Tento pokrm se skvěle hodí jako předkrm pro posezení s přáteli, ale stejně tak i jako rychlá a chutná večeře, když si chcete dopřát něco dobrého jen sami pro sebe. Toasty můžete obměňovat podle chuti – přidat bazalku, oregano nebo je zakápnout olivovým olejem. My si je však připravíme s česnekovým olejem, který jim dodá výraznou a neodolatelnou chuť.
A jak na česnekový olej? Je to jednodušší, než by se mohlo zdát – stačí rozdrtit pár stroužků česneku a nechat je alespoň přes noc uležet v kvalitním olivovém oleji. Výsledkem je voňavý olej, který můžete použít nejen na vaše toasty.
Česnekové toasty s rajčaty a Fetou jsou výborným příkladem toho, že i jednoduchý pokrm může být opravdu zajímavý. Česnekový olej dodá aromatičnost, čerstvá rajčata svěžest a šťavnatost, a Feta – řecký slaný, drobivý sýr – se postará o sytost a výraznou chuť. Pokud znáte Balkánský sýr, Feta mu je dost podobná, jen o něco pikantnější a krémovější. Ideální kombinace pro letní večer i zimní mlsání.
Recept na Toasty s česnekovým olejem, rajčaty a sýrem Feta
Ingredience na toasty
- 4 krajíce chleba (bílý nebo celozrnný
Ingredience na česnekový olej
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky prolisovaného nebo jemně nasekaného česneku
- sůl a pepř dle chuti
Co potřebujete na obložení toastu
- 2 čerstvá rajčata nakrájená na plátky
- 100 g rozdrobeného Feta sýra
- 4 jemně nasekaná sušená rajčata
Čím toasty posypat
- 2 lžíce drobně nasekané čerstvé bazalky
- 2 lžíce drobně nasekané čerstvé petrželky
Postup přípravy křupavých česnekových toastů
1. V toustovači nebo na pánvi do zlatova a křupava opečte plátky chleba.
2. V misce smíchejte olivový olej s nasekaným česnekem, pepřem a solí dle chuti nejlépe den předem.
3. Každou topinku olejem potřete.
4. Na každý toast položte tenké plátky rajčat a posypte rozdrobeným sýrem feta smíchaným s nasekaným sušenými rajčaty.
5. Nakonec posypejte nasekanou bazalku a petrželkou.
6. Vhodné je vše zapéct pod grilem v troubě na 2-3 minuty než se sýr začne roztékat.
Podávejte mírně vychlazené ale ne studené a připravujte vždy z čerstvých surovin, u toho pokrmu je to zvlášť cítit.
