Rajčata jsou oblíbenou letní zeleninou. Každoročně ale bojujeme s tím, že všechna nestihnou dozrát. Jak všichni víme, zelené plody se jíst nesmí, neb mají vysoký obsah škodlivého solaninu a tomatinu. Tepelnou úpravou se škodliviny odbourají, přesně řečeno se jejich obsah sníží natolik, že konzumace výsledného produktu je bezpečná. Ani tak se to ale samozřejmě nemá přehánět, malé děti a těhotné ženy by se měly těmto produktům raději zcela vyhnout.
Zimní salát jako „multivitamin“
Ovšem když z nezralých rajčat vyrobíme například chutney (čatní) nebo salát, je to zcela „jiná liga“. Cibule, paprika a zelí dodají nutriční hodnotu, výsledný pokrm je tak plný vitaminu C, draslíku, vlákniny a antioxidantů. Kupříkladu lykopen obsažený v rajčatech je spojován s prevencí kardiovaskulárních chorob. Cibule je zase známým pomocníkem pro imunitu, což se bude hodit obzvlášť na podzim a v zimě. Dalo by se tedy bez ostychu říci, že takovýto salát je chuťovou i vitaminovou bombou.
Ingredience:
- Hlávkové zelí – 2 ks;
- Cibule – ¾ kg;
- Velké papriky – 6 ks;
- Nedozrálá rajčata – 30 ks;
- Voda – 4 litry;
- Ocet – ¾ litru;
- Cukr krystal – 300 g;
- Sůl – 120 g;
- Sladidlo – 30 kuliček (lze nahradit 30 čajovými lžičkami cukru);
- Nové koření – 15 kuliček;
- Hřebíček – 5 ks;
- Hořčičná semínka – 1 čajová lžička.
Postup:
- Na přípravu nálevu svařte vodu s octem, cukrem, solí a kořením.
- Nechte projít varem, poté vypněte zdroj tepla a pod pokličkou nechte nálev louhovat.
- Rajčata a papriky očistěte a omyjte.
- Cibuli oloupejte.
- Cibuli a rajčata nakrájejte na plátky, papriky na hranolky, zelí na jemné proužky.
- Veškerou zeleninu dejte do mísy.
- Zeleninu promíchejte a vzniklou směsí naplňte čisté a vypařené zavařovací sklenice.
- Zalijte teplým přecezeným nálevem.
- Očistěte hrdla sklenic, zavíčkujte a víčka dobře utáhněte.
- Sterilujte 20 minut při 90 °C.
- Tip: zavařovat lze také v troubě či v obyčejném hrnci (do něj je ale potřeba sklenice umístit na utěrku).

Lahodná zelená rajčata v nálevu

Chutney ze zelených rajčat
Zdroj: Autorský text, Healthline