Tyhle domácí tyčinky jsou přesně ten druh mlsání, po kterém se jen zapráší – ať už je položíte na slavnostní stůl, nebo je naservírujete k večernímu filmu. Voní po rozmarýnu, tymiánu a olivách, takže hned evokují sluncem rozpálené kameny a šumící moře. Při pečení se celým domovem line vůně, která vás přenese na středomořskou terasu s výhledem na olivový háj – a přitom jste sotva zapnuli troubu.
Chcete-li si vyrobit dokonalý snack k vínu, sýrům, nebo jen tak na zobání, vyzkoušejte toto křupavé těsto s jemnou slaností oliv a aromatických bylinek. Tak směle do toho, dopřejte si malou mořskou dovolenou u vás doma!
Recept na olivové tyčinky s rozmarýnem a tymiánem
Ingredience na tyčinky
- 300 g hladké mouky (nejlépe mouky na pizzu)
- 8 g droždí
- 2 špetky krupicového cukru
- 175 ml vlažné vody
- 6 g soli
- 3 lžíce olivového oleje (do těsta)
- 1 lžíce olivového oleje na potření tyčinek
- 8 ks černých oliv bez pecky nakrájených drobně
- jehličky z 1 větvičky rozmarýnu nasekané drobně
- lístky z 1 větvičky tymiánu
- hrubozrnná sůl na posypání (já používám růžovou Himalájskou)
Postup přípravy Křupavého olivového pochutnání s bylinkami
1. Z celkového množství vody odebereme 1 dl, zamícháme droždí a 2 špetky cukru, necháme vykynout kvásek (asi 10-15 min).
2. Do mísy od robota nasypeme mouku se solí, přidáme olivový olej a kvásek. Připojíme hnětací hák (můžeme vypracovat i ručně) a zapneme robot na poloviční výkon.
3. Asi po 1 minutě se vytvoří drobenka a my přidáme po lžících zbytek vlažné vody.
4. Těsto hněteme do doby, než se utvoří kompaktní těsto, trochu tužší než na pizzu.
5. Hotové těsto necháme přikryté folií kynout v teple asi 2 hodiny.
6. Poté těsto přeneseme na pomoučený vál a vyválíme na ovál 35×25 cm.
7. Ovál rovnoměrně posypeme nasekanými bylinkami a drobnými kousky černých oliv.

Hermelín v listovém kabátku se slaninovým nebo šunkovým překvapením
8. Těsto srolujeme delší stranou do rolády.
9. Srolovaný válec těsta rozválíme na délku 40 cm a do šířky cca 18 cm.
10. Nožem nebo kráječem na pizzu nakrájíme z těsta pruhy, které v polovině přepůlíme. Z jednoho pruhu máme tedy 2 tyčinky.
11. Každou tyčinku lehce poválíme a zkroutíme do tvaru kozího rohu.
12. Pokládáme na plech vystlaný pečícím papírem, potřeme olivovým olejem a jemně posypeme hrubozrnnou solí.
13. Pečeme v troubě vyhřáté na 220 stupňů cca 20 minut, než docílíte zlatohnědé barvy.
Doporučení
Tyčinky můžeme po nakrájení ještě mírně zatočit kvůli hezčímu vzhledu.
