Tak toto je chuťová výprava za hranice klasiky, když zůstane od oběda bramborové těsto, nebo si jej rovnou připravíme navíc, nebo prostě máme koupené v lednici. Vždycky z něho vznikne poklad, který spojuje českou náturu s italským duchem. Vznikne vláčná bramborová pizza, sytá, nasládlá po bramborách a přitom otevřená nekonečným kombinacím.
Místo kynutého těsta použijeme právě bramborové těsto, může být klasické, které používáme na bramborové knedlíky anebo ochucené bylinkami či strouhaným sýrem. Výsledkem bude vláčný a křehký korpus, který se krásně spojí při pečení s náplní. Navíc můžeme použít jak uzeninové, tak zeleninové zbytky, či sýrové zbytky, nebo omáčky, které nám zůstali v lednici. Tuto dobrotu vymyslely šikovné hospodyňky, kterým zůstalo bramborové těsto a knedlíky už nikdo nechtěl. Je to pizza, která má obě nohy v Čechách a srdce v troubě.
Recept na pizzu z bramborového těsta
Ingredience potřebné na přípravu sýrové pizzy – když se Čech vydá do Neapole
Bramborové těsto
- 500 g uvařených studených brambor (ideální uvařených den předem)
- 1 vejce
- 100-150 g hrubé mouky
- 1 lžička soli
- 1 lžíce másla nebo olivového oleje do těsta
- volitelné: špetka muškátového oříšku, nebo česnekový prášek, nebo sušené bylinky do těsta
- pikantní kečup smíchaný s kořením na pizzu
- cibule
- bílá paprika
- šunka, anglická slanina
- žampiony
- cherry rajčátka
- strouhaný sýr
Postup přípravy pizzy na plech z bramborového těsta
1. Použijeme koupené bramborové těsto, anebo si připravíme vlastní.
2. Suché a studené brambory nastrouháme najemno.
3. Přidáme sůl, vejce a postupně přidáváme mouku. Těsto má být měkké ne gumové.
4. Přidáme máslo nebo olej a dle chuti bylinky nebo česnek či muškátový oříšek.
5. Těsto rozválíme nebo roztlačíme na plech mírně vytřený olejem nebo vystlaný pečícím papírem.
6. Těsto přepečeme v troubě na 180 stupňů 10 minut.
7. Potřeme kečupem smíchaným s kořením na pizzu.
8. Posypeme na půl kolečka nakrájenou cibulí a na nudličky nakrájenou paprikou.
9. Na to posypeme na nudličky nakrájenou šunkou a anglickou slaninou.
10. Poté poklademe plátky žampionů a Cherry rajčátek.
11. Pečeme na 175 stupňů 20 minut, pak posypeme strouhaným sýrem a pečeme dalších 10 minut.
Pro extra křupavou variantu můžeme přidat trochu kukuřičné mouky nebo krupice. Podáváme teplou, ale je výborná i za studena.

Brambopizza na plech: Bramborový koláč ala pizza

Domácí pepperoni pizza
pozn.: částečně upraveno AI