I když majolka v těstě může znít zvláštně, výsledek bývá nadýchaný a velmi vláčný a buchty jsou krásným příkladem toho, jak se tradiční české pečení propojuje s moderními domácími vychytávkami. Majonéza v těstě dodává vláčnost, jemnost a dlouhou trvanlivost – jsou prostě jako peříčko.
Obvykle z majonézového těsta peču koláčky různých příchutí. Ale buchty chutnají také skvělě – příchuť můžete zvolit tradiční tvarohovou nebo jako já, švestkovou. Majolkové těsto není staročeský vynález, začlo se objevovat v domácích kuchyních od 70. let 20. století. V kuchařkách z 80. a 90 let se objevily recepty jako buchta z majonézy nebo bublanina s majolkou a podobné. Inspirace údajně přišla z USA, kde se majonéza používá v dortech například mayonnaise chocolate cake. V Česku si těsto získalo oblibu díky své jednoduchosti, dostupnosti a výsledné vláčnosti.
Recept na majonézové slíváky
Ingredience potřebné k přípravě Majolkových buchet se švestkami (pečeme na velkém plechu cca 30 ks)
- 1 kg hladké mouky
- špetka soli
- 16% g cukru krupice
- Kvásek: 1/2 litra vlažného mléka + 1 kostka droždí + 1 lžička cukru
- 1 majonéza Hellmans (100 ml sáček)
- 4 žloutky
- sádlo a máslo na mazání
Postup přípravy majolkových buchet
1. Nejprve si zaděláme kvásek z vlažného mléka, droždí a cukru, který necháme v teple přikrytý asi 15 minut vzejít.
2. V misce smícháme mouku, sůl, cukr, žloutky, majonézu a hotový kvásek a vypracujeme hladké těsto.
3. Těsto přeneseme na pomoučený vál, rozválíme a vykrajujeme větší kolečka.
4. Do každého kousku zabalíme vypeckovanou švestku s trochou cukru a přeneseme na sádlem vymazaný plech. Na plechu necháme buchty asi 20 minut kynout, než se nám vyhřeje trouba.
5. Buchty potřeme rozpuštěným máslem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 dozlatova.
Náplň můžete snadno obměňovat, místo švestek lze použít jiné ovoce jako jablka, hrušky, meruňky a podobně).

Neodolatelné velké pudinkové taštičky: Když obyčejné buchty nestačí
