Mrkvové moučníky mají podle mě svoji kouzelnou sílu – už při prvním soustu si získají každého, kdo je ochutná. Na první pohled sice vypadají jako klasické řezy, ale už po chvíli ucítím lehce pikantní koření mrkve a skořice, příjemnou vláčnost díky nastrouhané mrkvi a nakonec sametový, sladký skořicový krém, který dezertu dodává tu pověstnou „třešničku na dortu“.
Mrkvové dezerty nejsou u nás žádnou novinkou – sahají do dob, kdy byl cukr vzácný a mrkev se používala jako přirozené sladidlo. První recepty na mrkvový dort pocházejí z Velké Británie a Německa, kde se pekly už ve středověku. V anglosaském světě se mrkvový dort s krémem stal ikonou hlavně v USA. U nás se tyto vlivy propojily s českou tradicí – jednodušší těsto, méně cukru, bez luxusních surovin – a vznikly takzvané české mrkvové řezy, často s tvarohovým nebo máslovým krémem.
Recept na Mrkvové řezy se skořicovým krémem
Ingredience na těsto
- 180 g nastrouhané mrkve
- 80 g slunečnicových semínek
- 50 g vlašských nebo pekanových ořechů
- 4 vejce
- 30 g sladidla (med, javorový sirup, datlový sirup, Stevie)
- 5 g prášku do pečiva s vinným kamenem, nebo 3 g běžného prášku do pečiva
Z čeho udělat krém
- 150 g smetany ke šlehání
- 150 g tučného tvarohu, Mascarpone nebo smetanového krémového sýru
- 20 g sladidla
- 1 lžička mleté skořice
Čím řezy posypat
- 10 g másla
- 60 g strouhané mrkve
- 20 g vlašských nebo pekanových ořechů
- 1 rovná lžička mleté skořice
Postup přípravy řezů z mrkve, smetany a tvarohu
1. Mrkev určenou na posypku a na těsto nastrouháme najemno a rozprostřeme na plech s pečícím papírem.Pečeme v troubě vyhřáté na 160 stupňů cca 20 minut. Mrkev se nesmí spálit ani upéct do křupava. Měla by jenom příjemně změknout a snížit svojí hmotnost asi o třetinu.
2. Po vyndání z trouby necháme vychladnout, 1/4 odebereme na posypku, zbytek mrkve připravíme do těsta.
3. Najemno umeleme přírodní slunečnicová loupaná semínka a nahrubo umeleme ořechy.
4. Oddělíme bílky od žloutků a se špetkou soli vyšleháme z bílků tuhý sníh.
5. Když je sníh pevný, zašleháme do něj prášek do pečiva
6. Žloutky smícháme s upečenou mrkví, umletými semínky, ořechy a zvoleným sladidlem.
7. Do těsta postupně jemně zapracujeme sníh z bílků.

Nebeský mrkvový pohár s čokoládou: Legendární šmrnc z kořenové zeleniny
8. Těsto vylijeme na plech s pečícím papírem a zarovnáme do placky o tloušťce cca 1 cm.
9. Vložíme do trouby vyhřáté na 170 stupňů a pečeme cca 20 minut, troubu zbytečně neotvíráme, aby těsto nespadlo. Propečení pak vyzkoušíme špejlí.
10. Po upečení necháme korpus vychladnout a nožem zarovnáme jeho okraje. Odřezky rozdrobíme a necháme na posypku.
11. Korpus otočíme papírem nahoru a sloupneme z něj papír. Těsto překrojíme napůl na dva díly.
12. V průběhu pečení těsta si vyšleháme krém ze surovin na něj určených a uložíme do lednice.
13. V pánvi rozpustíme máslo, krátce na něm orestujeme opečenou mrkev, ořechy, odřezky z korpusu a skořici.
14. Jeden plát těsta potřeme polovinou krému, přikryjeme druhým platem, potřeme zbytkem krému a posypeme připravenou posypkou z mrkve, ořechů, korpusu a skořice.
15. Dezert necháme minimálně půl hodiny chladit v lednici, krájíme na kostky a podáváme.
Tip na obměnu
Skořici můžete přimíchat i do těsta a naopak jí vynechat v krému. Do krému pak přidat vanilku.

Mrkvový dort s polevou a originálním zdobením

Staročeské mrkvové rohlíčky s mákem: Trošku zapomenutý poklad českých hospodyněk
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková