Dnes si upečeme sváteční moučník. Názvu se vůbec nelekejte. Říkejte mu hezky česky žerbo řezy nebo jen žerbo. V žerbo najdete rafinovanou kombinaci vlašských ořechů, meruňkové marmelády, vláčného, jemného těsta a čokolády. A řekněte sami, jestli znáte v moučnících lepší duo než meruňkovou marmeládu s čokoládou!

Moučník s názvem Zserbó, čtěte [žer-bó], nebo také Gerbeaudův koláč, vznikl v dobách habsburské monarchie v Budapešti. Vymyslel ho tehdy slavný švýrcarský cukrář Émile Gerbeaud, který zde působil v 19. století v jedné z nejznámějších cukráren. Žerbo v maďarské kuchyni zdomácnělo a stalo se slavnostním moučníkem, který Maďaři pečou při svátečních příležitostech, jako jsou Vánoce, Velikonoce nebo rodinné oslavy. Unikátní rodinná tajná receptura se často předává z pokolení na pokolení, a proto to není jen tak obyčejný moučník, ale moučník se silnou rodinnou tradicí.

Určitě jste už zvědaví, jak že se vlastně žerbo řezy připravují. Bez dalších oplétaček jdeme na to!

Recept na tradiční vláčné žerbo řezy

Ačkoli v receptu najdete droždí, kvásek tentokrát zadělávat nebudeme. Nejde totiž o kynutý koláč. Droždí v těstě pracuje v průběhu celé přípravy. Vznikne polokynuté těsto, které není tak kypré jako klasické kynuté, ale vláčnější a poddajnější než například linecké.

Co potřebujeme na těsto

  • 450 g hladké mouky
  • 200 g margarínu
  • 50 g cukru
  • 1 žloutek
  • 20 g (přibližně ½ kostky) droždí
  • 150 ml zakysané smetany
  • 1 špetka soli

Co potřebujeme na náplň:

  • 300 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g cukru
  • 400 g meruňkového džemu

Z čeho udělat čokoládovou polevu:

  • 3 lžíce kakaového prášku
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce vody (s možností přidání dle potřeby)
  • 60 g másla

Postup přípravy Žerbo řezů

1. Nejprve vypracujeme těsto. Mouku prosejeme do mísy, vmícháme sůl a uprostřed uděláme důlek, do kterého vložíme všechny ostatní ingredience. Hněteme, dokud těsto není hedvábné a elastické. Pak ho necháme chvíli stranou.

2. Zatímco těsto odpočívá, nameleme ořechy (pokud již nemáte mleté) a smícháme je s cukrem.

3. Těsto rozdělíme na 4 díly a postupně rozválíme na velmi tenké pláty podle velikosti plechu.

4. Plech vyložíme pečicím papírem a vložíme na něj první plát. Ten potřeme meruňkovou marmeládou a posypeme ořechy s cukrem.

5. Na ořechy položíme další plát a postup opakujeme. Na vrchní plát již nic nedáváme, jen ho na několika místech propíchneme vidličkou.

6. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 45 minut dozlatova.

7. Vychladlý moučník polijeme čokoládovou polevou, kterou připravíme ze všech ingrediencí, nejlépe ve vodní lázni. Můžete použít i hotovou dortovou polevu.

Obrázek k receptu žerbo řezy
Foto: www.tepszi.hu, Recept na žerbo řezy

Kdy a jak servírovat žerbo řezy

Žerbo není moučník, který byste měli ochutnávat ještě za tepla, ihned po vytažení z trouby. Potřebuje se rozležet, aby zvláčněl a všechny jeho chutě se vzájemně propojily. Zkuste s ochutnávkou vydržet 1–2 dny od upečení. Odměnou za vaši trpělivost bude dokonalá souhra chutí.

Jakmile přijde čas, nakrájejte žerbo ostrým nožem na menší řezy. Je to sytý moučník a zřejmě ho nesníte půl plechu najednou. I když kdo ví 🙂

Zebra řezy - servírování

Zebra řezy, aneb recept na tradiční Zserbó

Obrázek receptu na tokajský guláš.

Tokajský guláš: Maďarská ikonická klasika s noblesou

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest