Žádné složité vážení, jen hrníček, mísa a vařečka, navíc ji zvládne každý začátečník. No a už chybí pouze třešně, kteří ještě před chvilkou visely na stromě a pak barvily ruce do červena. Jak všichni víme, bublanina je nadýchaný piškotový koláč, do kterého se nasypou třešně nebo jakékoliv jiné ovoce a to se pečením tak trochu propadne a vytvoří sladké šťavnaté bubliny – proto ten název bublanina.
No a proč zrovna třešně, tak to je prostě klasika, když je jejich sezóna. Jsou sladké, jemně nakyslé, šťavnaté a jejich červená barva se krásně vyjímá na zlatavém těstě. A pak ta vůně, když se bublanina peče, provoní celý dům a my se nemůžeme dočkat očekávaného výsledku.
Recept na hrnkovou bublaninu
Ingredience potřebné na přípravu Nadýchané bublaniny s třešněmi
- hrnek o objemu 250 ml
- 3 vejce
- 1 hnek krupicového cukru
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- 1 smetana ke šlehání
- máslo a mouka na vymazání a vysypání plechu
- 3 hrnky třešně nebo jiné bobulovité ovoce
- moučkový cukr s vanilkou na poprášení koláče
Postup přípravy bublaniny
1. Vejce s cukrem vyšleháme do světlé. pěny. Vsypame prosátou mouku s práškem do pečiva a sůl. Vlijeme smetanu a promícháme
2. Těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech, posypeme ovocem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů dorůžova. Propečení zkoušíme špejlí.
3. Upečenou bublaninu necháme vychladnout a poprášíme moučkovým cukrem s vanilkou.
Tipy
Místo třešní můžete použít jiné ovoce jako borůvky, meruňky, rybíz, švestky nebo mix ovoce.
Pro výraznější chuť můžete do těsta přidat trochu citronové kůry nebo rumu.
Pro extra vláčnost zase pár lžic zakysané smetany nebo jogurtu.

Piškotový koláč s meruňkami a vlašskými ořechy: Letní zlatavý dezert
