Kuřecí maso připravuji velmi často. U našich dětí je to nejoblíbenější druh masa, nezáludný, libový a měkký. Kuřecí maso na přírodní způsob je také rychlé a stihnu ho bleskově přichystat k večeři i když se vrátíme až k večeru domů a výsledek je stejný, jako bych u plotny strávila 3 hodiny. Tenhle celý recept dáte dohromady do hodinky, takže doporučuji zejména, pokud nemáte na vaření vyhrazené celé dopoledne.
Kuřecí maso můžete také směle nahradit mou oblíbenou krkovičkou, která bude měkká a šťavnatá. Jídlo celkově na první pohled po přečtení receptu může působit jako restaurační klasika z 90. let, ale s trochou fantazie z něj vykouzlíme moderní pokrm plný čerstvých chutí. Už u použitím čerstvých žampionů místo plechovkových se od postkomunistické kuchyně vzdalujete mílovými kroky. Kdybyste je ještě vyměnili za hříbky, jste už úplně někde jinde. Máslo, které na závěr přidáme do omáčky ji udělá hladkou a lesklou. Medová hořčice také patří do současné kuchyně a dodá jídlu příjemný šmrnc.
Recept na přírodní kuřecí plátek s pečenými bramborami
Doba přípravy: 1 hodina
Co potřebujeme
- 500 g kuřecích prsou (plátky)
- 1 lžíce medové hořčice
- 1 lžička grilovacího koření (dle chuti)
- sůl, pepř (dle chuti)
- 2 lžíce hladké mouky (na zaprášení výpeku)
- 150 g žampionů (čerstvé nebo z konzervy)
- 250 ml kuřecího vývaru nebo vody
- ½ kostky masoxu (pokud nepoužijete vývar)
- 20 g másla (na zjemnění omáčky)
- 400 g brambor
- 2 lžíce oleje (na opečení brambor)
Postup na přípravu pečených brambor
Brambory připravíme jako první, protože se budou péct déle, než maso.
1. Brambory se slupkou omyjeme a rozkrájíme na stejně velké kousky.
2. Plech vyložíme pečicím papírem, dáme na něj brambory, pokapeme rovnoměrně olejem a osolíme.
3. Můžeme přidat snítku tymiánu pro lepší vůni.
4. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 35 minut.
Postup přípravy přírodního kuřecího plátku

Nostalgický kuřecí plátek s broskví a šunkou z devadesátek
1. Maso očistíme a nakrájíme na plátky. Můžeme jemně naklepat, ale není to podmínka.
2. Plátky masa osolíme, opepříme, trochu potřeme medovou hořčicí a posypeme grilovacím kořením.
3. Pečeme zprudka na rozpálené pánvi z obou stran. Poté ho odložíme stranou.
4. Výpek z masa lehce zaprášíme moukou a orestujeme ji dohněda. Pozor, nepřipálit.
5. Zalijeme vývarem nebo vodou. Pokud použijeme vodu, přidáme půl kostky masoxu.
6. Přidáme žampiony, maso vrátíme zpět a necháme spolu vše lehce na mírném plameni provařit asi 10 minut.
7. Na závěr vmícháme lžíci másla pro zjemnění omáčky.
Tipy k servírování
- Kuřecí plátek v jemné omáčce ochucené houbami si vedle brambor skvěle vychutnáte také s rýží.
- U nás k celému jídlu podávám ještě vajíčko ve formě volského oka.
- Pokud máte čerstvou pažitku, petržel nebo jarní cibulku, nasekejte je posypte porci na talíři.
- Pro větší svěžest přidejte ještě lehký zeleninový salát z čerstvé zeleniny ochucené balsamikovým octem, olivovým olejem, solí a pepřem.

Poklička na hrnec a kuřecí řízek: Spojení, které zajistí perfektní tvar a ideálně křehkou strukturu masa

Lehce pikantní kuřecí prsa v rajčatové omáčce pro celou rodinu, která chutnají i dětem
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková