Borůvkovo-citronový koláč s tvarohovým krémem je lahůdka, která spojuje svěží chuť citronu, sladkost borůvek a krémovou texturu tvarohu. Tento koláč je ideální pro každou příležitost – ať už plánujete nedělní oběd nebo hledáte dezert pro rodinnou oslavu. Je lehký, svěží a zároveň příjemně sladký. Navíc kombinace citronu a borůvek vytváří nejen lahodnou chuť, ale i krásný barevný kontrast. Koláč je jednoduchý na přípravu a potěší nejen milovníky dezertů, ale i ty, kteří hledají něco svěžího a ne příliš těžkého.

Recept na borůvkovo-citronový koláč

Délka pečení v troubě 35 minut.

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 200g mouky
  • lžička prášku do pečiva
  • 0,5 lžičky soli
  • 110 g másla
  • 40 g oleje
  • 200g cukru
  • 120 g mléka
  • 30 g citronové šťávy
  • 2 vejce
  • lžička vanilkového extraktu
  • lžička citronové kůry
  • 200 g borůvek

Krém:

  • 120 g tvarohu ve vaničce
  • 300 g smetany ke šlehání
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli

Postup přípravy

1. Ve větší misce rozšleháme změklé máslo do hladka poté přidáme olej a opět rozšleháme.

Suroviny vyšleháme.
Suroviny vyšleháme.

2. Přidáme cukr se solí a šleháme dokud není směs trošku nadýchaná, v jiné misce rozbijeme vejce s vanilkovým extraktem a postupně zašleháme k máslu.

3. Do směsi přidáme mouku, prášek do pečiva, mléko, šťávu z citronu a šleháme 1 minutu.

Přidáme mouku.
Přidáme mouku.

4. Těsto nalejeme do plechu vyloženého pečícím papírem a rovnoměrně zarovnáme.

5. Na povrch vyskládáme borůvky a plech vložíme do předehřáté trouby na 170°C a pečeme 30 – 35 minut.

Vyskládáme borůvky.
Vyskládáme borůvky.

6. Dozlatova upečený korpus necháme zcela vychladnout.

Příprava náplně

1. V míse si do hladka vyšleháme tvaroh a poté k němu přidáme smetanu ke šlehání, špetku soli a moučkový cukr.

2. Vše spolu vyšleháme a nakonec přidáme vanilkový extrakt.

3. Vyšleháme hustší krém a naneseme ho na vychladlý koláč.

Naneseme krém.
Naneseme krém.

4. Zarovnáme a vložíme na 2 hodiny do lednice.

Podáváme ztuhnuté z lednice.
Podáváme ztuhnuté z lednice.

Tipy k dezertu

Vyvážení sladkosti a kyselosti: Pokud máte rádi sladší dezerty, můžete do tvarohového krému přidat o něco více cukru. Naopak, pokud preferujete svěží a méně sladké chutě, přidejte více citronové šťávy.

Alternativy ovoce: Pokud nejsou borůvky zrovna k dispozici, můžete je nahradit jinými lesními plody, například malinami, ostružinami nebo směsí lesního ovoce.

Kombinace s nápoji: Tento koláč je skvělý k lehkým čajům nebo svěžím nápojům, jako je domácí citronáda nebo lehké bílé víno. Citronová a borůvková chuť bude skvěle doplňovat svěží nápoje.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest