Jablka patří k jedinečným druhům ovoce už díky tomu, že je můžeme mít k dispozici celý rok. Do našich domovů přináší vůni a chuť léta, podzimu, ale také svátků. Například Vánoce nebo neděle u babičky prostě voní po jablkách, není-liž pravda? Tyto báječné plody jsou ovšem také skvělým zdrojem zdraví. Kromě známého vitamínu C osahují také antioxidanty (proto radíme slupky nevyhazovat, ale dále zpracovat například na čaj) a pektin, který prospívá trávení.
Všestranná jablíčka
Díky pektinu se dají jablka také použít jako zdravé zahušťovadlo při výrobě džemů, marmelád, přesnídávek nebo chutney, jež je skvělé k masu. Z toho vyplývá, že jablka zdaleka netřeba upravovat jen na sladko. Kupříkladu taková svatomartinská husa se bez nich prakticky neobejde. Sladkokyselá chuť se báječně hodí i ke kachně a zelí, ale také do smoothies nebo pro sušení. Vlastnoručně připravené křížaly představují báječné a zdravé mlsání.
Ingredience na těsto:
- Hladká mouka – 250 g;
- Vejce – 5 ks;
- Mléko – 50 ml;
- Rostlinný olej – 120 ml;
- Kypřicí prášek – 1 balení;
- Vanilkový cukr – 1 balení;
- Sůl – špetka.
Na náplň:
- Středně velká jablka – 8 ks;
- Cukr krystal – 2 lžíce;
- Vanilkový cukr – 1 balení;
- Citrónová šťáva – 2 lžíce;
- Mletá skořice – 1 lžička;
- Voda – 40 ml;
- Škrob – 1 lžička.
Postup přípravy jablečného koláče na plech:
- Jablka oloupejte a nahrubo nastrouhejte.
- Vložte je na pánev a při zahřívání na mírném plamenu smíchejte s oběma cukry, citrónovou šťávou a skořicí.
- Hmotu za stálého míchání vařte, až se šťáva odpaří.
- Ve vedlejší misce smíchejte vodu se lžičkou škrobu.
- Škrobovou vodu nalijte do jablečné hmoty a hřejte na mírném plamenu ještě několik minut.
- Jakmile náplň zhoustne, sundejte ji z plamene.
- V míse vyšlehejte do pěny vejce se solí a oběma cukry.
- K vyšlehaným vejcím přilijte teplé mléko a nasypte prosátou mouku smíchanou s kypřicím práškem.
- Polovinu připraveného těsta vlijte na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
- Na upečenou vrstvu vložte jablkovou náplň, kterou následně přelijte zbytkem těsta.
- Vraťte do trouby a pečte dalších 25 minut.

Nadýchaný jablkový koláč s rozinkami v rumu a vlašskými ořechy – Koláč, který vypráví příběh

Listové kostky se skořicovými jablíčky a mandlemi – snadný jablečný koláč z plechu
Zdroj: Autorský text, Healthline