Mazanec, který vám chci dnes představit, není typický mazanec, který se peče na velikonoční svátky. Je pletený, je krásný a nepřehlédnutelný. Vím, že patří k nejstarším velikonočním pokrmům, ale jelikož máme rádi vánočky, mazance a podobné pečivo, tak proč si ho neupéct jen tak, když na něj dostaneme chuť?

Klasický mazanec se původně pekl v klášterech a šlechtických kuchyních, jako pokrm pro zakončení půstu a byl symbolem hojnosti. Tehdy se mu říkalo ” bochánek”, “sladký chléb”, nebo “velikonoční chléb”. V některých regionech se peklo více druhů mazanců, jeden pro domácnost, jeden na hroby zemřelých a jeden se dával čeledi nebo chudým. Tradičně se posypával mandlemi a cukrem a nařezával se do kříže před pečením.

Náš dnešní mazanec je ale tak trochu moderní a krásně pletený a zdobený kvítky z mandlí a rozinek. Tato varianta je inspirovaná francouzským nebo ukrajinským pekařstvím a je nejen krásná, ale i symbolická, jelikož evokuje nový život, jaro a radost.

Recept na mazanec jako slunečný chléb: Evokuje nový život a radost

Ingredience potřebné k přípravě netradičního, nejen velikonočního sladkého pecnu

  • 500 g hladké mouky
  • 500 g polohrubé muky
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 lžičky soli
  • 400 ml mléka
  • 1 kostka droždí
  • 100 ml oleje
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 4 žloutky
  • strouhaná citrónová kůra
  • rozinky
  • vejce na potření
  • mandlové lupínky na ozdobu

Postup přípravy mazance

1. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a necháme 10 minut v teple vzejít kvásek.

2. Do velké mísy prosejeme obě mouky, přidáme ostatní ingredience a nakonec hotový kvásek, vypracujeme hladké těsto, do kterého nakonec zapracujeme rozinky.

3. Těsto přikryté utěrkou necháme v teple asi hodinu až hodinu a půl kynout.

4. Vykynuté těsto propracujeme a na pomoučeném válu upleteme kulatý bochánek nebo cop.

5. Potřeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme mandlovými lupínky.

6. Pečeme v předehřáté troubě na 150 stupňů asi 50 minut, pokud není mazanec zlatavý. Vychlazený poprášíme moučkovým cukrem.

Upečený mazanec vychladíme a posypeme Moučkovým cukrem.
Foto: cooky.cz, Upečený mazanec vychladíme a posypeme Moučkovým cukrem.

Tipy

Rozinky si před použitím namočte do rumu. Těsto nechte kynout radši déle než krátce. Ne bezlepkovou verzi použijte směs kukuřičné a rýžové mouky.

Obrázek receptu na nedělní vánočku.

Nedělní vánočka z dokonale jemného těsta

Obrázek receptu na Velikonoční mazanec.

Králem velikonočního pečiva je mazanec: Nezbytná součást velikonočních oslav a příchodu jara

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest