Pokud se vám cuket na zahrádce letos urodilo opravdu hodně a nevíte, co s nimi, zavařte je na zimu. Použít můžete i ty přerostlé macky, v tomto případě na velikosti nezáleží. Zelí chutná podobně jako klasické, ale je o něco jemnější. Cibuli z receptu můžete vynechat, pokud stojíte o ještě jemnější výsledek. Cuketové zelí se perfektně hodí jako příloha k masu, zapečeným těstovinám nebo sekané.
Naše děti ho mají raději než klasické z hlávkového zelí, proto, když se cukety urodí, dělám cuketové zelí pravidelně. Důležité je sterilizovat jen na 80 °C, aby vám z cukety nevznikla kaše. Nezapomeňte také na dobře sterilizované sklenice: dobře je vymyjte jarem, vypláchněte teplou vodou a dnem vzhůru nechte na plechu 15 minut v troubě asi při 100 °C. Víčka vyvařte v hrnci samostatně po dobu asi 10 minut.
Recept na zavařené cuketové zelí
Doba přípravy: 45 minut + chlazení
Co potřebujeme
- 1 kg cukety
- 300 g cibule
- 100 ml octa (8% lihový nebo jablečný)
- 2 lžičky soli
- 3 lžíce cukru
(Množství ingrediencí upravte podle množství cukety.)
Postup přípravy na zelí připravované z cukety
1. Starší a větší cuketu oloupeme a vyndáme semínka. Mladou cuketu můžeme použít celou včetně slupky a semínek.
2. Cuketu a cibuli nastrouháme.
3. Přidáme ocet, sůl, cukr a promícháme.
4. Naplníme do čistých sterilizovaných sklenic asi 1 cm pod okraj a pevně zavíčkujeme.
5. Sklenice naskládáme do velkého hrnce a zalijeme do ¾ vodou. Přivedeme k lehkému varu (na 80 °C) a teplotu držíme 20 minut.
6. Sklenice vyndáme, otočíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.
Jak skladovat cuketové zelí
Cuketové zelí skladujeme v chladu a temnu, takže ideálně ve sklepě. Pokud je zelí dobře zavařené, vydrží i rok.

Cuketová polévka zahuštěná bramborami s opečenými krutonky a zakysanou smetanou
