V tomto dezertu se spojuje tradice se špetkou Itálie. Jde o dezert, který se skládá z nadýchané rolády s ořechovo-piškotovým těstem a jemného krému s příchutí cappuccina. Často z mascarpone nebo ze smetany. Někdy politá čokoládovou polevou, jindy pouze posypaná moučkovým cukrem nebo kakaem.
Roláda je rychlá a efektní, připravíte jí do hodiny ale vypadá luxusně. Je variabilní, jelikož krém je možné obměňovat na čokoládový nebo tvarohový, skvěle drží tvar a díky pevnému krému se dobře krájí i skladuje, má vyváženou chuť, protože hořkost kávy a sladkost ořechů se skvěle doplňují, není přeslazena a proto osloví i ty, kteří dezerty moc nemusí.
Recept na ořechovou roládu s cappuccino krémem
Ingredience potřebné na přípravu Ořechové rolády s cappuccino krémem
Těsto
- 5 vajec
- špetka soli
- 170 g lískových ořechů
- 30 g strouhanky
- 5 g prášku do pečiva
- 150 g cukru
- 50 g čokoládových zlomků na obalení
Krém
- 250 ml smetany ke šlehání
- 80 g moučkového cukru
- 30 g capuccino v prášku
- 40 g ztužovače šlehačky
Postup přípravy ořechové rolády
1. Bílky si oddělíme od žloutků a z bílků ušleháme se špetkou soli tuhou pěnu. Do pěny přidáme strouhanku, nasekané lískové ořechy, prášek do pečiva a promícháme.
2. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny a přidáme k bílkové směsi.
3. Rozmícháme a vylijeme na plech vystlaný pečícím papírem o velikosti 32×42 cm.
4. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů cca 10 minut. Necháme vychladit.
5. V misce ušleháme smetanu s cukrem, ztužovacím a cappuccinem na hustý krém.
6. Korpus vyklopíme na nový pečící papír, starý sloupneme a nožem zarovnáme okraje. Odřezky si uchováme.
7. Na korpus namažeme 2/3 krému a srolujeme jej do rolády. Odkrojené okraje rozdrobíme a smícháme je s čokoládovými zlomky. Roládu v místě spoje potřeme krémem, část zlomků nasypeme na tác a roládu na ně položíme.
8. Nakonec celou roládu potřeme zbytkem krému a posypeme zbytkem směsi. Krájíme a podáváme.
Zajímavosti
Ve variantách pro děti se krém dělá bez kávy, například s karamelem nebo vanilkou. Někdy se do rolády přidává i želatina, aby se roláda lépe krájela při slavnostním servírování.

Piškotová roláda: Sladký únik s vanilkou, marmeládou a stracciatellou. Stručně, jasně a rychle.
