Bramborové noky dokážete s tímto receptem přetvořit na královský oběd či večeři. V české kuchyni jsou noky tradičně spojovány s přílohami k masu nebo omáčkám, ale díky své všestrannosti se snadno stanou i hlavním chodem. Pečené bramborové noky se slaninou a cibulkou patří mezi oblíbené úpravy, které dokazují, že z jednoduchých surovin snadno připravíme výborné, harmonické jídlo.
Bramborové domácí noky, které mají v mnoha regionech své vlastní názvy, mají své kořeny v evropské kuchyni. Jsou populární nejen v Česku, ale i v Itálii, kde je známe jako „gnocchi“. Možná jste to nevěděli, ale původně vznikly jako způsob využití zbylých brambor a dostupných surovin, které byly běžné i v chudších domácnostech.
Recept na bramborové noky s cibulkou a anglickou slaninou
Ingredience pro přípravu
Noky:
- 500 g ve slupce uvařených brambor
- lžička soli
- 200 g hrubé mouky
- 1 vejce
- 1 žloutek
Navíc k nokům:
- 2 cibule
- trocha oleje
- 120 g anglické slaniny (klidně více)
- petrželka
Postup přípravy
1. Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě, oloupeme je a ještě teplé najemno nastrouháme.
2. Přidáme sůl, mouku, žloutek a vajíčko a dáme si do většího hrnce vařit osolenou vodu.
3. Vypracujeme těsto a vyválíme šišky, které nakrájíme na stejné dílky a uděláme válečky.
4. Každý váleček zmáčkneme vidličkou a tak vytvoříme tvar noků.
5. Noky vložíme do vroucí vody, když vyplavou necháme je ještě minutu vařit, poté vyndáme.
Pečený vepřový bůček s domácími bramborovými noky nebo knedlíky a špenátem
6. Na oleji zpěníme cibuli a přidáme nakrájenou anglickou slaninu, kterou opečeme.
7. Přidáme noky, opékáme a občas promícháme.
8. Nakonec posypeme nasekanou petrželkou.
Proč stojí za vyzkoušení?
Lepší než kupované: Domácí noky mají chuť i konzistenci, kterou žádný polotovar nenahradí.
Snadná příprava: Jakmile zvládnete základní postup, můžete si noky dělat klidně naslepo.
Flexibilita: Když vás omrzí slanina, zkuste je s restovanou zeleninou, omáčkou nebo jen s máslem.
Zdroj: Recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI