Slyšeli jste někdy o polévce s názvem kuliš? Jde o tradiční pokrm našich „skorosousedů“, pochází totiž od záporožských kozáků. Ti samozřejmě potřebovali vydatné jídlo z jednoduchých, dostupných surovin. Proto tvoří základ proso (jáhly), brambory a mrkev. Pro dobrou chuť, vůni i tuky nezbytné při fyzické zátěži se tradičně přidávala i uzená slanina. Původně se kuliš připravoval v kotlíku nad ohněm. Recept se předává z generace na generaci.
Zdraví na talíři: Přirozeně bezlepková obilovina
Polévka typu kuliš má své místo i v moderní kuchyni. Ocení ji i lidé s potravinovou citlivostí, jáhly jsou totiž přirozeně bezlepkové. Zároveň přináší celou řadu minerálů (například hořčík nebo železo) a podporují zdravé trávení. Slanina přidá kromě tuků také bílkoviny, zelenina zase dodává vlákninu a vitaminy. Bylinky jako kopr a petrželka tu jsou nejen jako nositelé chuti a vůně, ale také antioxidantů. Polévka je tedy výživná, voňavá a zároveň velice chutná.
Ingredience:
- Jáhly – 200 g;
- Uzená slanina – 150 g;
- Velká cibule – 1 ks;
- Brambory – 2-3 ks;
- Mrkev – 1 ks;
- Česnek – 1 stroužek;
- Vývar nebo voda – 1,5 l;
- Sůl – dle chuti;
- Černý pepř (nejlépe čerstvě mletý) – dle chuti;
- Čerstvý kopr – dle chuti;
- Zelená petrželka – dle chuti.
Postup:
- Jáhly nejdříve řádně propláchněte pod proudem teplé vody, odstraníte tak případnou hořkou pachuť.
- Slaninu nakrájejte na malé kostičky a dejte ji do hrnce smažit.
- Jakmile je slanina vysmažená, přidejte k ní nadrobno nakrájenou cibuli.
- Restujte, až cibule změkne a zesklovatí.
- Mrkev nakrájejte nadrobno a také ji přidejte k cibulovému základu.
- Taktéž brambory nakrájejte na malé kostičky.
- K mrkvi a cibuli přidejte brambory a jáhly.
- Základ zalijte vývarem, případně vodou.
- Osolte a opepřete.
- Vařte na mírném ohni do změknutí brambor i jáhel, tedy asi 20–30 minut.
- Stroužek česneku prolisujte a přidejte jej do polévky.
- Promíchejte a ještě minutu vařte.
- Kuliš se podává horký, na talíři či v misce jej bohatě posypte nasekaným koprem a petrželkou.
- Skvělé na něm jsou i křupavé slaninové škvarky.

Pórková polévka na másle se smetanou a vejcem

Hovězí vývar s domácím drobením a zeleninou: Náš oblíbený začátek oběda
Zdroj: Autorský text, Healthline, Pysznosci