Často platí, že nejjednodušší jídla jsou nejlepší. Typickým příkladem jsou tyto bramborové koule s šunkou a sýrem. Jakmile je naservírujete, tak hosté nebudou mít tušení, že jemné bramborové těsto ukrývá sýr a šunku. Nejlepší volbou sýru je dle zkušenosti gouda. Tento oblíbený sýr je ideálně vláčný a během smažení se krásně rozpustí, takže se propojí s chutí šunky. Kostky, do kterých je náplň nakrájena, se vkládají do těsta tak, aby se při smažení nevytékaly, ale po rozkousnutí se rozlily na jazyku. Spojení brambor, sýra a uzeniny je natolik osvědčené, že se těžko hledá někdo, komu by nechutnalo.

Trojobal je v tomto případě sázka na jistotu. Koule tak získají zlatavou a křupavou vrstvu. Výsledkem je chuťově i konzistenčně uspokojivý zážitek pro všechny gurmány. Ale k dokonalosti je zde využívaný malý trik, který by jste možná nečekali. Ten spočívá v tom, že koule po osmažení ještě krátce vložíme do trouby a tak se propečou do dokonalosti.

Recept na plněné bramborové koule

Ingredience pro přípravu

  • 500 g brambor
  • sůl a pepř
  • 1 vejce
  • nasekaná pažitka
  • 30 g strouhaného parmazánu
  • 200 g plátků Goudy
  • 150 g šunky

Na trojobal:

  • hladká mouka
  • vejce rozšlehané s trochou mléka
  • strouhanka

Postupovat při přípravě koulí budete podle následujících kroků

1. Plátky goudy a šunky naskládáme střídavě na sebe a nakrájíme na kostky.

2. Tyto kostky spíchneme párátky, aby držely pohromadě a uvaříme si brambory ve slupce.

3. Vlažné brambory oloupeme a najemno nastrouháme.

4. K bramborám přidáme parmazán, vajíčko, sůl, pepř, nasekanou pažitku a dobře propracujeme.

Vegetariánská varianta se sýrem a bylinkami.
Foto: freepik.com, Vegetariánská varianta se sýrem a bylinkami.

5. Každou kostku šunky se sýrem zabalíme do těstíčka a necháme je v lednici asi půl hodiny.

6. Poté je obalíme v trojobalu a usmažíme téměř dozlatova.

7. Nakonec necháme okapat na ubrousku a dáme na chvíli ještě do trouby péct.

8. Podáváme se zeleninovým salátem.

Tipy na závěr

Chtěli by jste raději vegetariánskou variantu? Koule můžete snadno připravit i bez masa. Použijte jen sýr a třeba nějaké bylinky na bohatší chuť.

Pokrm je skvělý jako hlavní chod nebo trochu netradiční pohoštění na večírku.

Hermelínové kuličky se šunkou v panko strouhance

Smažené hermelínové kuličky: Uvnitř sýr a zvenku křup

Obrázek receptu na obalovaný hermelín.

Smažený obalovaný sýr hermelín: Rychlá pochoutka pro milovníky sýrů

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest