Přes léto jsem měla spoustu cuket a vymýšlela jsem z nich všechno možné. Nakonec jsem přišla i na tuto výbornou cuketovou pomazánku. Je velice svěží, sytá a přitom lehká. Základem je podušená cuketa s cibulí, která získá díky vejcím krémovou texturu. Česnek, sůl a pepř jí dodají výrazný šmrnc a čerstvý sýr vše propojí do vláčné, snadno roztíratelné pochoutky. Pomazánka je vynikající na čerstvé pečivo, topinky nebo jako součást zeleninových talířů.
Klíčem k úspěchu je nechat cuketu dusit opravdu doměkka, dokud se neodpaří většina vody. Můj tip zní: Pokud se vám zdá, že je pomazánka po vmíchání čerstvého sýra pořád trochu řídká, nastrouhanou cuketu před dušením lehce vymačkejte– zbavíte ji tak přebytečné vlhkosti a pomazánka bude mít tu správnou, pevnou konzistenci.
Recept na krémovou cuketovou pomazánku
- Celková délka přípravy: 30 minut
- Doba dušení: 15 až 20 minut
- Doba chlazení: 30 minut
- Počet porcí: 4 až 6
Ingredience k přípravě cuketové pomazánky
- 1 středně velká cuketa (nastrouhaná, i se slupkou)
- 1 velká cibule (nakrájená nadrobno)
- 1 lžíce másla
- 2 kusy vejce
- 100 g čerstvého sýra (typu Žervé, Lučina nebo krémový sýr)
- 2 až 3 stroužky česneku (prolisované)
- sůl (dle chuti)
- pepř (dle chuti)
Postup přípravy cuketové pomazánky
1. V hlubší pánvi rozehřejte 1 lžíci másla a orestujte na něm nadrobno nakrájenou velkou cibuli. Restujte, dokud cibule nezesklovatí a lehce nezezlátne.
2. Přidejte nastrouhanou cuketu i se slupkou. Cuketu osolte, opepřete a začněte dusit doměkka. Je důležité dusit ji tak dlouho, dokud se neodpaří většina tekutiny, což trvá přibližně 15 až 20 minut. Směs by měla být hustá, ne vodnatá.
3. Do podušené cukety vmíchejte dvě vejce a prolisovaný česnek. Směs míchejte a prohřívejte, dokud se vejce nesrazí a neztuhnou, čímž vznikne krémový základ pomazánky.
4. Hotovou směs stáhněte z plotny a nechte ji zcela vychladnout.
5. Do studené cuketové směsi vmíchejte 100 g čerstvého sýra. Ten pomazánku zjemní a propojí. Důkladně promíchejte, aby byla pomazánka hladká.
6. Nakonec pomazánku ochutnejte a podle potřeby ještě dosolte, dopepřete nebo přidejte více česneku.
7. Pomazánku podávejte vychlazenou, ideálně na čerstvém pečivu, s bylinkami nebo plátky rajčat.

Hermelínová pomazánka se šunkou pro všechny milovníky sýrů
Tipy redakce:
- Zvolte správnou cuketu pro nejlepší chuť: Používejte mladou cuketu, kterou nemusíte loupat a jejíž semínka jsou malá. Starší cukety se semínky zbytečně pouští mnoho vody.
- Pro extra bylinkovou chuť přidejte pažitku: Do hotové pomazánky vmíchejte jemně nasekanou čerstvou pažitku nebo petrželku. Bylinky pomazánku osvěží.
- Experimentujte s krémovým sýrem: Místo klasického čerstvého sýra použijte sýr typu Gervais s příchutí. Skvěle se hodí například varianta s jarní cibulkou.
- Přidejte špetku kari pro pikantnost: Pro netradiční obměnu můžete do dušené cukety přidat špetku kari koření nebo mleté sladké papriky. Barva bude intenzivnější a chuť zajímavější.

Voňavá škvarková pomazánka s vajíčkem, cibulí a pikantní hořčicí

Poctivá sýrovo – česneková pomazánka: Recept z dob ČSSR
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková