Po krásném slunném létě máte doma ze zahrady čerstvé cukety. Cuketa je nenápadná, ale nesmírně všestranná zelenina, která se může stát základem mnoha lahodných pokrmů, ať slaných nebo i sladkých. Dnes se podíváme na cuketové řezy se zakysanou smetanou a marmeládou, které si zamilujete pro jejich lehkost, svěžest a jednoduchou přípravu. Tento úžasný recept s námi sdílí paní Jaroslava F. ze skupiny Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně.
Tento jednoduchý a lahodný moučník je upečený za 30 minut. Příprava je jednoduchá, nejprve si nastrouháme cuketu a ušleháme sníh z bílků. Poté smícháme všechny suroviny na těsto a promícháme s cuketou a bílkovým sněhem. Těsto upečeme na vymazaném plechu. Po vychlazení moučníku, potřeme vršek marmeládou a na marmeládu rozetřeme zakysanou smetanu.
Recept na cuketové řezy s marmeládou a zakysanou smetanou
Potřebné suroviny:
- 4 vejce (oddělíme žloutky a bílky)
- 1,5 hrnku cukru krystal
- 3/4 hrnku oleje
- 2,5 hrnku polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 2 hrnky najemno nastrouhané cukety
- 1 vanilkový cukr
Na závěr:
- marmeládu dle chuti
- 600 g zakysané smetany smíchané s 3 balíčky vanilkového cukru
Postup:
1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
2. Žloutky ušleháme s cukrem, poté přidáme olej, polohrubou mouku, prášek do pečiva, cuketu a vanilkový cukr. Vše důkladně promícháme.
3. Ušleháme si pevný sníh z bílků. Sníh poté jemně zapracujeme do těsta.
4. Takto připravené těsto nalijeme na vysypaný plech (nebo vyložený pečícím papírem). Pečeme po dobu 35 minut v předehřáté troubě.
5. Jakmile je těsto upečené vyndáme ho na mřížku a necháme vychladnout.
6. Když je těsto vychlazené potřeme ho marmeládou a poté dáme vrstvu ze zakysané smetany a vanilkových cukrů.
Celý moučník necháme vychladit v lednici.
Hotovo a dobrou chuť.