Pizzu známe všichni a bramborové těsto taky. Co kdyby jsme tyto dva pokrmy spojili v jeden a upekli Brambopizzu? Výsledkem bude slaný koláč na plechu z bramborového těsta , voňavá dobrota, která spojí to nejlepší z domácí kuchyně a pizzerie.
Tento koláč je jednoduchý na přípravu, protože těsto nemusí kynout, jako na pizzu, Bramborové těsto je navíc vláčné, syté a levné, jídlo je ideální k večeři ale i jako pohoštění a skvělé pro zpracování zbytků v lednici, protože ani v tomto případě se fantazii meze nekladou a navrch koláče můžete použít, co vás napadne a co doma máte.
Recept na domácí pizzu z bramborového těsta na plech
Ingredience potřebné na přípravu Bramborového koláče ala pizza
Bramborové těsto
- 500 g vařených brambor ve slupce (nejlépe den předem)
- 250 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 2 lžíce oleje
- 1/2 prášku do pečiva
- sůl, pepř dle chuti
- sušený česnek nebo majoránka, bazalka či pažitka
- olivový olej
Obloha na pizzu
- dva druhy salámu
- plátky hermelínu
- rajčata
- kapie
- lahůdková cibulka
- bylinky
- kečup
- sýr
- kečup nebo rajčatová omáčka na potření těsta
Postup přípravy brambopizzy
1. . Vychladnuté brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme ostatní ingredience a vypracujeme měkké těsto.
2. Těsto vyválíme nebo přímo rukou roztlačíme na plech s pečícím papírem asi na tloušťku 1 cm.
3. Těsto potřeme rajčatovým základem a obložíme ostatními surovinami dle chuti. Posypeme pořádnou vrstvou strouhaného sýra.
4. Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 25-30 minut do zlatova.
Servírování
Brambopizzu necháme trochu vychladnout a krájíme jako pizzu nebo na kostky jako koláč.

Místo nudných chlebíčků připravte tento křupavý „pizza“ předkrm. Uhrane každou návštěvu

Domácí pepperoni pizza
pozn.: částečně upraveno AI