V tomto dezertu se spojuje tradice se špetkou Itálie. Jde o dezert, který se skládá z nadýchané rolády s ořechovo-piškotovým těstem a jemného krému s příchutí cappuccina. Často z mascarpone nebo ze smetany. Někdy politá čokoládovou polevou, jindy pouze posypaná moučkovým cukrem nebo kakaem.

Roláda je rychlá a efektní, připravíte jí do hodiny ale vypadá luxusně. Je variabilní, jelikož krém je možné obměňovat na čokoládový nebo tvarohový, skvěle drží tvar a díky pevnému krému se dobře krájí i skladuje, má vyváženou chuť, protože hořkost kávy a sladkost ořechů se skvěle doplňují, není přeslazena a proto osloví i ty, kteří dezerty moc nemusí.

Recept na ořechovou roládu s cappuccino krémem

Ingredience potřebné na přípravu Ořechové rolády s cappuccino krémem

Těsto

  • 5 vajec
  • špetka soli
  • 170 g lískových ořechů
  • 30 g strouhanky
  • 5 g prášku do pečiva
  • 150 g cukru
  • 50 g čokoládových zlomků na obalení

Krém

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 80 g moučkového cukru
  • 30 g capuccino v prášku
  • 40 g ztužovače šlehačky

Postup přípravy ořechové rolády

1. Bílky si oddělíme od žloutků a z bílků ušleháme se špetkou soli tuhou pěnu. Do pěny přidáme strouhanku, nasekané lískové ořechy, prášek do pečiva a promícháme.

2. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny a přidáme k bílkové směsi.

3. Rozmícháme a vylijeme na plech vystlaný pečícím papírem o velikosti 32×42 cm.

4. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů cca 10 minut. Necháme vychladit.

Korpus zarovnáme a naplníme krémem.
Foto: cooky.cz, Korpus zarovnáme a naplníme krémem.

5. V misce ušleháme smetanu s cukrem, ztužovacím a cappuccinem na hustý krém.

6. Korpus vyklopíme na nový pečící papír, starý sloupneme a nožem zarovnáme okraje. Odřezky si uchováme.

7. Na korpus namažeme 2/3 krému a srolujeme jej do rolády. Odkrojené okraje rozdrobíme a smícháme je s čokoládovými zlomky. Roládu v místě spoje potřeme krémem, část zlomků nasypeme na tác a roládu na ně položíme.

Naplněnou roládu srolujeme.
Foto: cooky.cz, Naplněnou roládu srolujeme.

8. Nakonec celou roládu potřeme zbytkem krému a posypeme zbytkem směsi. Krájíme a podáváme.

Zajímavosti

Ve variantách pro děti se krém dělá bez kávy, například s karamelem nebo vanilkou. Někdy se do rolády přidává i želatina, aby se roláda lépe krájela při slavnostním servírování.

Výborná top piškotová roláda s krémem a posypem s čokoládou

Piškotová roláda: Sladký únik s vanilkou, marmeládou a stracciatellou. Stručně, jasně a rychle.

Obrázek receptu na Pětiprstou šlehačkovou roládu: rychlou kakaovou roládu jen z pěti ingrediencí

Pětiprstá šlehačková roláda: Rychlá kakaová roláda jen z pěti ingrediencí

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest