Tyto čokoládové měsíčky s citronovou polevou okouzlí svou jemností, vláčností a krásným vzhledem. Jejich příprava není o nic složitější než upečení klasické buchty na plech, a přitom je výsledek slavnostní a elegantní. Díky rozpuštěné čokoládě a rumu je těsto krásně aromatické, a sníh z bílků zajišťuje dokonalou nadýchanost. Citronová poleva na závěr dodá měsíčkům osvěžující kontrast.

Z vlastní zkušenosti vím, že klíčem k úspěchu je správná teplota surovin a šetrné vmíchání sněhu. Můj tip zní: Při zapracování sněhu z bílků je důležité ho vmíchávat opatrně a po částech. Tím si těsto zachová maximum vzduchu a bude po upečení neuvěřitelně jemné. Při rozehřívání čokolády dbejte na to, aby byla před přidáním do těsta vychladlá, nikoli horká – horká čokoláda by mohla srazit vyšlehané máslo se žloutky. Pro usnadnění vykrajování je ideální nechat polevu dokonale zaschnout, aby se při práci s formičkou nelepila.

Recept na čokoládové měsíčky s citronovou polevou

Příprava těsta je rychlá díky šlehání, aktivní čas se pohybuje kolem 20 minut. Doba pečení je standardních 20 až 25 minut. Z této dávky připravíte jeden velký plech moučníku, ze kterého vykrojíte velké množství elegantních měsíčků(počet závisí na velikosti formičky).

  • Celková doba přípravy (aktivní čas): zhruba 20 minut
  • Doba pečení v troubě: 20 až 25 minut
  • Doba tuhnutí polevy: 30 až 60 minut
  • Počet porcí: 1 velký plech (množství měsíčků dle formičky)

Ingredience k přípravě měsíčků

Čokoládové těsto:

  • 250 gramů změklého másla
  • 250 gramů moučkového cukru
  • 140 gramů hrubé pšeničné mouky
  • 70 gramů rozehřáté a vychladlé čokolády na vaření
  • 6 vajec (žloutky a bílky zvlášť, jeden bílek se odloží na polevu)
  • 3 polévkové lžíce rumu
  • 1 balení vanilkového cukru
  • Kůra nastrouhaná z 1 citronu
  • 1 balení kypřicího prášku do pečiva

Citronová poleva:

  • 200 gramů moučkového cukru
  • 2 polévkové lžíce citronové šťávy
  • 1 bílek (odložený z těsta)

Postup přípravy buchty měsíčky

Příprava těsta

1. Předehřejte troubu na 180 stupňů a plech vyložte pečicím papírem.

2. V míse vyšlehejte změklé máslomoučkový cukr a vanilkový cukr do krémové konzistence.

3. Postupně, po jednom, zašlehávejte žloutky, dokud nejsou důkladně zapracované.

Obrázek k receptu na čokoládové měsíčky s citronovou polevou
Foto: Cooky.cz, recept na čokoládové měsíčky s citronovou polevou

4. Pomalu přilijte rozpuštěnou a vychlazenou čokoládu, rum a citronovou kůru. Vše promíchejte.

5. V jiné misce smíchejte hrubou mouku s kypřicím práškem do pečiva. Tuto směs vmíchejte do těsta.

6. Z pěti bílků ušlehejte pevný sníh. Sníh opatrně, po částech, vmíchejte do těsta pomocí stěrky, aby těsto zůstalo vzdušné.

7. Vzniklé těsto vlijte na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně rozetřete.

8. Pečte v předehřáté troubě přibližně 20–25 minut. Zda je moučník upečený, ověřte špejlí. Nechte vychladnout.

Příprava a nanášení polevy

9. Na polevu smíchejte moučkový cukrcitronovou šťávu a odložený bílek. Vše vyšlehejte mixérem do hladké, tekutější, ale krycí konzistence.

10. Vychlazený koláč touto polevou potřete a nechte polevu důkladně zaschnout.

Vykrajování měsíčků

11. Jakmile je poleva zcela suchá, vykrajujte z plátu měsíčky pomocí kulaté formičky.

12. Začněte vždy u kraje, odkrojte půlkruh a pokračujte tak, abyste minimalizovali odpad a vytvořili pěkné tvary. Odřezky lze použít například jako základ nepečených kuliček.

Obrázek receptu na Klášterní cukroví - tajemství lahodné tradice

Klášterní cukroví: voňavé kakao, ořechy a skořice

Tipy redakce

  • Teplota másla: Použijte opravdu změklé máslo pro snadné vyšlehání s cukrem do světlé a krémové pěny, což je základem pro jemné těsto.
  • Trik s rumem: Rum dodá těstu skvělé aroma a zároveň funguje jako kypřidlo, které pomáhá dosáhnout nadýchané textury.
  • Využití odpadu: Odřezky těsta nevyhazujte! Jsou skvělým základem pro nepečené rumové kuličky smíchané s trochou rumu a marmelády.
  • Kvalita čokolády: Použijte kvalitní čokoládu na vaření, která má vyšší obsah kakaa. Tím získáte intenzivnější čokoládovou chuť.
Obrázek k receptu na Macecha řezy

Macecha řezy s kakaem: Dezert, po kterém se jen zapráší

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest