Toto je recept rumunské kuchyně na bramborovou placku ve stylu pizzy se sýrem, vejci a bylinkami. Je to skvost, který spojuje skromnost bramborové placky s bohatostí pizzy, jelikož v rumunské kuchyni se hojně využívají základní suroviny jako brambory, vejce a sýr. Jídlo se často dělá na plotně v hlubší pánvi s poklicí a pak se otočí jako tortilla. V Rumunsku je známé jako plăcintă de cartofi, v domácí verzi obohacené vajíčky, sýrem a někdy i smetanou.
Tento pokrm je rychlý, sytý a ideální třeba k rodinné večeři. Navíc se připravuje bez kynutí, bez droždí, ale zato s chutí, která připomíná pizzu nebo španělskou tortillu z brambor. Výsledkem je lahodná, měkká a zároveň lehce křupavá placka, kterou si můžete doladit podle chuti – třeba přidáním česneku, jarní cibulky nebo čerstvých bylinek. Hodí se jak ke slavnostnímu stolu, tak i jako jednoduchý a rychlý oběd nebo večeře ze surovin, které většinou najdete doma.
Recept na Rumunskou bramborovou placku se sýrem a bylinkami
Ingredience na bramborovou pizzu
- 4 středně velké brambory
- 2 vejce
- 70 g tvrdého sýra (chedar nebo gouda)
- sůl a pepř dle chuti
- čerstvý kopr jemně nasekaný dle chuti
- zelená cibulka dle chuti, jemně nasekaná
Postup přípravy bramborové pizzy
1. V hlubší misce rozšlehejte vidličkou vejce, ochuťte solí a pepřem a nasypte do nich nasekaný kopr a zelenou cibulku.
2. Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle a větší část nasypte do vaječné směsi
3. Brambory oloupejte a nastrouhejte je na hrubém struhadle, poté důkladně v rukách odstřeďte přebytečnou vodu z brambor. Důležité pro křupavost!
4. Na rozpálenou pánev nalijeme malé množství oleje, když je olej horký, rovnoměrně nasypeme nastrouhané brambory, které jemně přitlačíme lžící. Brambory musí vytvořit rovnoměrnou kompaktní vrstvu.
5. Brambory lehce osolíme a smažíme na mírném ohni dokud nezískají zlatavou barvu a pevnou strukturu.
6. Jakmile je spodní vrstva hezky propečená, natřeme vaječnou směs se sýrem a bylinkami rovnoměrně po celém povrchu brambor. Zakryjeme pokličkou a pokračujeme v mírném smažení, dokud směs na povrchu nezhnědne a nezačne vonět.

Rohlíková pizza? Pizza z rohlíku je geniální způsob, jak zachránit staré pečivo a pochutnat si
7. Teď potřebujeme pokrm obrátit a to provedeme pomocí talíře potřeného tukem.
8. Po přiklopení talíře na pánev pokrm otočíme a opečená strana zůstane navrchu talíře. Poté placku sesuneme zpět na pánev, aby se opekla i druhá strana a posypeme zbytkem sýru, který se roztaví.
9. Pokračujeme ve smažení pod pokličkou, dokud i druhá strana placky nezezlátne a celý pokrm nebude krásně křupavý.
10. Placku přesuneme na talíř a krájíme ve stylu pizzy.
Tip: Pokrm je vhodné podávat s bylinkovým dipem nebo čerstvou zeleninou.

Bramborová pizza se slaninou: Rychlá a chutná alternativa na pánvi

Brambopizza na plech: Bramborový koláč ala pizza
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková