Správný piškotový koláč je jednoduchý, lehký a jemný. A jakmile do něj přidáme šťavnaté meruňky a nasekané vlašské ořechy, vytvoříme královský dezert, který nám bude dlouho připomínat zlatavé léto. Stane se z něj vlastně koláč, který si podmaní chuťové buňky kontrastem sladkého, kyselkavého i jemně nahořklého. Kombinace ovoce a ořechů je často velmi podceňovaná. Jde vlastně o dva póly, které se ve vláčném piškotu přirozeně přitahují.
Historie piškotu sahá hluboko do kuchyně šlechtických dvorů, kde byl v 17. století považován za vrchol cukrářského umění. Měkký, nadýchaný korpus bez prášku do pečiva, jen díky správné technice šlehání vajec. To byl už v této době jasný důkaz mistrovského pečení. Přitom, jak už bylo zmíněno, je koláč nesmírně jednoduchý.
Recept na piškotový koláč s ořechy a meruňkami
Délka pečení v troubě cca 35 minut.
Ingredience pro přípravu
- 4 – 5 vajec
- špetka soli
- 300 g cukru
- 300 g hladké mouky
- 50 ml oleje
- vlašské ořechy
- meruňky
- kakao
Postup přípravy koláče
1. Bílky se špetkou soli ušleháme a postupně při šlehání přidáváme žloutky, cukr, mouku a olej.
2. Menší pekáček vyložíme pečícím papírem a vlijeme do něj polovinu těsta.
3. Druhou polovinu obarvíme kakaem a nalijeme na světlé těsto.
4. Těsto posypeme vlašskými ořechy a vyskládáme na vrch meruňky.
5. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 – 190°C asi 35 minut podle typu trouby.
6. Píchneme špejlí do těsta a pokud se těsto lepí na špejli, pečeme ještě chvíli.
7. Hotový koláč s pekáčem položíme na mřížku a necháme vystydnout.
Pár tipů na závěr
Místo vlašských ořechů lze použít i lískové nebo mandlové lupínky. Ale právě vlašáky mají zemitější charakter, který krásně ladí s meruňkami.
Do piškotu můžete přidat lžičku citronové kůry nebo vanilkový cukr, aby se chuť ještě více rozvinula.

Koláč s meruňkami a tvarohem: Ideální k odpolední kávě
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI