Jablka patří k jedinečným druhům ovoce už díky tomu, že je můžeme mít k dispozici celý rok. Do našich domovů přináší vůni a chuť léta, podzimu, ale také svátků. Například Vánoce nebo neděle u babičky prostě voní po jablkách, není-liž pravda? Tyto báječné plody jsou ovšem také skvělým zdrojem zdraví. Kromě známého vitamínu C osahují také antioxidanty (proto radíme slupky nevyhazovat, ale dále zpracovat například na čaj) a pektin, který prospívá trávení.

Všestranná jablíčka

Díky pektinu se dají jablka také použít jako zdravé zahušťovadlo při výrobě džemů, marmelád, přesnídávek nebo chutney, jež je skvělé k masu. Z toho vyplývá, že jablka zdaleka netřeba upravovat jen na sladko. Kupříkladu taková svatomartinská husa se bez nich prakticky neobejde. Sladkokyselá chuť se báječně hodí i ke kachně a zelí, ale také do smoothies nebo pro sušení. Vlastnoručně připravené křížaly představují báječné a zdravé mlsání.

Ingredience na těsto:

  • Hladká mouka – 250 g;
  • Vejce – 5 ks;
  • Mléko – 50 ml;
  • Rostlinný olej – 120 ml;
  • Kypřicí prášek – 1 balení;
  • Vanilkový cukr – 1 balení;
  • Sůl – špetka.

Na náplň:

  • Středně velká jablka – 8 ks;
  • Cukr krystal – 2 lžíce;
  • Vanilkový cukr – 1 balení;
  • Citrónová šťáva – 2 lžíce;
  • Mletá skořice – 1 lžička;
  • Voda – 40 ml;
  • Škrob – 1 lžička.
Obrázek k receptu: Chuť a vůně jablek s vanilkou: Efektní vrstvený dezert
Foto: Souspark, Recept na Chuť a vůně jablek s vanilkou: Efektní vrstvený dezert

Postup přípravy jablečného koláče na plech:

  • Jablka oloupejte a nahrubo nastrouhejte.
  • Vložte je na pánev a při zahřívání na mírném plamenu smíchejte s oběma cukry, citrónovou šťávou a skořicí.
  • Hmotu za stálého míchání vařte, až se šťáva odpaří.
  • Ve vedlejší misce smíchejte vodu se lžičkou škrobu.
  • Škrobovou vodu nalijte do jablečné hmoty a hřejte na mírném plamenu ještě několik minut.
  • Jakmile náplň zhoustne, sundejte ji z plamene.
Obrázek k receptu: Chuť a vůně jablek s vanilkou: Efektní vrstvený dezert
Foto: Souspark, Recept na Chuť a vůně jablek s vanilkou: Efektní vrstvený dezert
  • V míse vyšlehejte do pěny vejce se solí a oběma cukry.
  • K vyšlehaným vejcím přilijte teplé mléko a nasypte prosátou mouku smíchanou s kypřicím práškem.
  • Polovinu připraveného těsta vlijte na plech vyložený pečicím papírem.
  • Pečte 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
  • Na upečenou vrstvu vložte jablkovou náplň, kterou následně přelijte zbytkem těsta.
  • Vraťte do trouby a pečte dalších 25 minut.
Obrázek receptu na nadýchaný jablkový koláč.

Nadýchaný jablkový koláč s rozinkami v rumu a vlašskými ořechy – Koláč, který vypráví příběh

Obrázek receptu na Listové kostky s jablíčky-tak snadné a chutné

Listové kostky se skořicovými jablíčky a mandlemi – snadný jablečný koláč z plechu

Zdroj: Autorský text, Healthline

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest