Pokud se vám cuket na zahrádce letos urodilo opravdu hodně a nevíte, co s nimi, zavařte je na zimu. Použít můžete i ty přerostlé macky, v tomto případě na velikosti nezáleží. Zelí chutná podobně jako klasické, ale je o něco jemnější. Cibuli z receptu můžete vynechat, pokud stojíte o ještě jemnější výsledek. Cuketové zelí se perfektně hodí jako příloha k masu, zapečeným těstovinám nebo sekané.

Naše děti ho mají raději než klasické z hlávkového zelí, proto, když se cukety urodí, dělám cuketové zelí pravidelně. Důležité je sterilizovat jen na 80 °C, aby vám z cukety nevznikla kaše. Nezapomeňte také na dobře sterilizované sklenice: dobře je vymyjte jarem, vypláchněte teplou vodou a dnem vzhůru nechte na plechu 15 minut v troubě asi při 100 °C. Víčka vyvařte v hrnci samostatně po dobu asi 10 minut.

Recept na zavařené cuketové zelí

Doba přípravy: 45 minut + chlazení

Co potřebujeme

  • 1 kg cukety
  • 300 g cibule
  • 100 ml octa (8% lihový nebo jablečný)
  • 2 lžičky soli
  • 3 lžíce cukru

(Množství ingrediencí upravte podle množství cukety.)

Postup přípravy na zelí připravované z cukety

1. Starší a větší cuketu oloupeme a vyndáme semínka. Mladou cuketu můžeme použít celou včetně slupky a semínek.

2. Cuketu a cibuli nastrouháme.

3. Přidáme ocet, sůl, cukr a promícháme.

4. Naplníme do čistých sterilizovaných sklenic asi 1 cm pod okraj a pevně zavíčkujeme.

5. Sklenice naskládáme do velkého hrnce a zalijeme do ¾ vodou. Přivedeme k lehkému varu (na 80 °C) a teplotu držíme 20 minut.

6. Sklenice vyndáme, otočíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.

Jak skladovat cuketové zelí

Cuketové zelí skladujeme v chladu a temnu, takže ideálně ve sklepě. Pokud je zelí dobře zavařené, vydrží i rok.

Obrázek receptu na Zahradní sametku s krutony: krémovou cuketově-bramborovou polévku jako letní královnu polévek

Cuketová polévka zahuštěná bramborami s opečenými krutonky a zakysanou smetanou

Obrázek k receptu na cuketové placky z trouby

Křupavé cuketové placky bez smažení: Zdravě pečené v troubě s bramborami, majoránkou a česnekem

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest