Často platí, že nejjednodušší jídla jsou nejlepší. Typickým příkladem jsou tyto bramborové koule s šunkou a sýrem. Jakmile je naservírujete, tak hosté nebudou mít tušení, že jemné bramborové těsto ukrývá sýr a šunku. Nejlepší volbou sýru je dle zkušenosti gouda. Tento oblíbený sýr je ideálně vláčný a během smažení se krásně rozpustí, takže se propojí s chutí šunky. Kostky, do kterých je náplň nakrájena, se vkládají do těsta tak, aby se při smažení nevytékaly, ale po rozkousnutí se rozlily na jazyku. Spojení brambor, sýra a uzeniny je natolik osvědčené, že se těžko hledá někdo, komu by nechutnalo.
Trojobal je v tomto případě sázka na jistotu. Koule tak získají zlatavou a křupavou vrstvu. Výsledkem je chuťově i konzistenčně uspokojivý zážitek pro všechny gurmány. Ale k dokonalosti je zde využívaný malý trik, který by jste možná nečekali. Ten spočívá v tom, že koule po osmažení ještě krátce vložíme do trouby a tak se propečou do dokonalosti.
Recept na plněné bramborové koule
Ingredience pro přípravu
- 500 g brambor
- sůl a pepř
- 1 vejce
- nasekaná pažitka
- 30 g strouhaného parmazánu
- 200 g plátků Goudy
- 150 g šunky
Na trojobal:
- hladká mouka
- vejce rozšlehané s trochou mléka
- strouhanka
Postupovat při přípravě koulí budete podle následujících kroků
1. Plátky goudy a šunky naskládáme střídavě na sebe a nakrájíme na kostky.
2. Tyto kostky spíchneme párátky, aby držely pohromadě a uvaříme si brambory ve slupce.
3. Vlažné brambory oloupeme a najemno nastrouháme.
4. K bramborám přidáme parmazán, vajíčko, sůl, pepř, nasekanou pažitku a dobře propracujeme.
5. Každou kostku šunky se sýrem zabalíme do těstíčka a necháme je v lednici asi půl hodiny.
6. Poté je obalíme v trojobalu a usmažíme téměř dozlatova.
7. Nakonec necháme okapat na ubrousku a dáme na chvíli ještě do trouby péct.
8. Podáváme se zeleninovým salátem.
Tipy na závěr
Chtěli by jste raději vegetariánskou variantu? Koule můžete snadno připravit i bez masa. Použijte jen sýr a třeba nějaké bylinky na bohatší chuť.
Pokrm je skvělý jako hlavní chod nebo trochu netradiční pohoštění na večírku.

Smažené hermelínové kuličky: Uvnitř sýr a zvenku křup

Smažený obalovaný sýr hermelín: Rychlá pochoutka pro milovníky sýrů
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI