Pamatujete si na vdolky ve školní jídelně? Ze sladkých pondělních obědů patřily k mým nejoblíbenějším. Dnes už mi je jen tak někdo neusmaží, takže si je musím dělat sama a doufat, že na mě vůbec nějaký zbude a nezmizí dřív, než dozdobím poslední z nich. Vdolečky se tradičně zdobí švestkovými povidly a tvarohem navrch. Tvaroh můžete smíchat s mascarpone nebo zakysanou smetanou pro svěžest, lehkost a krémovější konzistenci.
Vdolečky jsou oblíbené sváteční sladké jídlo v Německu a Rakousku, něco jako naše kynuté koláče. Koupíte je i v lecjakém pekařství. Vdolky se řadí k moučníkům, které vám neodpustí žádnou chybu v přípravě. Na co si dát u vdolků pozor:
- Dobře propracujte těsto. Kvalitní hnětení je základem správně vykynutého těsta.
- Použijte čerstvé kvasnice, protože staré nevykynou.
- Mléko na kvásek musí být vlažné, ne studené, ani horké.
- Vdolky při smažení musí plavat, aby nenasákly olej.
- Olej rozpalte, ale nepřepalte.
Recept na bavorské vdolečky
Doba přípravy: 2 hodiny
Co potřebujeme
- 250 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 50 g krupicového cukru
- 250 ml vlažného mléka
- 21 g droždí
- 1 vejce
- 50 g másla
- citronová kůra (dle chuti, cca 1 lžička)
- 1 špetka soli
- olej na smažení
Na ozdobu:
- 250 g polotučného tvarohu
- 1 balení smetany ke šlehání (33 %)
- Švestková povidla (dle potřeby, cca 1–2 lžíce na vdoleček)
Postup přípravy bavorských vdolečků
1. Droždí rozdrobíme do vlažného mléka a přidáme lžíci cukru. Zakryjeme pokličkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Trvá to asi 10 minut.
2. Mouky prosejeme do mísy, přidáme všechny ostatní suroviny a nakonec kvásek. Vypracujeme pružné, nelepivé těsto.
3. Těsto necháme hodinu kynout v teple.
4. Po vykynutí vyválíme těsto na asi centimetrovou placku a hrnkem vykrájíme jednotlivé vdolky. Ty necháme ještě 20 minut v klidu kynout.
5. V hrnci mezitím rozpálíme olej. Doprostřed každého kolečka uděláme důlek a smažíme nejprve důlkem dolů, poté otočíme a smažíme dozlatova.
6. Tvaroh vyšleháme se smetanou do krému. Na každý vdolek dáme asi lžíci povidel a navrch tvarohový krém.
Vdolečky se hodí na svačinu i sváteční stůl
Vdolečky chutnají jako každé kynuté pečivo nejlépe čerstvé, klidně už pěkně za tepla. Když je usmažíte k obědu, dětem se rozzáří oči. Nadýchané vdolečky potěší i vaše hosty u kávy. Vdolky nejsou nejpraktičtější jídlo na cesty a pokud byste je rádi vzali s sebou jako pohoštění nebo svačinku na cesty, vezměte raději náplně zvlášť do krabičky a zdobte až na místě.

Nadýchané vdolky, které chutnají jako ta nejlepší vzpomínka na dětství

Mini vdolečky z Bavorska s povidly a šlehačkou
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková