Mazanec, který vám chci dnes představit, není typický mazanec, který se peče na velikonoční svátky. Je pletený, je krásný a nepřehlédnutelný. Vím, že patří k nejstarším velikonočním pokrmům, ale jelikož máme rádi vánočky, mazance a podobné pečivo, tak proč si ho neupéct jen tak, když na něj dostaneme chuť?
Klasický mazanec se původně pekl v klášterech a šlechtických kuchyních, jako pokrm pro zakončení půstu a byl symbolem hojnosti. Tehdy se mu říkalo ” bochánek”, “sladký chléb”, nebo “velikonoční chléb”. V některých regionech se peklo více druhů mazanců, jeden pro domácnost, jeden na hroby zemřelých a jeden se dával čeledi nebo chudým. Tradičně se posypával mandlemi a cukrem a nařezával se do kříže před pečením.
Náš dnešní mazanec je ale tak trochu moderní a krásně pletený a zdobený kvítky z mandlí a rozinek. Tato varianta je inspirovaná francouzským nebo ukrajinským pekařstvím a je nejen krásná, ale i symbolická, jelikož evokuje nový život, jaro a radost.
Recept na mazanec jako slunečný chléb: Evokuje nový život a radost
Ingredience potřebné k přípravě netradičního, nejen velikonočního sladkého pecnu
- 500 g hladké mouky
- 500 g polohrubé muky
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 lžičky soli
- 400 ml mléka
- 1 kostka droždí
- 100 ml oleje
- 100 g rozpuštěného másla
- 4 žloutky
- strouhaná citrónová kůra
- rozinky
- vejce na potření
- mandlové lupínky na ozdobu
Postup přípravy mazance
1. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a necháme 10 minut v teple vzejít kvásek.
2. Do velké mísy prosejeme obě mouky, přidáme ostatní ingredience a nakonec hotový kvásek, vypracujeme hladké těsto, do kterého nakonec zapracujeme rozinky.
3. Těsto přikryté utěrkou necháme v teple asi hodinu až hodinu a půl kynout.
4. Vykynuté těsto propracujeme a na pomoučeném válu upleteme kulatý bochánek nebo cop.
5. Potřeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme mandlovými lupínky.
6. Pečeme v předehřáté troubě na 150 stupňů asi 50 minut, pokud není mazanec zlatavý. Vychlazený poprášíme moučkovým cukrem.
Tipy
Rozinky si před použitím namočte do rumu. Těsto nechte kynout radši déle než krátce. Ne bezlepkovou verzi použijte směs kukuřičné a rýžové mouky.

Nedělní vánočka z dokonale jemného těsta
