Dýně pochází ze Střední a Jižní Ameriky, kde byla pěstovaná už před tisíci lety. Evropu si získala teprve po objevení Ameriky a až v 19. století se začala objevovat v našich kuchyních. Nejvíce ji proslavily americká a francouzská kuchyně, kde se z dýně ve velkém připravuje dýňová polévka se smetanou, máslem a kořením.
Tak se kdysi prostá venkovská surovina stala i u nás symbolem podzimu a kuchařské kreativity. Z obyčejné zeleniny, kterou lidé spíš přidávali do krmení pro zvířata, se stal v moderní kuchyni luxusní základ krémových polévek, pyré a dokonce i dezertů. Kouzlo této polévky spočívá v její sametové konzistenci, jelikož po rozmixování se z dýně stává hladký a jemný krém. Obsahuje betakaroteny, vitaminy A a C, vlákninu a je lehce stravitelná. U krémové polévky si lze pohrát s chutěmi, protože může být jak pikantnější s chilli, tak sladší s muškátovým oříškem, ale i jemně máslový.
Recept na krémovou dýňovou polévku
Ingredience potřebné k přípravě oranžového sametového a hřejivého pohlazení
- 500 g vydlabané dýně (zbavené vnitřku)
- 50 g olivového oleje
- 80 g cibule
- 20 g zázvoru
- 60 g cukru krupice
- 120 g pomerančové šťávy
- 600 g zeleninového vývaru
- 60 g dýňových semínek
- 50 g šlehačkové smetany
- šťáva z citrónu
- dýňový olej
- pažitka
Postup přípravy polévky z dýně
1. Dýni omyjeme, očistíme od jader a se slupkou nakrájíme na kostičky.
2. Plech vytřeme olivovým olejem a dýni osolíme a zapečeme při 180 stupních cca 20 minut.
3. Na olivovém oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme drobně nakrájený zázvor a cukr.
4. Po zarestování přidáme pomerančovou šťávu, zapečenou dýni a nalijeme zeleninový vývar. Přivedeme k varu a na nízkém stupni necháme probublávat.
5. Dýňová semínka nasypeme na plech a při teplotě 180 stupňů zapečeme v troubě cca 3 minuty.
6. Polévku vaříme do změknutí dýně, pak mírně vychladíme přidáme citrónovou šťávu a smetanu a celou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem na hladkou krémovou směs.
TIP na servírování: Dýňovou krémovou polévku podáváme ozdobenou upečenými dýňovými semínky, kapkami dýňového oleje a drobně nasekanou čerstvou pažitkou.

Dýňová omáčka s kuřecím masem a dýňovými knedlíky
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková