Banány patří díky své sladké chuti a praktickému „balení“ mezi světově nejoblíbenější ovoce. Jsou bohatým zdrojem draslíku, který pomáhá udržovat normální krevní tlak a srdeční funkce. Díky vysokému obsahu vlákniny banány dobře zasytí a podporují trávení. Představují také rychlý zdroj energie. V kuchyni nacházejí široké uplatnění – od smoothie přes lívance až po sladké dezerty.

Báječně smetanové mascarpone

Mascarpone je italský smetanový sýr s jemnou, krémovou strukturou a mírně nasládlou chutí. Vyrábí se z husté smetany a je dokonalým základem pro různé dezerty (typicky například tiramisu) a dortové krémy. Oblibu si získalo nejen pro svou všestrannost (dá se využít i ve slané kuchyni), ale také díky tomu, že nevyžaduje zvláštní úpravu. Hledáte-li dezert, v němž spojíte lahodné banány a báječně krémové mascarpone, jste na správném místě! Banánový sen je sladký, jemný, ale zároveň osvěžující, navíc zajímavý díky vrstvení a barevnosti.

Ingredience na přípravu vrstveného dezertu Banánový sen s mascarpone

  • Vejce – 2 ks;
  • Krupicový cukr – 110 g;
  • Hladká mouka – 80 g;
  • Kypřicí prášek – 1 lžička;
  • Kakaový prášek – 1 lžička.

Ingredience na krém:

  • Smetana ke šlehání (36 %) – 400 ml;
  • Mascarpone – 500 g;
  • Moučkový cukr – 4 lžíce.

Na doplnění:

  • Banány – 5 ks;
  • Citronová šťáva – z 1 citronu;
  • Voda – 50 ml.
Obrázek k receptu: Banánový sen: Snadný a lahodný dezert pro dny všední i slavnostní
Foto: YouTube/zesmakiemnaty, Recept na: Banánový sen: Snadný a lahodný dezert pro dny všední i slavnostní

Postup přípravy vrstveného banánového dezertu s mascarpone

  • V míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny.
  • Přisypte mouku smíchanou s kypřicím práškem a kakao.
  • Znovu promíchejte, až vznikne hladké těsto.
  • Těsto nalijte do formy (ideálně 24×24 cm) vyložené pečicím papírem.
  • Pečte asi 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
  • Mezitím si připravte krém:
  • Smetanu vyšlehejte do tuha.
Obrázek receptu na banánový dort.

Dort Nebeské potěšení: Sladká kulinářská fantazie z banánů

  • Přidejte moučkový cukr.
  • Nakonec opatrně vmíchejte mascarpone.
  • Vše promíchejte, až vznikne hladký krém.
  • Upečený a vychladlý piškot, který jste podložili novým pečicím papírem, pokapejte směsí citronové šťávy a vody.
  • Na korpus rozetřete třetinu krému.
  • Banány podélně rozkrojte, pokapejte citronem a vyskládejte na krémovou vrstvu.
  • Překryjte je zbytkem krému, povrch uhlaďte.
  • Dezert posypte kakaem.
  • Dejte na minimálně dvě hodiny vychladit do lednice.
  • Tip: Místo banánů můžete použít i jiné měkké ovoce, například jahody nebo meruňky  – dezert tak získá novou chuťovou dimenzi.
Obrázek receptu na Výborný banánový nepečený dezert se dvěmi druhy pudinkových krémů

Banánový nepečený dezert se dvěma druhy pudinkových krémů

Obrázek receptu na banánové brownies řezy s fazolemi.

Zákusek nejen pro sportovce: Banánové brownies řezy s proteinem, fazolemi a jogurtovým krémem

Zdroj: Autorský text, YouTube, Wikipedie, Healthline

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest