Koláč, vlastně jeho těsto, byl inspirovaný slavnou kokosovou pralinkou rafaelo. Je ovšem připravený v domácí a hlavně jednodušší hrnkové verzi. Přidané čerstvé jahody mu přidávají barvu, šťavnatost a kapku kyselkavé chuti, která krásně vyvážila sladkost těsta. Výsledkem toho všeho je skvělý koláč, který se hodí jak k odpolední kávě, tak na letní zahradní oslavy.
Hlavní výhodou je jeho jednoduchost, není potřeba žádné složité vážení, vše odměříme pouze obyčejným hrnkem o objemu 300 ml. Kombinace kokosu, jemného těsta a čerstvých jahod působí osvěžujícím dojmem, koláč je nadýchaný, lehký a přitom výrazně voní kokosem.
Recept na tak trošku mřížkovaný rafaelo koláč s jahodami
Ingredience potřebné na přípravu koláče ideálního do horkých dní
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 prášek do pečiva
- 2 vejce
- 1 hrnek mléka
- půl hrnku oleje
- čerstvé jahody (volitelné)
- půl hrnku cukru moučky + 1 hrnek kokosu na posypání
- 250 ml šlehačkové smetany na zalití
Postup přípravy koláče
TIP: recepty na rafaelo kuličky, řezy a koláče
1. Vejce vyšleháme s cukrem do světlé pěny a přidáme ostatní ingredience na těsto.
2. Těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a poklademe čerstvými jahodami. Jahody jsou volitelné, koláč je výborný i bez ovoce.
3. Celý koláč posypeme kokosem smíchaným s Moučkovým cukrem a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 stupňů cca 20 minut. Propečenost těsta zkoušíme špejlí.
4. Po vytažení z trouby koláč ihned polijeme šlehačkovou smetanou a necháme zchladnout.
Koláč je nejlepší přikrýt alobalem a nechat v lednici do druhého dne. Chutě se propojí a koláč je výborný.

Špička na plechu: Řezy s koňakovým krémem, které chuťově připomínají dezert likérovou špičku
