Kombinace brambor, řízného česneku, voňavé majoránky a vajec, to je bramborák. Víte ale, že existuje šumavská verze, do níž se přidává salám? Jde o oblíbený „lovečák“. Ten dodává pokrmu nejen chuť a říz, ale také výživnost a sytost. Tuto perlu od šumavských horalů jsme prostě museli vyzkoušet. A výsledek je přímo famózní! Pro nadcházející podzim a zimu pokrm přímo ideální. Zkuste si to představit například teď: přijdete z lesa, chystáte se na zpracovávání úlovku, který se na vás směje z košíku… a k tomu si usmažíte takovouto dobrotu!
Brambory a česnek: klasika českých domovů
O bramborách, česneku a dalších ingrediencích toho bylo napsáno již mnoho, naši čtenáři jistě vědí, že s jejich kombinací dostanou do těla mnoho prospěšných látek. Například komplexní sacharidy, antioxidanty či látky s antibakteriálními účinky mají ve stravě nezastupitelné místo, protože dokáží pomoci jak s výživou, tak se zvýšením imunity. Však také taková česnečka s brambory je přece známým lékem na mnoho neduhů, včetně důsledků nějakého toho bujarého večera! A u bramboráku jejich kombinace funguje také skvěle.
Ingredience:
- Větší brambory – 12 ks;
- Vejce – 2 ks;
- Česnek – 6 stroužků;
- Lovecký salám – 200 g;
- Majoránka – 2 větší špetky;
- Mletý pepř – 2 špetky;
- Sůl – 2 špetky;
- Hrubá mouka – 6 polévkových lžic;
- Sádlo – na smažení.
Postup:
- Oloupané brambory nastrouhejte najemno a vložte je do větší mísy.
- Česnek prolisujte a přidejte jej k bramborám.
- Lovecký salám nahrubo nastrouhejte, případně nakrájejte na malé kousíčky. Také jej přidejte k předchozím surovinám.
- Dále do mísy vklepněte jedno větší vejce.
- Přisypte majoránku, sůl a pepř.
- Podle potřeby přidejte hrubou mouku.
- Vše promíchejte.
- Těsto nabírejte lžící, vzniknou menší placičky. Ty smažte na pánvi na rozpáleném sádle dozlatova.
- Bramboráky nechte na papírové utěrce okapat, aby se zbavily přebytečného tuku.
- Tip na servírování: Tyto bramboráčky jsou skvělé jak samotné, tak například s kysaným zelím nebo jako příloha třeba ke guláši.
- Přejeme vám dobrou chuť!

Bramborák se sýrem a šunkou anebo bramborový hříšník se zlatým srdcem

Bramboráky už doma neděláme. Tento recept na křupavé a voňavé placky jsou 100 x lepší. Na stole jsou za minutku
Zdroj: Autorský text, Healthline