Tak toto je chuťová výprava za hranice klasiky, když zůstane od oběda bramborové těsto, nebo si jej rovnou připravíme navíc, nebo prostě máme koupené v lednici. Vždycky z něho vznikne poklad, který spojuje českou náturu s italským duchem. Vznikne vláčná bramborová pizza, sytá, nasládlá po bramborách a přitom otevřená nekonečným kombinacím.

Místo kynutého těsta použijeme právě bramborové těsto, může být klasické, které používáme na bramborové knedlíky anebo ochucené bylinkami či strouhaným sýrem. Výsledkem bude vláčný a křehký korpus, který se krásně spojí při pečení s náplní. Navíc můžeme použít jak uzeninové, tak zeleninové zbytky, či sýrové zbytky, nebo omáčky, které nám zůstali v lednici. Tuto dobrotu vymyslely šikovné hospodyňky, kterým zůstalo bramborové těsto a knedlíky už nikdo nechtěl. Je to pizza, která má obě nohy v Čechách a srdce v troubě.

Recept na pizzu z bramborového těsta

Ingredience potřebné na přípravu sýrové pizzy – když se Čech vydá do Neapole

Bramborové těsto

  • 500 g uvařených studených brambor (ideální uvařených den předem)
  • 1 vejce
  • 100-150 g hrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce másla nebo olivového oleje do těsta
  • volitelné: špetka muškátového oříšku, nebo česnekový prášek, nebo sušené bylinky do těsta
  • pikantní kečup smíchaný s kořením na pizzu
  • cibule
  • bílá paprika
  • šunka, anglická slanina
  • žampiony
  • cherry rajčátka
  • strouhaný sýr

Postup přípravy pizzy na plech z bramborového těsta

1. Použijeme koupené bramborové těsto, anebo si připravíme vlastní.

2. Suché a studené brambory nastrouháme najemno.

3. Přidáme sůl, vejce a postupně přidáváme mouku. Těsto má být měkké ne gumové.

4. Přidáme máslo nebo olej a dle chuti bylinky nebo česnek či muškátový oříšek.

5. Těsto rozválíme nebo roztlačíme na plech mírně vytřený olejem nebo vystlaný pečícím papírem.

Obrázek receptu na Bramborovou pizzu - když se Čech vydá do Neapole.
Foto: Ilona Mikulecká, Recept na Bramborovou pizzu – když se Čech vydá do Neapole.

6. Těsto přepečeme v troubě na 180 stupňů 10 minut.

7. Potřeme kečupem smíchaným s kořením na pizzu.

8. Posypeme na půl kolečka nakrájenou cibulí a na nudličky nakrájenou paprikou.

9. Na to posypeme na nudličky nakrájenou šunkou a anglickou slaninou.

10. Poté poklademe plátky žampionů a Cherry rajčátek.

11. Pečeme na 175 stupňů 20 minut, pak posypeme strouhaným sýrem a pečeme dalších 10 minut.

Pro extra křupavou variantu můžeme přidat trochu kukuřičné mouky nebo krupice. Podáváme teplou, ale je výborná i za studena.

Obrázek receptu na Brambopizzu na plech: bramborový koláč ala pizza

Brambopizza na plech: Bramborový koláč ala pizza

Recept na domácí pizzu pepperoni

Domácí pepperoni pizza

pozn.: částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest