Císařský trhanec, často nazývaný jako „Kaiserschmarrn“, patří mezi nejuznávanější rakouské dezerty. V dnešní době má silnou pozici i v české gastronomii. Jde vlastně o nadýchaný a lehký lívanec, který se často tradičně podává s moučkovým cukrem a právě ovocnými přelivy. Tato verze má mírně exotický a citrusový nádech, doplňuje ji totiž pomerančový přeliv.

Pomerančová zálivka povýší trhanec na mnohem vyšší úroveň. Jde přesně o ten případ, kdy připravíte jednoduché jídlo pro domácí využití a zdokonalíte ho natolik, že si na něm smlsnou i náročnější hosté. Pojďme si tedy ukázat, jak tuto osvěžující delikatesu připravíme!

Recept na císařský trhanec

Ingredience pro přípravu

  • 5 vajec
  • 120 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • sůl
  • 2 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 40 g přepuštěného másla

Na vrch:

  • 4 pomeranče
  • 1 lžíce cukru nebo medu
  • 1 lžička solamylu
  • 200 g zakysané smetany

Postup přípravy trhance

1. Žloutky rozmícháme v mléce, přidáme sůl, cukr, mouku, skořici a metličkou prošleháme. 

2. Necháme chvilku odpočinout a prozatím si bílky ušleháme v tuhý sníh.

3. Sníh opatrně vmícháme do těsta.

4. Na pánvi rozehřejeme přepuštěné máslo a vlijeme těsto.

5. Po chvíli obrátíme, necháme chvilku péct a poté dvěma vidličkami roztrháme.

6. Ještě chviličku necháme na pánvi, trhanec musí být silný asi jako lívance.

Obrázek receptu na Luxusní trhanec s chutí a křupavostí karamelu a s vůní a svěžestí malin

Trhanec s malinovou pěnou: svěží dezert s karamelem a vůní malin

7. Dva pomeranče vymačkáme a do šťávy vmícháme lžíci cukru nebo medu a lžičku solamylu.

8. Za stálého míchání zahříváme do zhoustnutí.

9. Další dva pomeranče očistíme od kůry pomocí ostrého nože tak, aby na pomerančích nebyla ani bílá část.

10. Na talíře rozdělíme trhanec, přelijeme pomerančovou šťávou, ozdobíme kysanou smetanou a dílky pomerančů.

Tip: Pokud máte, správně by měly do těsta přijít ještě sultánky, poté je dezert ještě dokonalejší!

Císařský trhanec s pomerančovým přelivem.
Foto: freepik.com, Císařský trhanec s pomerančovým přelivem.

Legenda o císařském trhanci

Tento známý dezert má vcelku romantický příběh, nebo spíše možná legendu. Údajně vznikl omylem na dvoře rakouského císaře Františka Josefa I. Podde legendy se císařští kuchaři pokusili připravit pro manželku císaře Sisi lehké palačinky, která vyznávala hodnoty lehké a zdravé stravy. Bohužel pro kuchaře, těsto bylo hutné a trhalo se. Nechtěli však panovníka zklamat, tak roztrhané palačinky rozkouskovali, zasypali cukrem a servírovali jako sladkou dvorní novinku. K překvapení všech byli panovníci mile potěšeni.

Dokonale nadýchané lívance s jahodovým přelivem

Kynuté lívance s jahodovým žahourem: Sladké potěšení na talíři

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest