Borůvkovo-citronový koláč s tvarohovým krémem je lahůdka, která spojuje svěží chuť citronu, sladkost borůvek a krémovou texturu tvarohu. Tento koláč je ideální pro každou příležitost – ať už plánujete nedělní oběd nebo hledáte dezert pro rodinnou oslavu. Je lehký, svěží a zároveň příjemně sladký. Navíc kombinace citronu a borůvek vytváří nejen lahodnou chuť, ale i krásný barevný kontrast. Koláč je jednoduchý na přípravu a potěší nejen milovníky dezertů, ale i ty, kteří hledají něco svěžího a ne příliš těžkého.
Recept na borůvkovo-citronový koláč
Délka pečení v troubě 35 minut.
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 200g mouky
- lžička prášku do pečiva
- 0,5 lžičky soli
- 110 g másla
- 40 g oleje
- 200g cukru
- 120 g mléka
- 30 g citronové šťávy
- 2 vejce
- lžička vanilkového extraktu
- lžička citronové kůry
- 200 g borůvek
Krém:
- 120 g tvarohu ve vaničce
- 300 g smetany ke šlehání
- 60 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
Postup přípravy
1. Ve větší misce rozšleháme změklé máslo do hladka poté přidáme olej a opět rozšleháme.
2. Přidáme cukr se solí a šleháme dokud není směs trošku nadýchaná, v jiné misce rozbijeme vejce s vanilkovým extraktem a postupně zašleháme k máslu.
3. Do směsi přidáme mouku, prášek do pečiva, mléko, šťávu z citronu a šleháme 1 minutu.
4. Těsto nalejeme do plechu vyloženého pečícím papírem a rovnoměrně zarovnáme.
5. Na povrch vyskládáme borůvky a plech vložíme do předehřáté trouby na 170°C a pečeme 30 – 35 minut.
6. Dozlatova upečený korpus necháme zcela vychladnout.
Příprava náplně
1. V míse si do hladka vyšleháme tvaroh a poté k němu přidáme smetanu ke šlehání, špetku soli a moučkový cukr.
2. Vše spolu vyšleháme a nakonec přidáme vanilkový extrakt.
3. Vyšleháme hustší krém a naneseme ho na vychladlý koláč.
4. Zarovnáme a vložíme na 2 hodiny do lednice.
Tipy k dezertu
Vyvážení sladkosti a kyselosti: Pokud máte rádi sladší dezerty, můžete do tvarohového krému přidat o něco více cukru. Naopak, pokud preferujete svěží a méně sladké chutě, přidejte více citronové šťávy.
Alternativy ovoce: Pokud nejsou borůvky zrovna k dispozici, můžete je nahradit jinými lesními plody, například malinami, ostružinami nebo směsí lesního ovoce.
Kombinace s nápoji: Tento koláč je skvělý k lehkým čajům nebo svěžím nápojům, jako je domácí citronáda nebo lehké bílé víno. Citronová a borůvková chuť bude skvěle doplňovat svěží nápoje.