Dýně pochází ze Střední a Jižní Ameriky, kde byla pěstovaná už před tisíci lety. Evropu si získala teprve po objevení Ameriky a až v 19. století se začala objevovat v našich kuchyních. Nejvíce ji proslavily americká a francouzská kuchyně, kde se z dýně ve velkém připravuje dýňová polévka se smetanou, máslem a kořením.

Tak se kdysi prostá venkovská surovina stala i u nás symbolem podzimu a kuchařské kreativity. Z obyčejné zeleniny, kterou lidé spíš přidávali do krmení pro zvířata, se stal v moderní kuchyni luxusní základ krémových polévek, pyré a dokonce i dezertů. Kouzlo této polévky spočívá v její sametové konzistenci, jelikož po rozmixování se z dýně stává hladký a jemný krém. Obsahuje betakaroteny, vitaminy A a C, vlákninu a je lehce stravitelná. U krémové polévky si lze pohrát s chutěmi, protože může být jak pikantnější s chilli, tak sladší s muškátovým oříškem, ale i jemně máslový.

Recept na krémovou dýňovou polévku

Ingredience potřebné k přípravě oranžového sametového a hřejivého pohlazení

  • 500 g vydlabané dýně (zbavené vnitřku)
  • 50 g olivového oleje
  • 80 g cibule
  • 20 g zázvoru
  • 60 g cukru krupice
  • 120 g pomerančové šťávy
  • 600 g zeleninového vývaru
  • 60 g dýňových semínek
  • 50 g šlehačkové smetany
  • šťáva z citrónu
  • dýňový olej
  • pažitka

Postup přípravy polévky z dýně

1. Dýni omyjeme, očistíme od jader a se slupkou nakrájíme na kostičky.

2. Plech vytřeme olivovým olejem a dýni osolíme a zapečeme při 180 stupních cca 20 minut.

Dýni nakrájíme na kostičky, osolíme a upečeme v troubě.
Zdroj: coky.cz, Dýni nakrájíme na kostičky, osolíme a upečeme v troubě.

3. Na olivovém oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme drobně nakrájený zázvor a cukr.

4. Po zarestování přidáme pomerančovou šťávu, zapečenou dýni a nalijeme zeleninový vývar. Přivedeme k varu a na nízkém stupni necháme probublávat.

5. Dýňová semínka nasypeme na plech a při teplotě 180 stupňů zapečeme v troubě cca 3 minuty.

6. Polévku vaříme do změknutí dýně, pak mírně vychladíme přidáme citrónovou šťávu a smetanu a celou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem na hladkou krémovou směs.

TIP na servírování: Dýňovou krémovou polévku podáváme ozdobenou upečenými dýňovými semínky, kapkami dýňového oleje a drobně nasekanou čerstvou pažitkou.

Obrázek receptu na dýňovou omáčku s kuřecím masem.

Dýňová omáčka s kuřecím masem a dýňovými knedlíky

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest