Jestli máte rádi výrazné, barevné a lehké saláty, tenhle si vás získá hned po prvním soustu. Pochází ze Středomoří a Balkánu, kde se papriky a lilek často jen krátce upravují na pánvi nebo v nálevu – a přesně tak vzniká i tato nepečená verze. Žádná trouba, žádné dlouhé vaření. Jen zelenina, česnek, ocet nebo citron a dobrý olej. Výsledek je svěží, pikantní a plný letních tónů.

U nás se mu někdy říká zimní zeleninový salát, když se zavaří do sklenic. Ale skvělý je i jen tak, čerstvý. Papriky mají pěknou křupavost, lilek se v oleji lehce zjemní a česnek salát krásně provoní. Hodí se jako příloha k řízku, ke grilovanému masu nebo i jako samostatné lehké jídlo s krajícem chleba. Jednoduchý, voňavý a bez jediné minuty pečení.

Recept na zeleninový salát z paprik a lilku

Ingredience potřebné k přípravě zimního zeleninového salátu z paprik, lilku a česneku

  • 9 ks menších lilků po cca 300 g
  • 10 ks sladké papriky
  • 2 ks pálivé papriky (volitelné)
  • 2 až 3 palice česneku
  • 3 svazky zelené petrželky
  • 120 ml rostlinného oleje
  • 60 ml octu (9 %-ní)
  • 3+1 lžíce soli
  • 4 lžíce cukru

Postup přípravy paprikového salátu do sklenic

1. Lilek zbavíme okrajů a nakrájíme na hranolky. Přesypeme je do mísy, posypeme třemi lžícemi soli, přikryjeme a necháme půl hodiny stát.

2. Po 30 minutách z lilku vymačkáme vodu. Přesuneme jej do velké mísy se studenou vodou a důkladně propláchneme.

3. Sladké papriky zbavíme semínek a nakrájíme na proužky. Petrželku nasekáme na malé kousky.

4. Lilek slijeme a spojíme jej se sladkými paprikami, pálivou paprikou a nasekanou petrželkou.

5. K této směsi přidáme česnek nakrájený na plátky, sůl, cukr, ocet a olej. Vše pečlivě promícháme.

6. Mísu přikryjeme a necháme alespoň 20 minut odstát.

7. Směsí i s tekutinou naplníme sterilované sklenice a uzavřeme. Množství vystačí přibližně na 5 sklenic o velikosti 0,7 litru.

8. Sklenice uložíme do hrnce vyloženého utěrkou, zalijeme vodou do dvou třetin jejich výšky, přikryjeme a zahříváme 25 minut. Po zavaření sklenice opatrně vyndáme, necháme je vychladnout a uložíme na chladné tmavé místo.

Rady: Lilek vždycky tepelně upravte, syrový obsahuje toxiny, pozor na jeho konzumaci!

Obrázek k receptu na rajčatový kaviár

Rajčatový kaviár neboli ikra: Levná, chutná a tradiční dobrota z rajčat a papriky do zásoby na zimu

Obrázek receptu na Čevabčiči-balkánské kouzlo v každém soustu

Čevabčiči po česku: S balkánským kouzlem v každém soustu

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest