I z brambor a několika obyčejných ingrediencí vytvoříte skvělou a chutnou večeři. Bramborové šišky se sýrem a salámem jsou vynikající způsob spotřebování brambor. Ať už se jedná o rodinnou večeři nebo návštěvu přátel, určitě si všichni pochutnáte na tomto receptu. Podle mě s tímto pokrmem neurazíte hosty ani při slavnostní příležitosti. Bramborové karbanátky jsou křupavé na povrchu a měkké a vláčné uvnitř. Uvnitř roztavený sýr dodává jídlu rozmanitou a bohatou chuť, proto nezanedbejte vhodný výběr sýra. Já použiju Goudu, ale jistě bude dobrý i Eidam, parmazán nebo cheddar.

Pokud chcete co nejpevnější strukturu karbanátků, použijte brambory s vysokým obsahem škrobu. Šišky se lépe a snadněji opečou. Sůl a muškátový oříšek použijte podle vlastní chuti. Pro intenzivnější chuť se nebojte zvýšit množství použitého koření, případně doplnit bramborovou směs dalšími bylinkami.

Recept na bramborové karbanátky

Ingredience pro přírpavu

  • 1 kg brambor
  • 150 g sýra
  • 150 g salámu
  • 2 vejce
  • 1 lžička kurkumy
  • 2 lžíce mouky
  • muškátový oříšek dle chuti
  • sůl
  • čerstvá hladkolistá petržel

Postup přípravy

1. Nejdříve si uvaříme oloupané brambory do měkka v osolené vodě se lžičkou kurkumy.

2. Uvařené brambory nastrouháme na najemno a dáme do mísy.

3. K bramborám přidáme nakrájený nadrobno salám, vejce a prosetou mouku.

4. Vše dobře promícháme a přidáme nasekanou petrželku, případně kopr nebo pažitku.

5. Směs nyní ochutíme solí a muškátovým oříškem a vytvarujeme šišky.

6. V pánvi si rozpálíme olej a karbanátky smažíme z obou stran dozlatova.

Bramborové karbanátky
Zdroj obrázku: depositphotos, Bramborové karbanátky.

Zdravější varianta jídla

Pokud nejste příznivci smažených jídel, tyto bramborové karbanátky chutně připravíte také v troubě. Pečte je při 180°C asi 25 minut dozlatova.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest