Jakákoliv spojitost jídla a Maďarska je vždy závislá na červené paprice. Styl vaření, který obvykle obsahuje právě červenou papriku, cibuli, maso a pikantní klobásy, je v této východoevropské zemi hluboce zakořeněný. V tomto případě použijeme vepřovou krkovici, která je sama o sobě dobře šťavnatá. Díky jemně prorostlému tuku se při dušení stává měkkou a doslova se rozplývá na jazyku. V kombinaci s cibulí, špekem a česnekem dostává nádherně voňavý základ.

Ačkoliv je zejména v Maďarsku paprika symbolem národní kuchyně, původně se do Evropy dostala z Ameriky. Zajímavostí je, že Maďaři dokázali vyšlechtit desítky odrůd papriky, od jemně nasládlých až po ostré. Jejich mletá paprika patří k nejkvalitnějším na světě a v kuchyni se používá jinak než jinde. Nikdy ji dlouho nesmaží, aby nezhořkla a do pokrmu ji přidávají s citem.

Recept na maďarskou pikantní krkovičku

Ingredience pro přípravu

  • 4 porce vepřové krkovice
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce sádla
  • 2 velké cibule
  • 50 g špeku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička maďarské papriky
  • 1 červená paprika
  • 1 maďarská klobása
  • 300 ml domácího vývaru
  • kousek zelené části pórku
  • 2 stroužky česneku

Postup přípravy

1. Maso naklepeme, po stranách nařízneme, aby se nekroutilo, osolíme, opepříme a potřeme prolisovaným česnekem.

2. Na sádle orestujeme dozlatova cibuli a přidáme maso, které opečeme z obou stran.

3. Maso vyjmeme, do výpeku přidáme nakrájený špek a opečeme.

4. Vysmahneme, zaprášíme moukou a opražíme ji.

5. Přidáme maďarskou papriku, promícháme a podlijeme vývarem.

6. Maso vložíme zpět, přidáme nakrájenou klobásu a dusíme pod pokličkou.

7. Nakonec přidáme nakrájenou papriku a pórek a podusíme doměkka.

Maďarská mletá paprika.
Foto: freepik.com, Maďarská mletá paprika.

Zajímavost o maďarské kuchyni

V Maďarsku se říká, že „bez cibule a papriky není jídlo“. Skutečně, v průměru spotřebuje maďarská domácnost ročně několik desítek kilogramů cibule a kila papriky. Obě ingredience se považují za základní kámen jejich gastronomie.

Obrázek k receptu krkovice na zelí a bramborách

Pečená vepřová krkovice na kysaném zelí: Šťavnatý oběd z jednoho pekáče

Obrázek k receptu šťavnatá pečená krkovice

Šťavnatá pečená krkovice s hořčicí a paprikou: Voňavá a křehká

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest