Existují dezerty, které si zamilujete na první pohled, jiné na první sousto, a pak jsou takové, na které už nikdy nezapomenete. Tyto krémové řezy s banány a čokoládou patří přesně mezi ně. Nejsou přehnaně sladké, nepůsobí okázale, a přesto dokážou vyvolat tichý úsměv a slastné přivření očí. Možná se spojení banánů, krému a čokolády zdá na první pohled obyčejné, ale právě v této jednoduchosti se ukrývá dokonale vyvážená chuťová harmonie.

Krém je srdcem každého dezertu a bývá také nejčastěji podroben přísnému hodnocení. V tomto případě však místo kritiky přijde jen tiché nadšení. Tyto řezy se nebojte nabídnout ani při slavnostnějších příležitostech, obstojí s noblesou i před těmi nejnáročnějšími mlsouny.

Recept na krémové řezy s čokoládou a banány

Celková doba přípravy cca 1 hodina.

Ingredience pro přípravu těsta

  • 180 g mouky
  • 4 vejce
  • 110 ml oleje
  • 130 g cukru
  • 4 lžíce vody
  • 1 lžíce kakaa
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • meruňkový džem dle chuti

Z čeho udělat krém

  • 1 l mléka
  • 3 žloutky
  • 74 g vanilkového pudinku
  • 110 g cukru
  • 50 ml rumu
  • 5 plátků želatiny
  • 50 ml vody
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 8 g vanilkového cukru

Co na polevu

  • 300 g hořké čokolády 50%
  • 200 ml smetany

Postup přípravy krémových řezů

1. Nejprve si smícháme hladkou mouku s kypřicím práškem do pečiva a tuto suchou směs necháme stranou.

2. V jiné míse vyšleháme vejce s cukrem do světlé a nadýchané pěny a jakmile dosáhneme požadované konzistence, postupně do ní zašleháme olej, kakao, připravenou moučnou směs a vodu.

3. Vše spojíme v hladké těsto, které vlijeme na plech. Ten si předem vymažeme tukem a vysypeme moukou, aby se nám upečený korpus snadno vyklápěl.

4. Těsto pečeme v troubě předehřáté na 170°C po dobu 20 – 25 minut, dokud není povrch pevný na dotek a špejle po zapíchnutí zůstane suchá.

5. Upečený korpus necháme chvíli zchladnout, poté ho rovnoměrně potřeme vrstvou meruňkového džemu a připravíme si krém.

Obrázek receptu na banánovo-čokoládové krémové řezy.
Zdroj: Cooyky.cz,. Renata Malíková, Recept na krémové řezy s banány a čokoládovou polevou.

6. Želatinu vložíme do misky se studenou vodou a necháme ji několik minut bobtnat.

Pokračujeme krémem…

7. Mezitím v míse vyšleháme vaječné žloutky s 250 ml mléka a jakmile směs zesvětlá a propojí se, přidáme vanilkový pudinkový prášek.

Obrázek receptu na Hedvábný banánový pudink ve skle - nadčasový letní dezert

Děti ho milují: banánový dezert bez pečení – sladké banány s vanilkovým pudinkem

8. V rendlíku smícháme 750 ml mléka s cukrem, zahřejeme a po dvou minutách, kdy se cukr zcela rozpustí, do něj přimícháme rum a pudinkovou směs.

9. Směs za stálého míchání vaříme zhruba 2 – 3 minuty, dokud nezhoustne a poté krém odstavíme z tepla a necháme jej 5 minut zchladnout.

Obrázek receptu na banánovo-čokoládové krémové řezy.
Zdroj: Cooky.cz, Renata Malíková, Recept na krémové řezy s banány a čokoládovou polevou.

10. Následně vymačkáme nabobtnalou želatinu, znovu krém krátce zahřejeme a želatinu do něj vmícháme.

11. Ve zvláštní míse vyšleháme smetanu ke šlehání s vanilkovým cukrem do tuha a poté ji opatrně vmícháme do prochladlého základu krému, aby vznikla hladká a nadýchaná směs.

12. Na korpus pokrytý džemem rozložíme podélně rozpůlené banány a přelijeme je připraveným krémem.

Obrázek receptu na banánovo-čokoládové krémové řezy.
Zdroj: Cooky.cz, Renata Malíková, Recept na krémové řezy s banány a čokoládovou polevou.

13. Dezert uložíme alespoň na 1 hodinu do lednice, aby krém zpevnil.

14. Na závěr si připravíme jednoduchou čokoládovou polevu. Ve vodní lázni nebo mikrovlnce smícháme nalámanou čokoládu s horkou smetanou, dokud nevznikne lesklá a hladká hmota.

15. Tou přelijeme celý povrch zákusku a dáme ho zpět do lednice – ideálně na 2 hodiny nebo přes noc, aby poleva i krém krásně ztuhly.

Tip na servírování

Řezy nakrájíme na porce, ozdobíme trochou šlehačky a můžeme je ihned podávat. Výborně se hodí ke kávě i jako slavnostní dezert ke zvláštním příležitostem.

Obrázek k receptu: Banánový sen: Snadný a lahodný dezert pro dny všední i slavnostní

Banánový dezert s mascarpone: Legenda sladkého pečení. Budete ho chtít jíst každý týden

Obrázek receptu na Banánové řezy z kefíru - vláčná pohlazení všedního dne

Kefírové banánové řezy: Jednoduché, vláčné, přirozeně sladké řezy pro každou příležitost

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest