Existují dezerty, které si zamilujete na první pohled, jiné na první sousto, a pak jsou takové, na které už nikdy nezapomenete. Tyto krémové řezy s banány a čokoládou patří přesně mezi ně. Nejsou přehnaně sladké, nepůsobí okázale, a přesto dokážou vyvolat tichý úsměv a slastné přivření očí. Možná se spojení banánů, krému a čokolády zdá na první pohled obyčejné, ale právě v této jednoduchosti se ukrývá dokonale vyvážená chuťová harmonie.
Krém je srdcem každého dezertu a bývá také nejčastěji podroben přísnému hodnocení. V tomto případě však místo kritiky přijde jen tiché nadšení. Tyto řezy se nebojte nabídnout ani při slavnostnějších příležitostech, obstojí s noblesou i před těmi nejnáročnějšími mlsouny.
Recept na krémové řezy s čokoládou a banány
Celková doba přípravy cca 1 hodina.
Ingredience pro přípravu těsta
- 180 g mouky
- 4 vejce
- 110 ml oleje
- 130 g cukru
- 4 lžíce vody
- 1 lžíce kakaa
- 3 lžičky prášku do pečiva
- meruňkový džem dle chuti
Z čeho udělat krém
- 1 l mléka
- 3 žloutky
- 74 g vanilkového pudinku
- 110 g cukru
- 50 ml rumu
- 5 plátků želatiny
- 50 ml vody
- 250 ml smetany ke šlehání
- 8 g vanilkového cukru
Co na polevu
- 300 g hořké čokolády 50%
- 200 ml smetany
Postup přípravy krémových řezů
1. Nejprve si smícháme hladkou mouku s kypřicím práškem do pečiva a tuto suchou směs necháme stranou.
2. V jiné míse vyšleháme vejce s cukrem do světlé a nadýchané pěny a jakmile dosáhneme požadované konzistence, postupně do ní zašleháme olej, kakao, připravenou moučnou směs a vodu.
3. Vše spojíme v hladké těsto, které vlijeme na plech. Ten si předem vymažeme tukem a vysypeme moukou, aby se nám upečený korpus snadno vyklápěl.
4. Těsto pečeme v troubě předehřáté na 170°C po dobu 20 – 25 minut, dokud není povrch pevný na dotek a špejle po zapíchnutí zůstane suchá.
5. Upečený korpus necháme chvíli zchladnout, poté ho rovnoměrně potřeme vrstvou meruňkového džemu a připravíme si krém.
6. Želatinu vložíme do misky se studenou vodou a necháme ji několik minut bobtnat.
Pokračujeme krémem…
7. Mezitím v míse vyšleháme vaječné žloutky s 250 ml mléka a jakmile směs zesvětlá a propojí se, přidáme vanilkový pudinkový prášek.

Děti ho milují: banánový dezert bez pečení – sladké banány s vanilkovým pudinkem
8. V rendlíku smícháme 750 ml mléka s cukrem, zahřejeme a po dvou minutách, kdy se cukr zcela rozpustí, do něj přimícháme rum a pudinkovou směs.
9. Směs za stálého míchání vaříme zhruba 2 – 3 minuty, dokud nezhoustne a poté krém odstavíme z tepla a necháme jej 5 minut zchladnout.
10. Následně vymačkáme nabobtnalou želatinu, znovu krém krátce zahřejeme a želatinu do něj vmícháme.
11. Ve zvláštní míse vyšleháme smetanu ke šlehání s vanilkovým cukrem do tuha a poté ji opatrně vmícháme do prochladlého základu krému, aby vznikla hladká a nadýchaná směs.
12. Na korpus pokrytý džemem rozložíme podélně rozpůlené banány a přelijeme je připraveným krémem.
13. Dezert uložíme alespoň na 1 hodinu do lednice, aby krém zpevnil.
14. Na závěr si připravíme jednoduchou čokoládovou polevu. Ve vodní lázni nebo mikrovlnce smícháme nalámanou čokoládu s horkou smetanou, dokud nevznikne lesklá a hladká hmota.
15. Tou přelijeme celý povrch zákusku a dáme ho zpět do lednice – ideálně na 2 hodiny nebo přes noc, aby poleva i krém krásně ztuhly.
Tip na servírování
Řezy nakrájíme na porce, ozdobíme trochou šlehačky a můžeme je ihned podávat. Výborně se hodí ke kávě i jako slavnostní dezert ke zvláštním příležitostem.

Banánový dezert s mascarpone: Legenda sladkého pečení. Budete ho chtít jíst každý týden

Kefírové banánové řezy: Jednoduché, vláčné, přirozeně sladké řezy pro každou příležitost
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková