Tyhle domácí tyčinky jsou přesně ten druh mlsání, po kterém se jen zapráší – ať už je položíte na slavnostní stůl, nebo je naservírujete k večernímu filmu. Voní po rozmarýnu, tymiánu a olivách, takže hned evokují sluncem rozpálené kameny a šumící moře. Při pečení se celým domovem line vůně, která vás přenese na středomořskou terasu s výhledem na olivový háj – a přitom jste sotva zapnuli troubu.

Chcete-li si vyrobit dokonalý snack k vínu, sýrům, nebo jen tak na zobání, vyzkoušejte toto křupavé těsto s jemnou slaností oliv a aromatických bylinek. Tak směle do toho, dopřejte si malou mořskou dovolenou u vás doma!

Recept na olivové tyčinky s rozmarýnem a tymiánem

Ingredience na tyčinky

  • 300 g hladké mouky (nejlépe mouky na pizzu)
  • 8 g droždí
  • 2 špetky krupicového cukru
  • 175 ml vlažné vody
  • 6 g soli
  • 3 lžíce olivového oleje (do těsta)
  • 1 lžíce olivového oleje na potření tyčinek
  • 8 ks černých oliv bez pecky nakrájených drobně
  • jehličky z 1 větvičky rozmarýnu nasekané drobně
  • lístky z 1 větvičky tymiánu
  • hrubozrnná sůl na posypání (já používám růžovou Himalájskou)

Postup přípravy Křupavého olivového pochutnání s bylinkami

1. Z celkového množství vody odebereme 1 dl, zamícháme droždí a 2 špetky cukru, necháme vykynout kvásek (asi 10-15 min).

2. Do mísy od robota nasypeme mouku se solí, přidáme olivový olej a kvásek. Připojíme hnětací hák (můžeme vypracovat i ručně) a zapneme robot na poloviční výkon.

3. Asi po 1 minutě se vytvoří drobenka a my přidáme po lžících zbytek vlažné vody.

4. Těsto hněteme do doby, než se utvoří kompaktní těsto, trochu tužší než na pizzu.

5. Hotové těsto necháme přikryté folií kynout v teple asi 2 hodiny.

6. Poté těsto přeneseme na pomoučený vál a vyválíme na ovál 35×25 cm.

7. Ovál rovnoměrně posypeme nasekanými bylinkami a drobnými kousky černých oliv.

Recept na hermelín v listovém kabátku

Hermelín v listovém kabátku se slaninovým nebo šunkovým překvapením

8. Těsto srolujeme delší stranou do rolády.

Obrázek receptu na Recept na Křupavé olivové pochutnání s bylinkami
Posypané těsto srolujeme do rolády.

9. Srolovaný válec těsta rozválíme na délku 40 cm a do šířky cca 18 cm.

10. Nožem nebo kráječem na pizzu nakrájíme z těsta pruhy, které v polovině přepůlíme. Z jednoho pruhu máme tedy 2 tyčinky.

Obrázek receptu na Recept na Křupavé olivové pochutnání s bylinkami
Roládu rozválíme a nakrájíme na tyčinky.

11. Každou tyčinku lehce poválíme a zkroutíme do tvaru kozího rohu.

Obrázek receptu na Recept na Křupavé olivové pochutnání s bylinkami
Tyčinky vyválíme a zkroutíme.

12. Pokládáme na plech vystlaný pečícím papírem, potřeme olivovým olejem a jemně posypeme hrubozrnnou solí.

13. Pečeme v troubě vyhřáté na 220 stupňů cca 20 minut, než docílíte zlatohnědé barvy.

Doporučení

Tyčinky můžeme po nakrájení ještě mírně zatočit kvůli hezčímu vzhledu.

Recept na listové tyčinky s tvarohem a mandlemi.

Listové tyčinky plněné tvarohem a sypané mandlemi – výborná sladká pochutina

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest