Buchta s názvem Macecha řezy je v mnoha domácnostech naprosto nejoblíbenějším dezertem, který nikdy nezklame. Je vláčná, nadýchaná a díky kombinaci světlého a kakaového těsta s vanilkovým pudinkem opravdu potěší každého milovníka sladkého. Tento recept je osvědčený a jednoduchý, ideální pro rodinné odpoledne nebo návštěvu přátel.
Věděli jste, že podobné vrstvené buchty s pudinkem byly oblíbené už u našich babiček? Kombinace jemného těsta a krémového pudinku vytváří dokonalý kontrast, který si zamilujete i vy.
Recept na řezy Macecha s vanilkovým pudinkem a kakaem
Délka pečení v troubě 25 až 30 minut.
Ingredience pro přípravu
- 5 žloutků
- 230 g krystalového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 dcl vlažné vody
- 1 dcl oleje
- 280 g polohrubé mouky
- ½ prášku do pečiva
- 5 bílků (na sníh)
- 2 lžíce kakaa
- 1 l mléka (na pudink)
- 2 vanilkové pudinky
- 2 lžíce cukru (na pudink)
- 2–3 zakysané smetany
- Granko na posypání
Postup přípravy buchty snů – řezů Macecha
1. Žloutky, krystalový cukr, vanilkový cukr a vlažnou vodu utřeme do světlé pěny.
2. Přidáme olej, polovinu prášku do pečiva a polohrubou mouku, promícháme.
3. Z bílků ušleháme pevný sníh a jemně ho vmícháme do těsta.
4. Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné přidáme kakao a dobře promícháme.
5. Na vymazaný a vysypaný plech (nebo plech s pečícím papírem) nalijeme světlé těsto.
6. Na světlé těsto nalijeme kakaové těsto.
7. Uvaříme vanilkový pudink z 1 litru mléka, 2 pudinků a 2 lžic cukru. Horký pudink po lžících pokládáme na vrstvu kakaového těsta.
8. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 30 minut, kontrolujeme špejlí.
9. Po upečení a mírném vychladnutí potřeme buchtu zakysanou smetanou (2 až 3 lžíce) a posypeme Grankem.
10. Necháme buchtu vychladnout, aby se chutě spojily.
Tipy redakce
- Pokud chcete buchtu ještě vláčnější, můžete do těsta přidat lžíci zakysané smetany.
- Pro výraznější chuť kakaového těsta použijte kvalitní hořké kakao.
- Vanilkový pudink můžete obměnit za čokoládový nebo karamelový, podle chuti.
- Buchtu podávejte s čerstvým ovocem nebo šlehačkou pro ještě větší gurmánský zážitek.
- Pečte buchtu na střední příčce trouby, aby se pekla rovnoměrně.

Macecha řezy: Tentokrát ale s pudinkem, šlehačkou a jahodami
