5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Guláš je tradiční pokrm středoevropské kuchyně, který se vyznačuje svou bohatou a pikantní chutí. Základem guláše je obvykle hovězí nebo vepřové maso, které se pomalu dusí v kořeněné omáčce, čímž získává mimořádnou měkkost a šťavnatost. Kromě masa obsahuje guláš také cibuli, která je klíčovou složkou pro vytvoření hlubokého základu omáčky, a často i papriky, rajčata a česnek, které přidávají bohatost a vrstevnatost chutí.

Omáčka guláše je typicky ochucena paprikou, což je nezbytné koření, které guláši dodává jeho charakteristickou rudou barvu a mírně kouřovou chuť. Dalšími kořeními, které mohou být přidány, jsou majoránka, kmín, a někdy i chilli papričky pro extra pikantnost. A právě jejich obsahem se mexický guláš liší od guláše obyčejného. Guláš se může podávat s různými přílohami, jako jsou knedlíky, chléb, brambory, nebo jednoduše s kyselou smetanou na vrchu pro zjemnění chutí.

Zdroj obrázku: pexels, hovězí maso na mexický guláš tažený přes noc

Recept na dokonalý mexický guláš tažený přes noc

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 30 minut
Čas vaření 4 hodiny 20 minut
Doba odpočinku 1 den
Celkový čas 1 den 4 hodiny 50 minut
Porcí 4 porce
Mexický guláš si oblíbíte hlavně během zimních měsíců, protože rozhodně zahřeje

Potřebné vybavení

  • Hluboký pekáč, mísa na zapékání
  • Pánev

Suroviny

  • 1 kilogram hovězí kýty
  • 1 kilogram hovězí plece
  • 2 velké cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 2 čajové lžičky kmínového prášku
  • 2 čajové lžičky koriandrového prášku
  • 2 polévkové lžíce oregana
  • 2 polévkové lžíce tymiánu
  • 4 bobkové listy
  • 1 skořice
  • 3 hřebíčky
  • 500 mililitrů hovězího vývaru
  • 1 plechovka rajčat
  • 60 mililitrů octu z červeného vína
  • sůl a pepř

Postup 

  • Hovězí plec nakrájejte na kousky velikosti sousta.
  • Oloupejte a nakrájejte cibuli a česnek.
  • Vymačkejte šťávu z limetek.
  • Na pánvi rozehřejte 2 lžíce kokosového oleje.
  • Plátky kýty nejprve opečte z obou stran, pak vyjměte a odložte stranou.
  • Následně opečte hovězí plec ze všech stran ve stejném tuku, opět vyjměte a odložte.
  • Na pánev přidejte zbývající kokosový olej.
  • Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a restujte.
  • Přisypete cukr, kmín, koriandr, oregano a tymián a dále restujte.
  • Do směsi přidejte bobkové listy, skořici, hřebíček, hovězí vývar, rajčata a červený vinný ocet.
  • Dejte maso do pekáče, přilijte připravenou směs, pekáč přikryjte a vložte do předehřáté trouby na 150 °C a duste čtyři hodiny.
  • Po upečení vyjměte pekáč z trouby a nechte krátce vychladnout.
  • Sejměte tuk a nechte všechno uležet přes noc.
  • Druhý den vyjměte maso, netrhejte maso z plátků kýty na kousky a kosti vyhoďte.
  • Omáčku přelijte přes sítko a prohřejte v pekáči spolu s masem.
  • Dochuťte limetkovou šťávou, solí a pepřem.
Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 180 Kč
Chod: Hlavní jídlo
Kuchyně: Mexická
Klíčové slovo: guláš, hovězí maso


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest