Tuto dobrotu znám již mnoho let, pokud si pamatuju správně, naučila mě ji připravovat babička. Přestože se plněné papriky kysaným zelím připravují do sklenic a nezavařují, jsou neskutečně křupavé a chutné. Nálev plný octa, cukru a koření promění obyčejné papriky v pikantní a svěží pochoutku, kterou si zamilujete jako přílohu k masu, součást studených mís nebo jen tak na zobání.
Tento způsob přípravy je skvělý i pro ty, kteří nemají klasický zavařovací hrnec. Jednoduše ho nepotřebujete, protože nic nezavařujeme. A ještě, než se do toho pustíme, takový tip – pokud použijete barevné papriky, získáte pestrou mozaiku, která udělá dojem i na slavnostně prostřeném stole.
Recept na naložené papriky s kysaným zelím – křupnou při každém kousnutí
Ingredience pro přípravu 16 sklenic
Nálev:
- 3,75 l vody
- 1,25 l octa
- 370 g cukru
- 25 tablet sladidla (cukerín)
- 150 g soli
Na plnění:
- čerstvé papriky (podle velikosti sklenic)
- kysané zelí (rovnou z pytlíku, bez proplachování)
Navíc do každé sklenice:
- cibule na kolečka
- bobkový list
- nové koření (několik kuliček)
- hořčičné semínko
Postup přípravy křupavých naložených paprik s kysaným zelím
1. V hrnci smícháme vodu, ocet, cukr, sůl a sladidlo, přivedeme k varu a krátce povaříme, aby se rozpustil cukr a sůl.
2. Necháme nálev mírně probublávat 1 – 2 minuty, aby se chutě spojily.
3. Paprikám jemně vylomíme stopky, zbavíme jádřinců se semínky a propláchneme je.
4. Do každé papriky vložíme kysané zelí tak, jak ho vyndáme z balíčku a zelí nemačkáme ani neproplachujeme.
5. Na dno každé čisté sklenice dáme několik koleček cibule, bobkový list, pár kuliček nového koření a trochu hořčičného semínka.
6. Vložíme naplněné papriky a zalijeme je horkým nálevem tak, aby byly zcela ponořené.
7. Sklenice okamžitě pevně uzavřeme, otočíme dnem vzhůru a necháme je tak 5 – 10 minut. Poté je vrátíme do správné polohy.
8. Papriky necháme odležet na chladném a tmavém místě alespoň 4 týdny.
Pár tipů na konec
Zkuste použít papriky různých barev: Červené, žluté a zelené. Vytvoří to nádherný vizuální efekt.
Pokud máte rádi ostřejší chuť, můžete do některých sklenic přidat kousek feferonky.

Sladké nakládané papriky: Nejlepší příloha nejen k masu
