Kombinace brambor, řízného česneku, voňavé majoránky a vajec, to je bramborák. Víte ale, že existuje šumavská verze, do níž se přidává salám? Jde o oblíbený „lovečák“. Ten dodává pokrmu nejen chuť a říz, ale také výživnost a sytost. Tuto perlu od šumavských horalů jsme prostě museli vyzkoušet. A výsledek je přímo famózní! Pro nadcházející podzim a zimu pokrm přímo ideální. Zkuste si to představit například teď: přijdete z lesa, chystáte se na zpracovávání úlovku, který se na vás směje z košíku… a k tomu si usmažíte takovouto dobrotu!

Brambory a česnek: klasika českých domovů

O bramborách, česneku a dalších ingrediencích toho bylo napsáno již mnoho, naši čtenáři jistě vědí, že s jejich kombinací dostanou do těla mnoho prospěšných látek. Například komplexní sacharidy, antioxidanty či látky s antibakteriálními účinky mají ve stravě nezastupitelné místo, protože dokáží pomoci jak s výživou, tak se zvýšením imunity. Však také taková česnečka s brambory je přece známým lékem na mnoho neduhů, včetně důsledků nějakého toho bujarého večera! A u bramboráku jejich kombinace funguje také skvěle.

Ingredience:

  • Větší brambory – 12 ks;
  • Vejce – 2 ks;
  • Česnek – 6 stroužků;
  • Lovecký salám – 200 g;
  • Majoránka – 2 větší špetky;
  • Mletý pepř – 2 špetky;
  • Sůl – 2 špetky;
  • Hrubá mouka – 6 polévkových lžic;
  • Sádlo – na smažení.
Obrázek k recelptu: Recept přímo od horalů: šumavský bramborák
Foto: Uživatel Pohled 111/Creative Commons/CC BY-SA, Recept na: Recept přímo od horalů: šumavský bramborák

Postup:

  • Oloupané brambory nastrouhejte najemno a vložte je do větší mísy.
  • Česnek prolisujte a přidejte jej k bramborám.
  • Lovecký salám nahrubo nastrouhejte, případně nakrájejte na malé kousíčky. Také jej přidejte k předchozím surovinám.
  • Dále do mísy vklepněte jedno větší vejce.
  • Přisypte majoránku, sůl a pepř.
  • Podle potřeby přidejte hrubou mouku.
  • Vše promíchejte.
  • Těsto nabírejte lžící, vzniknou menší placičky. Ty smažte na pánvi na rozpáleném sádle dozlatova.
  • Bramboráky nechte na papírové utěrce okapat, aby se zbavily přebytečného tuku.
  • Tip na servírování: Tyto bramboráčky jsou skvělé jak samotné, tak například s kysaným zelím nebo jako příloha třeba ke guláši.
  • Přejeme vám dobrou chuť!
Obrázek receptu na Bramborák se sýrem a šunkou anebo bramborový hříšník se zlatým srdcem

Bramborák se sýrem a šunkou anebo bramborový hříšník se zlatým srdcem

Obrázek k receptu: Nejen pro spotřebování zbytků z lednice: Lákavé a voňavé bramborové placky jako od maminky

Bramboráky už doma neděláme. Tento recept na křupavé a voňavé placky jsou 100 x lepší. Na stole jsou za minutku

Zdroj: Autorský text, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest