Tuto dobrotu znám již mnoho let, pokud si pamatuju správně, naučila mě ji připravovat babička. Přestože se plněné papriky kysaným zelím připravují do sklenic a nezavařují, jsou neskutečně křupavé a chutné. Nálev plný octa, cukru a koření promění obyčejné papriky v pikantní a svěží pochoutku, kterou si zamilujete jako přílohu k masu, součást studených mís nebo jen tak na zobání.

Tento způsob přípravy je skvělý i pro ty, kteří nemají klasický zavařovací hrnec. Jednoduše ho nepotřebujete, protože nic nezavařujeme. A ještě, než se do toho pustíme, takový tip – pokud použijete barevné papriky, získáte pestrou mozaiku, která udělá dojem i na slavnostně prostřeném stole.

Recept na naložené papriky s kysaným zelím – křupnou při každém kousnutí

Ingredience pro přípravu 16 sklenic

Nálev:

  • 3,75 l vody
  • 1,25 l octa
  • 370 g cukru
  • 25 tablet sladidla (cukerín)
  • 150 g soli

Na plnění:

  • čerstvé papriky (podle velikosti sklenic)
  • kysané zelí (rovnou z pytlíku, bez proplachování)

Navíc do každé sklenice:

  • cibule na kolečka
  • bobkový list
  • nové koření (několik kuliček)
  • hořčičné semínko

Postup přípravy křupavých naložených paprik s kysaným zelím

1. V hrnci smícháme vodu, ocet, cukr, sůl a sladidlo, přivedeme k varu a krátce povaříme, aby se rozpustil cukr a sůl.

2. Necháme nálev mírně probublávat 1 – 2 minuty, aby se chutě spojily.

3. Paprikám jemně vylomíme stopky, zbavíme jádřinců se semínky a propláchneme je.

Milujete zavařování a zeleninu ze sklenice? Papriky s kysaným zelím jsou totální skvost
Foto: cooky.cz, Papriky plněné kysaným zelím bez zavařováním

4. Do každé papriky vložíme kysané zelí tak, jak ho vyndáme z balíčku a zelí nemačkáme ani neproplachujeme.

5. Na dno každé čisté sklenice dáme několik koleček cibule, bobkový list, pár kuliček nového koření a trochu hořčičného semínka.

6. Vložíme naplněné papriky a zalijeme je horkým nálevem tak, aby byly zcela ponořené.

7. Sklenice okamžitě pevně uzavřeme, otočíme dnem vzhůru a necháme je tak 5 – 10 minut. Poté je vrátíme do správné polohy.

8. Papriky necháme odležet na chladném a tmavém místě alespoň 4 týdny.

Pár tipů na konec

Zkuste použít papriky různých barev: Červené, žluté a zelené. Vytvoří to nádherný vizuální efekt.

Pokud máte rádi ostřejší chuť, můžete do některých sklenic přidat kousek feferonky.

Obrázek receptu na nakládané sladké papriky.

Sladké nakládané papriky: Nejlepší příloha nejen k masu

Recept na nakládané pálivé papriky

Nakládané pálivé papriky Kozí rohy, pečené v troubě

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest