Slyšeli jste někdy o polévce s názvem kuliš? Jde o tradiční pokrm našich „skorosousedů“, pochází totiž od záporožských kozáků. Ti samozřejmě potřebovali vydatné jídlo z jednoduchých, dostupných surovin. Proto tvoří základ proso (jáhly), brambory a mrkev. Pro dobrou chuť, vůni i tuky nezbytné při fyzické zátěži se tradičně přidávala i uzená slanina. Původně se kuliš připravoval v kotlíku nad ohněm. Recept se předává z generace na generaci.

Zdraví na talíři: Přirozeně bezlepková obilovina

Polévka typu kuliš má své místo i v moderní kuchyni. Ocení ji i lidé s potravinovou citlivostí, jáhly jsou totiž přirozeně bezlepkové. Zároveň přináší celou řadu minerálů (například hořčík nebo železo) a podporují zdravé trávení. Slanina přidá kromě tuků také bílkoviny, zelenina zase dodává vlákninu a vitaminy. Bylinky jako kopr a petrželka tu jsou nejen jako nositelé chuti a vůně, ale také antioxidantů. Polévka je tedy výživná, voňavá a zároveň velice chutná.

Ingredience:

  • Jáhly – 200 g;
  • Uzená slanina – 150 g;
  • Velká cibule – 1 ks;
  • Brambory – 2-3 ks;
  • Mrkev – 1 ks;
  • Česnek – 1 stroužek;
  • Vývar nebo voda – 1,5 l;
  • Sůl – dle chuti;
  • Černý pepř (nejlépe čerstvě mletý) – dle chuti;
  • Čerstvý kopr – dle chuti;
  • Zelená petrželka – dle chuti.
Obrázek k receptu: Tradiční přirozeně bezlepková polévka, která zavo(d)ní i zasytí: Kozácký kuliš
Foto: Uživatel Halima Waziri/Cfreative Commons/CC BY-SA, Recept na: Tradiční přirozeně bezlepková polévka, která zavo(d)ní i zasytí: Kozácký kuliš

Postup:

  • Jáhly nejdříve řádně propláchněte pod proudem teplé vody, odstraníte tak případnou hořkou pachuť.
  • Slaninu nakrájejte na malé kostičky a dejte ji do hrnce smažit.
  • Jakmile je slanina vysmažená, přidejte k ní nadrobno nakrájenou cibuli.
  • Restujte, až cibule změkne a zesklovatí.
  • Mrkev nakrájejte nadrobno a také ji přidejte k cibulovému základu.
  • Taktéž brambory nakrájejte na malé kostičky.
  • K mrkvi a cibuli přidejte brambory a jáhly.
  • Základ zalijte vývarem, případně vodou.
  • Osolte a opepřete.
  • Vařte na mírném ohni do změknutí brambor i jáhel, tedy asi 20–30 minut.
  • Stroužek česneku prolisujte a přidejte jej do polévky.
  • Promíchejte a ještě minutu vařte.
  • Kuliš se podává horký, na talíři či v misce jej bohatě posypte nasekaným koprem a petrželkou.
  • Skvělé na něm jsou i křupavé slaninové škvarky.
Obrázek receptu na Pórkovou polévku na másle se smetanou a vejcem

Pórková polévka na másle se smetanou a vejcem

Recept k obrázku na hovězí vývar s domácím drobením

Hovězí vývar s domácím drobením a zeleninou: Náš oblíbený začátek oběda

Zdroj: Autorský text, Healthline, Pysznosci

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest