Beleše jsou tradiční kynuté palačinky, které již u nás nejsou tolik známé jako běžné palačinky. Starší a zkušenější generace beleše určitě znají a vědí, o jakou lahůdku jde. Jedná se o starosvětské placky pocházející z jihovýchodní Moravy. Avšak některé zdroje uvádějí původ těchto kvasnicových palačinek na Balkáně, z oblasti Srbska a Chorvatska. Co ty beleše tedy vlastně jsou zač?

Jedná se o nadýchané a smažené placky z kynutého těsta. Na rozdíl od běžných tenkých palačinek jsou beleše silnější s jemně křupavou kůrkou a měkkým vnitřkem. Beleše představují skvělou volbu, pokud rádi zkoušíte nové a zároveň tradiční jídla a recepty. Beleše lze podávat na mnoho způsobů a to jak na sladko, tak naslano. Tyto kynuté placky mají kořeny v prosté venkovské kuchyni zejména mezi rolníky. Jsou nenáročné na suroviny a snadno si je s sebou brali na pole jako svačinu.

Recept na Beleše

Délka přípravy včetně kynutí 1h 45 minut, délka smažení 5 minut. 15 kusů placek.

Ingredience pro přípravu

Kvásek:

  • 1/2 hrnku teplého mléka
  • 1 lžíce mouky
  • 1 lžička cukru
  • 1,5 lžičky sušeného droždí

Těsto:

  • 2,5 hrnku mouky
  • 1 žloutek (pokojové teploty)
  • 1/2 hrnku teplého mléka
  • 1/8 lžičky soli

Na vrch:

  • 1/2 hrnku švestkových povidel
  • 1/3 hrnku mletého máku
  • 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 3 lžíce másla (pokojové teploty)

Postup přípravy

1. V misce máme 1/2 hrnku teplého mléka a v něm si rozšleháme zbytek ingrediencí na kvásek.

2. Misku v kváskem přesuneme na teplé místo a necháme ho tam 15 minut vzejít.

Připravíme kvásek.
Zdroj obrázku: cooklikeczechs, Připravíme kvásek.

3. Mezitím si ve větší míse smícháme ingredience na těsto a nakonec přidáme hotový kvásek.

Smícháme ingredience na těsto.
Zdroj obrázku: cooklikeczechs, Smícháme ingredience na těsto.

4. Mixérem nebo ručně vypracujeme hladké a elastické těsto, které následně zakryjeme utěrkou nebo potravinářskou fólií a necháme ho na teplém místě 45 minut kynout.

Necháme těsto vykynout.
Zdroj obrázku: cooklikeczechs, Necháme těsto vykynout.

5. Vykynuté těsto rozdělíme na stejné díly a z každého z nich vyválíme kouli o průměru přibližně 23 cm.

Z těsta vytvarujeme koule o velikosti baseballového míčku.
Zdroj obrázku: cooklikeczechs, Z těsta vytvarujeme koule o velikosti baseballového míčku.

6. Koule z těsta přikryjeme utěrkou a necháme ještě 10 minut dokynout.

7. Rozpálíme si pánev bez oleje a koule z těsta postupně roztáhneme na placky o velikosti dlaně.

8. Beleše opečeme z každé strany asi 2 minuty.

Beleše pečeme na sucho v pánvi.
Zdroj obrázku: cooklikeczechs, Pečeme na sucho v pánvi.

9. Následně si rozpustíme 3 lžíce másla a z jedné strany máslem potřeme beleše.

10. Na máslovou vrstvu naneseme švestková povidla a v misce smícháme mák s moučkovým cukrem.

11. Každou beleši nyní povidly dolů vtlačíme do makové směsi a máme hotovo.

Další variace kvasnicových palačinek

Beleše připravíte na mnoho způsobů, zde vám dám další 1 tip na sladké beleše a 1 na slané.

Beleše s jogurtem jsou skvělou zjemňující variantou. Do těsta přidáme trochu jogurtu nebo kefíru a získáme nadýchanější strukturu.

Plněné beleše: Do těsta ještě před smažením přidáme náplň ve formě šunky, sýra nebo třeba mletého masa. Tuto náplň zabalíme do těsta a usmažíme plněné beleše.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest