Tento recept na kuřecí nudle v čínském stylu je ideální pro rychlý oběd nebo večeři. Jídlo je hotové za méně než 30 minut a kombinuje šťavnaté kuřecí kousky, křupavou zeleninu a skvěle ochucené nudle. Tajemství skvělé chuti spočívá v rychlém restování (stir-fry) při vysoké teplotě a použití základní asijské omáčky (sójová omáčka, ústřicová nebo teriyaki).

Z vlastní zkušenosti vím, že u stir-fry je nejdůležitější příprava surovin předem (mise en place). Můj tip zní: Krájejte maso a zeleninu na tenké nudličky, aby se vše v číně propeklo a prorestovalo rovnoměrně a rychle. Zelenina by měla zůstat křupavá, proto se přidává až nakonec a restuje se jen krátce. Na fotografii vidím papriky, mrkev, fazolky a kukuřičky – kombinace čerstvé a mražené zeleniny je pro rychlost ideální. Pro skvělý lesk a chuť nudle nakonec promíchávám přímo v pánvi s omáčkou.

Recept na rychlé čínské nudle s kuřecím masem

Aktivní čas na krájení a vaření se pohybuje kolem 20 až 25 minut. Z této dávky připravíte 2 až 3 bohaté porce.

  • Celková doba přípravy: 20 až 25 minut
  • Počet porcí: 2 až 3 porce

Ingredience k přípravě rychlých nudlí

Nudle:

  • 250 až 300 gramů vaječných nudlí (nebo instantních nudlí)
  • 300 gramů kuřecích prsou (nakrájených na kostky nebo nudličky)
  • 2 lžíce oleje (ideálně sezamového, nebo rostlinného)

Zelenina:

  • 1/2 červené papriky (na nudličky)
  • 1/2 žluté/oranžové papriky (na nudličky)
  • 1 menší mrkev (na julienne nudličky)
  • Hrst zelených fazolek (mražených nebo čerstvých)
  • 3 až 4 ks malých kukuřičných klasů (baby kukuřice – v celku nebo přepůlené)
  • 1/2 cibule (na tenké plátky)

Omáčka:

  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce ústřicové omáčky (volitelné, dodá hloubku)
  • 1 lžička medu nebo hnědého cukru
  • 1 stroužek česneku (prolisovaný)
  • Trocha mletého zázvoru (nebo čerstvého)
  • Trocha vody nebo vývaru (pro zředění)

Postup přípravy nudlové číny

Obrázek k receptu na čínu s nudlemi
Foto: Cooky.cz, recept na čínu s nudlemi

Příprava surovin

1. Kuřecí maso nakrájejte na kostky nebo nudličky.

2. Všechnu zeleninu (papriky, mrkev, cibuli) nakrájejte na tenké nudličky. Baby kukuřici můžete přepůlit.

3. Uvařte nudle podle návodu na obalu. Sceďte je a propláchněte studenou vodou, aby se neslepily. Můžete je lehce promíchat s trochou oleje.

4. Připravte omáčku: Smíchejte sójovou omáčku, ústřicovou omáčku (pokud používáte), med, česnek, zázvor a trochu vody/vývaru.

Restování masa (stir-fry)

5. Wok nebo velkou pánev rozpalte na vysokou teplotu s 2 lžícemi oleje.

6. Přidejte kuřecí maso a restujte ho, dokud není zlatavé a propečené.

7. Maso vyjměte z pánve a odložte stranou.

Restování zeleniny

8. Pánev opět rozpalte a případně přidejte trochu oleje.

9. Nejprve přidejte tvrdou zeleninu, tedy mrkev a cibuli, a restujte je asi 1 minutu.

10. Přidejte měkkou zeleninu (papriky, fazolky, baby kukuřičky) a restujte další 2 až 3 minuty. Cílem je, aby zelenina zůstala křupavá.

Dokončení

11. Do pánve k zelenině vraťte opečené kuřecí maso.

12. Přidejte uvařené nudle a připravenou omáčku. Vše rychle promíchejte, aby se nudle a maso obalily v omáčce a prohřály.

13. Ochutnejte a případně dochuťte sójovou omáčkou nebo špetkou pepře.

Obrázek k receptu na kuřecí kousky na asijský způsob

Minutkové pikantní kuřecí nudličky se zeleninou: Rychlá večeře s asijským nádechem

Tipy pro dokonalé stir-fry

  • Teplota je klíčová: Použijte co nejvyšší teplotu a restujte rychle a krátce. To zajistí, že se maso zatáhne a zelenina zůstane křupavá.
  • Typ nudlí: Ideální jsou vaječné nudle (Udon, Chow Mein) nebo instantní nudle (které jsou na fotografii). Předem je připravte dle návodu.
  • Alternativní maso: Místo kuřecích prsou můžete použít vepřovou panenku nebo hovězí zadní (nakrájené na tenké plátky).
  • Koření: Pro autentičtější chuť přidejte do omáčky pár kapek rýžového octa nebo chilli omáčky pro pikantnost.
  • Ozdoba: Servírujte posypané sezamovými semínky a čerstvou jarní cibulkou.
Obrázek k receptu na českou čínu

Čína po česku: vepřové nudličky se zeleninou v pikantní omáčce

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest