Jakákoliv spojitost jídla a Maďarska je vždy závislá na červené paprice. Styl vaření, který obvykle obsahuje právě červenou papriku, cibuli, maso a pikantní klobásy, je v této východoevropské zemi hluboce zakořeněný. V tomto případě použijeme vepřovou krkovici, která je sama o sobě dobře šťavnatá. Díky jemně prorostlému tuku se při dušení stává měkkou a doslova se rozplývá na jazyku. V kombinaci s cibulí, špekem a česnekem dostává nádherně voňavý základ.
Ačkoliv je zejména v Maďarsku paprika symbolem národní kuchyně, původně se do Evropy dostala z Ameriky. Zajímavostí je, že Maďaři dokázali vyšlechtit desítky odrůd papriky, od jemně nasládlých až po ostré. Jejich mletá paprika patří k nejkvalitnějším na světě a v kuchyni se používá jinak než jinde. Nikdy ji dlouho nesmaží, aby nezhořkla a do pokrmu ji přidávají s citem.
Recept na maďarskou pikantní krkovičku
Ingredience pro přípravu
- 4 porce vepřové krkovice
- sůl a pepř
- 1 lžíce sádla
- 2 velké cibule
- 50 g špeku
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžička maďarské papriky
- 1 červená paprika
- 1 maďarská klobása
- 300 ml domácího vývaru
- kousek zelené části pórku
- 2 stroužky česneku
Postup přípravy
1. Maso naklepeme, po stranách nařízneme, aby se nekroutilo, osolíme, opepříme a potřeme prolisovaným česnekem.
2. Na sádle orestujeme dozlatova cibuli a přidáme maso, které opečeme z obou stran.
3. Maso vyjmeme, do výpeku přidáme nakrájený špek a opečeme.
4. Vysmahneme, zaprášíme moukou a opražíme ji.
5. Přidáme maďarskou papriku, promícháme a podlijeme vývarem.
6. Maso vložíme zpět, přidáme nakrájenou klobásu a dusíme pod pokličkou.
7. Nakonec přidáme nakrájenou papriku a pórek a podusíme doměkka.
Zajímavost o maďarské kuchyni
V Maďarsku se říká, že „bez cibule a papriky není jídlo“. Skutečně, v průměru spotřebuje maďarská domácnost ročně několik desítek kilogramů cibule a kila papriky. Obě ingredience se považují za základní kámen jejich gastronomie.

Pečená vepřová krkovice na kysaném zelí: Šťavnatý oběd z jednoho pekáče

Šťavnatá pečená krkovice s hořčicí a paprikou: Voňavá a křehká
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI