Bramborové noky dokážete s tímto receptem přetvořit na královský oběd či večeři. V české kuchyni jsou noky tradičně spojovány s přílohami k masu nebo omáčkám, ale díky své všestrannosti se snadno stanou i hlavním chodem. Pečené bramborové noky se slaninou a cibulkou patří mezi oblíbené úpravy, které dokazují, že z jednoduchých surovin snadno připravíme výborné, harmonické jídlo.

Bramborové domácí noky, které mají v mnoha regionech své vlastní názvy, mají své kořeny v evropské kuchyni. Jsou populární nejen v Česku, ale i v Itálii, kde je známe jako „gnocchi“. Možná jste to nevěděli, ale původně vznikly jako způsob využití zbylých brambor a dostupných surovin, které byly běžné i v chudších domácnostech.

Recept na bramborové noky s cibulkou a anglickou slaninou

Ingredience pro přípravu

Noky:

  • 500 g ve slupce uvařených brambor
  • lžička soli
  • 200 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 žloutek

Navíc k nokům:

  • 2 cibule
  • trocha oleje
  • 120 g anglické slaniny (klidně více)
  • petrželka

Postup přípravy

Domácí noky s anglickou slaninou.
Foto: depositphotos, Domácí noky s anglickou slaninou.

1. Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě, oloupeme je a ještě teplé najemno nastrouháme.

2. Přidáme sůl, mouku, žloutek a vajíčko a dáme si do většího hrnce vařit osolenou vodu.

3. Vypracujeme těsto a vyválíme šišky, které nakrájíme na stejné dílky a uděláme válečky.

4. Každý váleček zmáčkneme vidličkou a tak vytvoříme tvar noků.

5. Noky vložíme do vroucí vody, když vyplavou necháme je ještě minutu vařit, poté vyndáme.

Obrázek receptu na pečený vepřový bůček s domácími bramborovými noky a špenátem.

Pečený vepřový bůček s domácími bramborovými noky nebo knedlíky a špenátem

6. Na oleji zpěníme cibuli a přidáme nakrájenou anglickou slaninu, kterou opečeme.

7. Přidáme noky, opékáme a občas promícháme.

8. Nakonec posypeme nasekanou petrželkou.

Proč stojí za vyzkoušení?

Lepší než kupované: Domácí noky mají chuť i konzistenci, kterou žádný polotovar nenahradí.

Snadná příprava: Jakmile zvládnete základní postup, můžete si noky dělat klidně naslepo.

Flexibilita: Když vás omrzí slanina, zkuste je s restovanou zeleninou, omáčkou nebo jen s máslem.

Zdroj: Recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest