V České republice máme některé tradiční pokrmy, které by až mohly mít v některých případech ochrannou známku. Typickým případem jsou kynuté buchty s meruňkovou marmeládou uvnitř, které ochutnal už snad každý z nás.
My si s tímto receptem zkusíme mírně vyladěnou formu českých buchet, kdy použijete bílý řecký jogurt a pšeničnou mouku, díky které získávají buchty zajímavější chuť. Celý recept je ve skutečnosti velmi snadný, takže i pokud nejste nejzručnější kuchtíci, jistě si snadno poradíte.
Recept na kynuté buchty s meruňkovou marmeládou
Potřebné vybavení
- 1 Plech
- 1 Mísa
Suroviny
- 370 ml Mléka
- 700 g Hladké mouky
- 3 lžíce Cukru
- 20 g Čerstvého droždí
- 120 g Másla
- 2 ks Vejce
- 3 lžíce Řeckého bílého jogurtu
- Citrónová kůra z jednoho citrónu (dle chuti)
- Vanilka (dle chuti)
- Špetka soli
- Olej
- Moučkový cukr na posyp
Postup
- Do mísy nasypeme mouku a uprostřed uděláme prohlubeň na kvásek.
- Přidáme droždí a cukr.
- Ohřejeme mléko a zalijeme suroviny v míse.
- Kvásek posypeme 2 lžícemi mouky z misky.
- Kvásek necháme 20 minut vzejít.
- Přidáme 3 lžíce řeckého jogurtu a máslo o pokojové teplotě.
- Přidáme 2 rozšlehané žloutky, vanilku a špetku soli.
- Přidáme 3 lžíce cukru a nastrouhanou citrónovou kůru.
- Vše pořádně promícháme a poté prohněteme ručně.
- Přikryjeme utěrkou a necháme 20 minut kynout.
- Po vykynutí prohněteme těsto další 4 minuty a opět necháme 45 minut kynout.
- Pracovní plochu si posypeme moukou a vykynuté těsto na ni přendáme.
- Ručně těsto roztaháme a rozkrájíme na stejné čtverečky tak, aby se daly zavřít s náplní.
- Do každého čtverečku dáme lžičku meruňkové marmelády a zabalíme. Horní okraj zaštípneme.
- Všechny naplněné kusy otočíme vzhůru dnem nahoru a přikryjeme utěrkou.
- Necháme 30 minut odpočinout. Mezitím si dáme předehřát troubu na 180 stupňů Celsia.
- Buchty pomažeme olejem a dáme péct do předehřáté trouby na 30 – 35 minut.
- Buchty vytáhneme a necháme zchladnout.
- Nakonec posypeme moučkovým cukrem.