Jenže, nejsou buřty jako buřty. Představa většiny z nás o buřtech je opečený špekáček nad ohněm, kus chleba a hořčice. Ale pravda je taková, že existují různé druhy buřtů a ty se liší od sebe chutí, složením, ale i kvalitou. Když kupujete buřty, pročtěte si, jaké mají složení a sáhněte po těch, které mají podíl masa alespoň 80% a nekupujte ty, které obsahují různé přidané látky jako mouku, sóju a podobné přísady.
Co vlastně jsou buřty? Určitě většina z nás ví, že jsou to uzeniny kratšího, silnějšího tvaru, které se připravují většinou kombinací hovězího a vepřového masa, i když dnes už lze koupit i buřty hovězí anebo dokonce krůtí. Pravé buřty by měli obsahovat dostatek kvalitního masa, být šťavnaté a pevné.
Klasikou jsou buřty opečené na ohni, ale dnes se připravují i na pivu a to i na tom černém. Nebo jako součást guláše, zapékané se sýrem a hořčicí anebo jen tak studené na chlebu. Ale to musí být buřty opravdu kvalitní, aby nepotřebovali ohřev. My si dnes řekneme něco o těch na černém pivu, které lze připravit jako hlavní jídlo i pro rodinu.
Recept na přípravu buřtů na černém pivu
Ingredience na přípravu české kulinářské tradice buřtů na černém pivu
- 6 ks špekáčků
- 250 ml tmavého piva
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 plechovka drcených rajčat
- 2 lžíce sladidla (Stevie, nebo Xylitol)
- chilli
- sůl a pepř
Postup přípravy
1. Špekáčky rozpůlíme a nakrájíme na Ježečka, na pánvi je osmažíme z obou stran.
2. Vyjmeme je z pánve a vylijeme přebytečný tuk.
3. Poté dáme na pánev orestovat cibuli, pak česnek a sladidlo a necháme zkaramelizovat.
4. Pak zalijeme pivem, přidáme rajčata a provaříme.
5. Dochutíme solí, pepřem a chilli.
6. Špekáčky vrátíme do pánve a dáme zapéct do trouby na 170 stupňů na 30 minut.
Hotové buřty na pivu podáváme s čerstvým pečivem a orosenou sklenkou pivečka.

Buřty pečené na pivě – staročeská klasika

Pivní spratci – mnohem lepší, než klasický párek v rohlíku
pozn.: částečně upraveno AI