Máte rádi mandle v kombinaci s vanilkou a smetanou? Pak nás za náš recept budete milovat. Obě tyto dokonalé suroviny se totiž dokonale spojují v norském tradičním dezertu kvæfjordkake. Mandle patří k nejvíce ceněným druhům ořechů. Není divu, kromě skvělé chuti a vůně totiž přinášejí zdravé tuky, bílkoviny a vlákninu. Jsou také bohaté na vitamin E, hořčík a antioxidanty.
Božský norský kvæfjordkake
Šlehačka samozřejmě je osvědčenou klasikou, která i naší norské pochoutce dodává nadýchanou texturu a jemnost. Měla by být kvalitní a s vysokým obsahem smetany, jedině taková totiž přináší plnou chuť bez umělých přísad. Smetana zvyšuje i pocit sytosti, což je dáno obsahem mléčného tuku a bílkovin (pozn. red.: existuje ale i v bezlaktózové variantě). Je obecně známo, že kvalitní šlehačka použitá v rozumném množství představuje i zdroj vápníku a energie.
Ingredience na korpus:
- Změklé máslo – 150 g;
- Cukr krystal – 100 g;
- Žloutky – 5 ks;
- Polohrubá mouka – 160 g;
- Kypřicí prášek – 1 čajová lžička;
- Mléko – 5 polévkových lžic;
- Vanilkový extrakt – pár kapek;
- Sůl – špetka.
Na sněhovou vrstvu:
- Bílky – 5 ks;
- Cukr krupice – 180 g;
- Mandlové lupínky – 100 g;
- Sůl – špetka.
Na krém:
- Mléko – 500 ml (může být i 250 ml mléka a 250 ml 30% smetany);
- Žloutky – 4 ks;
- Celé vejce (nemusí být) – 1 ks;
- Cukr krystal – 75 g;
- Bramborový nebo kukuřičný škrob – 3 polévkové lžíce;
- Máslo – 25 g;
- Vanilkový extrakt – pár kapek;
- Vychlazená šlehačka – 200 ml.
Postup:
- Máslo vyšlehejte s cukrem, až vznikne světlá a nadýchaná pěna.
- Postupně po jednom přidávejte žloutky, po každém přidání vždy promíchejte.
- Přisypte mouku smíchanou s kypřicím práškem.
- Osolte, přilijte mléko a kápněte vanilkový extrakt.
- Míchejte, až se vše dokonale spojí.
- Těsto vlijte na obdélníkový plech vyložený pečicím papírem.
- Bílky ušlehejte se špetkou soli, až vznikne tuhý sníh.
- Do sněhu postupně opatrně přisypávejte cukr a šlehejte, dokud se nevytvoří lesklá hmota.
- Sníh rozetřete na těsto a posypte mandlovými lupínky.
- Pečte asi 30 minut v troubě rozehřáté na 160–180 °C, dokud sněhová vrstva nezíská zlatohnědou barvu.
- V mezičase si připravte smetanovou vrstvu:
- Žloutky, cukr, škrob a vanilkový extrakt smíchejte s trochou mléka.
- Zbylé mléko zahřejte, přilijte vaječnou směs a za stálého míchání vařte do zhoustnutí.
- Jakmile pudinková směs trochu vystydne, přidejte máslo a nechte zcela vychladnout. Poté vložte do lednice.
- Smetanu ušlehejte a jemně ji vmíchejte do studeného krému.
- Vychladlý korpus rozkrojte podélně napůl (jako když rozkrajujete piškot na dort).
- Spodní polovinu potřete krémem, navrch vložte horní polovinu (tedy sněhovou vrstvu).
- Dejte na několik hodin do lednice.

Boží buchta ze zakysané smetany s ovocem: Rychlý a osvěžující dezert, tentokrát broskvový

Božský černo-bílý koláč s fantastickým krémem
Zdroj: Autorský text, Pysznosci, Healthline