloha k nejrůznějším omáčkám, například k rajské, svíčkové, koprové či houbové. Rozhodně ale nejlepší volbou jsou ke gulášům! Pokud hledáte přílohu, která je lehčí než klasický houskový knedlík, ale přesto vydatná, žemlové knedle jsou ideální volbou.

Obrázek k receptu na hovězí maso na česneku se špenátem a bramborovou kaší

Hovězí na česneku se špenátem a bramborovou kaší zasytí i největší hladovce

Obrázek receptu na Oblíbenou svíčkovou, ale každá rodina má svůj osvědčený recept

Tajemství dokonalé svíčkové: Každá rodina má svůj recept, co říkáte na můj?

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest