Beleše jsou tradiční kynuté palačinky, které již u nás nejsou tolik známé jako běžné palačinky. Starší a zkušenější generace beleše určitě znají a vědí, o jakou lahůdku jde. Jedná se o starosvětské placky pocházející z jihovýchodní Moravy. Avšak některé zdroje uvádějí původ těchto kvasnicových palačinek na Balkáně, z oblasti Srbska a Chorvatska. Co ty beleše tedy vlastně jsou zač?
Jedná se o nadýchané a smažené placky z kynutého těsta. Na rozdíl od běžných tenkých palačinek jsou beleše silnější s jemně křupavou kůrkou a měkkým vnitřkem. Beleše představují skvělou volbu, pokud rádi zkoušíte nové a zároveň tradiční jídla a recepty. Beleše lze podávat na mnoho způsobů a to jak na sladko, tak naslano. Tyto kynuté placky mají kořeny v prosté venkovské kuchyni zejména mezi rolníky. Jsou nenáročné na suroviny a snadno si je s sebou brali na pole jako svačinu.
Recept na Beleše
Délka přípravy včetně kynutí 1h 45 minut, délka smažení 5 minut. 15 kusů placek.
Ingredience pro přípravu
Kvásek:
- 1/2 hrnku teplého mléka
- 1 lžíce mouky
- 1 lžička cukru
- 1,5 lžičky sušeného droždí
Těsto:
- 2,5 hrnku mouky
- 1 žloutek (pokojové teploty)
- 1/2 hrnku teplého mléka
- 1/8 lžičky soli
Na vrch:
- 1/2 hrnku švestkových povidel
- 1/3 hrnku mletého máku
- 1/2 hrnku moučkového cukru
- 3 lžíce másla (pokojové teploty)
Postup přípravy
1. V misce máme 1/2 hrnku teplého mléka a v něm si rozšleháme zbytek ingrediencí na kvásek.
2. Misku v kváskem přesuneme na teplé místo a necháme ho tam 15 minut vzejít.
3. Mezitím si ve větší míse smícháme ingredience na těsto a nakonec přidáme hotový kvásek.
4. Mixérem nebo ručně vypracujeme hladké a elastické těsto, které následně zakryjeme utěrkou nebo potravinářskou fólií a necháme ho na teplém místě 45 minut kynout.
5. Vykynuté těsto rozdělíme na stejné díly a z každého z nich vyválíme kouli o průměru přibližně 23 cm.
6. Koule z těsta přikryjeme utěrkou a necháme ještě 10 minut dokynout.
7. Rozpálíme si pánev bez oleje a koule z těsta postupně roztáhneme na placky o velikosti dlaně.
8. Beleše opečeme z každé strany asi 2 minuty.
9. Následně si rozpustíme 3 lžíce másla a z jedné strany máslem potřeme beleše.
10. Na máslovou vrstvu naneseme švestková povidla a v misce smícháme mák s moučkovým cukrem.
11. Každou beleši nyní povidly dolů vtlačíme do makové směsi a máme hotovo.
Další variace kvasnicových palačinek
Beleše připravíte na mnoho způsobů, zde vám dám další 1 tip na sladké beleše a 1 na slané.
Beleše s jogurtem jsou skvělou zjemňující variantou. Do těsta přidáme trochu jogurtu nebo kefíru a získáme nadýchanější strukturu.
Plněné beleše: Do těsta ještě před smažením přidáme náplň ve formě šunky, sýra nebo třeba mletého masa. Tuto náplň zabalíme do těsta a usmažíme plněné beleše.