Vzbuzuje ve vás tento zvláštní název otázky? To je dobře, protože nejde jen o obyčejný dezert, ale velmi originální řez, který vypadá na stole naprosto impozantně. Když ho totiž nakrájíte správně, tedy šikmo, odkryjí se pravidelné dvoubarevné pruhy. Zásluhu na tom má světlé, kakaové a ořechové těsto střídající se s jemným pařížským krémem.

Podobné vícebarevné moučníky byly populární v českých kuchyních už v 70. a 80. letech minulého století. Často se připravovaly na svatby, rodinné oslavy a významné příležitosti. Pařížský krém, složený ze smetany a hořké čokolády, je původem francouzská specialita známá jako ganache. Díky své hladké, sametové konzistenci se hodí nejen do dortů, ale i do plněných zákusků. V kombinaci s lehkým piškotovým těstem tvoří dezert, který chutná stejně dobře jako vypadá.

Recept na dezertní řez „kilometr“ s pařížským krémem

Ingredience pro přípravu

Korpus:

  • 350 g moučkového cukru
  • 150 g oleje
  • 6 vajec
  • 10 lžic vlažné vody
  • 1,5 prášku do pečiva
  • 450 g polohrubé mouky
  • kakao
  • mleté oříšky
  • rum na pokapání

Krém:

  • 300 g hořké čokolády
  • 750 ml smetany ke šlehání (33 %)
  • kokos nebo mleté ořechy na posyp

Postup přípravy krému – připravíme den předem

1. Šlehačku vlijeme do kastrůlku a nalámeme do ní čokoládu.

2. Za stálého míchání na mírném plameni zahříváme dokud se čokoláda úplně nerozpustí. Nesmí se vařit!

3. Necháme vychladnout a pak dáme na noc do lednice.

4. Druhý den, až budeme mít upečený a vychladlý korpus, krém ušleháme.

Příprava korpusu

1. Cukr, olej a žloutky ušleháme do pěny, přidáme 10 lžic vlažné vody a mouku promíchanou s kypřícím práškem.

2. Dobře promícháme a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků.

3. Těsto rozdělíme na 3 stejné části, jednu necháme světlou, druhou obarvíme kakaem a do třetí vmícháme mleté oříšky.

Obrázek receptu na Kilometr s pařížským krémem.
Foto: Romana Rubášová, Recept na dezert zvaný „Kilometr“.

4. Těsta vlijeme do tří forem na srnčí hřeb, které nejprve vymažeme a vysypeme moukou.

5. Formy naskládáme na plech a vložíme do předehřáté trouby na 180°C.

6. Pečeme asi 35 minut podle typu trouby a hotové necháme vychladnout.

7. Vyklopíme na vál a korpusy nakrájíme na plátky.

8. Střídavě slepujeme krémem a povrch potřeme také krémem a posypeme kokosem nebo mletými ořechy.

9. Necháme v ledničce uležet do druhého dne a pak krájíme na šikmo, aby byly vidět pruhy.

Pařížský krém.
Foto: freepik.com, Pařížský krém.

Proč ten název?

Název „Kilometr “vznikl podle délky moučníku, který působí dojmem, že je nekonečný. Jednotlivé plátky slepené krémem vytvářejí iluzi dlouhého „tunelu“.

Šikmé krájení není jen estetické, díky němu získáte plátky, které odhalí pestrou mozaiku tří druhů těsta.

Recept na řezy špičky na plech.

Špička na plechu: Řezy s koňakovým krémem, které chuťově připomínají dezert likérovou špičku

Obrázek receptu na Nahý dort - dort, který se nestydí být sám sebou

Nahý dort bez příkras: Přiznané vrstvy a přirozený půvab slavnostního dortu s ovocem a krémem

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest